Subota, 23. avgust 1997.

NOVO AMERICKO UPOZORENJE PALJANSKOM RUKOVODSTVU

Zaustaviti otrovnu TV propagandu Pala

Karadzic i njegovi saveznici trebalo bi da prestanu da dolivaju ulje na vatru i da shvate, umesto toga, da suprotstavljanjem Dejtonu ostavljaju svoj narod bez buducnosti, rekao je portparol Stejt dipartmenta Dzejms Rubin

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Sfor cuva paljanske stanice: Pripadnici
ceskog bataljona ispred policijske
akademije u centru Banjaluke
FOTO: FoNet/AP

U Vasingtonu je juce - bez ulazenja u detalje - najavljeno da ce do kraja godine (ako ne i ranije) Republika Srpska i Bosanska Federacija biti pokrivene jednim novim programom "u kome ce se cuti ono sto ce odgovarati istini". U medjuvremenu, dok ne dodje do intervencije ovog medijskog Sfora, americka vlada posegla je za jedinim sto joj je na raspolaganju i javno zatrazila od rukovodstva sa Pala - u prilicno ostroj formi - da se odmah zaustavi tekuca "otrovna RTV propaganda" protiv Biljane Plavsic i medjunarodne zajednice koja svojim vojnim i policijskim snagama obezbedjuje mirovni proces u Bosni.

"Karadzic i njegovi saveznici trebalo bi da prestanu da dolivaju ulje na vatru i da shvate, umesto toga, da suprotstavljanjem Dejtonu ostavljaju svoj narod bez buducnosti" - rekao je tim povodom novi vladin spouksmen Dzejms Rubin, uz informaciju da je americki izaslanik Robert Gelbard upozorio Momcila Krajisnika na opasnost od "ozbiljnih posledica" po Republiku Srpsku ukoliko ne bude bila obustavljena antidejtonska propaganda za koju se konstatuje da je pokrenuta sa Pala i da je narocito eskalirala proteklih dana, u vreme dramaticnih zbivanja u Banjaluci.

Rubin je (odgovarajuci na novinarska pitanja) izbegao da ista detaljnije kaze o toj ozbiljnoj pretnji koja se salje bosanskim Srbima, ponavljajuci pritom jedino poznatu poziciju Vasingtona da ce pomoc za ekonomsku obnovu Republike Srpske, kao i za njeno eventualno prikljucenje evropskim organizacijama i institucijama zavisiti iskljucivo od doslednosti kojom se sprovodi u zivot mirovni ugovor iz Dejtona.

Procenjujuci da u sledecih deset meseci nece moci da se privede kraju mirovni proces pokrenut ugovorom iz Dejtona, vasingtonski "Post" pozvao je Klintonovu administraciju da vec sad - odmah posle sezone letnjih odmora - objavi odluku o produzenju za jos godinu dana roka za povlacenje americkih trupa iz Bosne, koji je, inace, predvidjen za jun 1998. godine.

Mirovni proces u Bosni ozbiljno kasni i - prema proceni "Vasington posta" - odlaganje inace neminovne odluke o produzenom boravku medjunarodnih trupa u Bosni koincidiralo bi sa zestokom debatom koja se u Kongresu ocekuje na prolece oko pitanja prosirenja NATO na zemlje Istocne Evrope i troskova kojima ce zbog toga biti opterecen budzet Sjedinjenih Drzava.

Ukoliko bi u Kongresu doslo istovremeno do debata o odlaganju povratka trupa iz Bosne, kao i o americkom udelu u finansiranju prosirenja NATO, to bi moglo da ugrozi i jedan i drugi projekat i da u krajnjem svodjenju racuna ide naruku protivnicima Dejtona - konstatuje se u analizi vasingtonskog "Posta", uz preporuku americkoj administraciji da u medjuvremenu, bez obzira na rizik, krene u operaciju hvatanja Radovana Karadzica i ostalih optuzenih za kojima je raspisana poternica Haskog tribunala za ratne zlocine.

Uspeh americkog liderstva u Bosni zavisi ne malim delom od spremnosti drugih da preuzmu rizike koje Amerikanci izbegavaju" - zakljucuje "Post", nazivajuci diskutabilnom i ishitrenom odluku Klintonove administracije o bespogovornom povlacenju trupa iz Bosne posle juna 1998.

Komentar predstavnika americka vlade na ovu inicijativu uticajnog prestonicnog dnevnika (uticajnog ne samo na citalastvo, vec i na one koji odlucuju u Beloj kuci, Kongresu, Pentagonu, itsl.):

"Medjunarodne snage otisle su u Bosnu da podrze one koji podrzavaju Dejton. I te snage suprotstavljace se onima koji krse Dejton" - culo se na tu temu od predstavnika za stampu Stejt dipartmenta Dzejmsa Rubina, bez detaljisanja hoce li ta dejtonska misija Sfora potrajati do juna '98. ili neke sledece godine...

Najava zauzimanja predajnika paljanske TV

London, Beta. - Britanski vojnici bi uskoro mogli da ucestvuju u akciji zauzimanja predajnika paljanske televizije na Kozari i tako prekinu monopol koji na medijima u Republici Srpskoj ima Radovan Karadzic, pise juce londonski "Tajms".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /