Cetvrtak, 21. avgust 1997.

SFOR I MEDJUNARODNA POLICIJA JUCE ZAUZELI CENTAR JAVNE BEZBEDNOSTI, SKOLU MUP-a I TRI POLICIJSKE STANICE U BANJALUCI

Zaplenjeno vise od deset tona oruzja

Pronadjena nedozvoljena kolicina oruzja koja se nije nalazila u policijskim objektima tokom inspekcije u nedelju i ponedeljak. Pripadnici MUP koji podrzavaju Biljanu Plavsic preuzeli kontrolu Centra javne bezbednosti i policijske stanice. Banjalucanima se spremala repriza 1993. godine, izjavila predsednica RS

Ljiljana Kovacevic
dopisnik "Nase Borbe" iz Banjaluke

Preventivna akcija protiv moguceg drzavnog udara:
Pripadnici SFOR-a opkoljavaju
stanicu milicije u centru Banjaluke
Foto: FoNet/AP

Juce ujutru u 6 casova i 30 minuta pripadnici SFOR-a i medjunarodne policije (IPTF) krenuli su u akciju zauzimanja policijskih stanica u Banjaluci. Pod punom ratnom opremom, uz pratnju oklopnih transportera, iznad kojih su kruzili borbeni helikopteri, okruzili su Centar javne bezbednosti (CJB) u kome su se nalazili smenjeni nacelnici lojalni suspendovanom ministru Draganu Kijcu sa grupom policajaca, zatim zgradu policijske akademije i jos tri policijske stanice u gradu. Policajci koji su se nalazili u Centru javne bezbednosti, prihvatili su ultimatum i bez otpora napustili objekat, u koji su najpre usli pripadnici IPTF.

Predstavnik SFOR-a Dejvid Suo rekao je novinarima da je akcija preduzeta na zahtev medjunarodne policije, koje su saopstile da zele da prikupe dokaze o krsenju ljudskih prava u policijskim objektima u gradu. Verner Sum, zamenik komandanta IPTF za regiju Zapad potvrdio je novinarima da je u zgradama policije pronadjena velika kolicina oruzja, nedozvoljena standardima koje je propisao IPTF, medju kojem su automatske puske, raketni bacaci i mine, koje tu nisu bile prilikom inspekcije IPTF u nedelju. Prema nekim informacijama SFOR u akciji je zaplenjeno vise od deset tona oruzja.

Oko pola jedanaest stotinak policajaca iz jedinica lojalnih predsednici Biljani Plavsic sa novoimenovanim nacelnicima i njihovim zamenicima preuzelo je kontrolu nad zgradom Centra javne bezbednosti. Nesto pre dvanaest sati, pripadnici SFOR-a poceli su sa povlacenjem. U 12,30 casova predsednica RS Biljana Plavsic usla je u zgradu Centra javne bezbednosti, gde su je docekali nacelnik CJB Milan Sutilovic, sef Drzavne bezbednosti Predrag Ceranic, i njihovi zamenici Nedo Sevo i Radovan Grajic, sa saradnicima. "Gospodjo predsednice, vasa odluka je izvrsena", raportirao je Sutilovic. "Ipak je uspelo, pravda je na nasoj strani" uzvratila je predsednica RS.

Plavsic se zadrzala u kracem obilasku zgrade CSB i razgovoru sa novim policijskim rukovodstvom. "Za ovoliku kolicinu eksploziva koju sam upravo videla nije potrebno mnogo da se zakljuci da se ova stanica (policije) nije bavila mirnodopskim aktivnostima, vec da su mozda imali na umu da organizuju neke druge aktivnosti koje bi mozda upropastile bezbednost ovog grada, a mozda i cele regije", rekla je Plavsiceva novinarima posle obilaska CSB.

"Izgleda da su se rukovodioci Centra vise bavili svim drugim poslovima nego sto su obezbedjivali sigurnost gradjana i njihove imovine. Sada mi je jasno sta znaci Stab "Jednistvo '97", kazala je ona aludirajuci na prislusnu sluzbu koju je organizovalo smenjeno policijsko rukovodstvo lojalno Palama. "Nisu rukovodioci CSB radili to bez znanja nekoga, nekoga ko je direktno izdavao naredjenja, a to nisam bila ja", dodala je ona. Prema njenim recima, Banjalucanima se "spremalo nesto slicno kao 1993. godine" kada je septembraska pobuna pojedinih oficira Vojske RS u tom gradu zbog korupcije i kriminala u RS zavrsena njihovim smenjivanjem. "Zahvalna sam svima koji su pomogli da se otkriju ovakve nelegalne aktivnosti koje su dolazile iz ove zgrade". Plavsiceva je dodala da je spremna na dijalog s Palama, ali je ocenila da ce politika tamosnjeg rukovodstva "naneti veliku stetu interesu RS". "Nama je potrebno postovanje zakona, postovanje demokratije i ako je sada mir, nema razloga da se oruzje nalazi u ovoj zgradi", napomenula je predsednica RS i dodala da je Centar preuzelo novo policijsko rukovodstvo koje je zatim predstavila novinarima. "Imam poverenje u te ljude i oni ce prema svim zakonima i Ustavu RS i Dejtonskom sporazumu vrsiti svoju duznost na najprofesionalniji nacin", rekla Plavsiceva. Nacelnik Centra resora drzavne bezbednosti Predrag Ceranic rekao je novinarima da je u CSB pronadjena velika kolicina oruzja sto je dokaz protiv smenjenih policijskih funkcionera Dejana Samare i Milana Krnjajica. On je potvrdio da sve policijske stanice u Banjaluci u potpunosti postuju odluke Predsednika RS i za sinoc najavio zajednicki sastanak s njima.

Gradonacelnik pozvao sugradjane da ostanu mirni

Banjaluka, Beta. - Gradonacelnik Banjaluke Savo Cuk pozvao je gradjane Banjaluke da "ostanu mirni i ne ukljucuju se u nesporazume kako oni ne bi postali jos veci". "Zelje nekih stranih faktora, koji cine sve da od Banjaluke naprave nestabilno podrucje, nece uspeti da se ostvare ukoliko raspoznamo dobronamerne poruke i prema njima se ponasamo kao sto smo to cinili tokom svih ovih godina", rekao je Cuk.

Desavanja oko CJB u Banjaluci pratila je grupa od stotinak gradjana. Neki su negodovali zbog umesanosti SFOR-a u celu situaciju, kriveci predsednicu RS da je prodala zemlju. Ipak, bilo je vise onih koji su podrzali njene odluke, sto su i pokazali skandirajuci Biljani Plavsic i sefu njenog obezbedjenja Draganu Lukacu.

Od 13 casova ponovo je ispred zgrade CJB saobracaj normalizovan. Gradjani su se polako razisli, a u objektu ostali policajci lojalni sefu drzave. Kako se saznaje lojalnost odlukama predsednice Plavsic dali su i nacelnici policije u okolnlim mestima - Celincu, Srpcu, Prnjavoru, Kotor-Varosu, Knezevu i Laktasima.

I dok je trajala "drama" oko CJB, u Banske dvore stigao je clan Predsednistva BiH iz RS Momcilo Krajisnik. On je prisustvovao sastanku Gradskog odbora SDS koji, kako se saznaje, planira u Banjaluci da organizuje kontramitinge. Krajisnik je novinarima izjavio da se Dejtonski sporazum mora ispostovati, ali da je "zadnji cin predsednice Plavsic nelegalan i neustavan". Bez obzira sto su neke od "jedinica SFOR-a nelegalno stale uz predsednicu Plavsic, mi i dalje zelimo dobre odnose s njima", rekao je Krajisnik.

LJ. Kovacevic

Napadnute ekipe NTV Banjaluka i Bel televizije

Banjaluka, Beta. - Pripadnici MUP u Banjaluci, koje je smenila predsednica Republike Srpske, juce ujutro su fizicki napali ekipu Nezavisne televizije Banjaluke i "uz pogrdne reci" oduzeli joj deo opreme, javio je Nezavisni radio Banjaluke. Ekipa NTV Banjaluke je oterana ispred zgrade Centra sluzbe bezbednosti u tom gradu kada je, uz prethodno odobrenje Sfora, pokusala da obavi snimanje situacije i aktuelne dogadjaje oko CSB, prenosi agencija "Fles".

Incident se desio i s ekipom Bel televizije u Banjaluci, koja je ispred zgrade policijske stanice Centar 1 na grub nacin sprecena da napravi izvestaj s lica mesta. Agencija Fles javlja da je tom prilikom "neuniformisano" lice, bez obrazlozenja, oduzelo snimljeni materijal. Bel televizija i NTV Banjaluke su u saopstenjima ostro osudile jucerasnje incidente.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /