Subota, 23. avgust 1997.

POSLE TRI HAPSENJA TOKOM IZVODJENJA UMETNICKIH PERFORMANSA

Miroslav Nune Popovic na sudu

Beograd. - Miroslav Nune Popovic, clan multimedijalne umetnicke grupe "Magnet" dobio je poziv da se kao "okrivljeni" javi 2. septembra Prvom opstinskom sudu u Beogradu na saslusanje "zbog krivicnog dela ometanja ovlascenog lica".

U pozivu se ne precizira zbog cega je Popovic okrivljen, ali je najverovatnija pretpostavka da je razlog njegovo opiranje policajcu koji ga je hapsio usred izvodjenja umetnickog performansa "88 jaja za novu opozicionu vlast", izvedenog 25. juna ove godine pred Skupstinom Beograda.

- Otici cu na ispitivanje u taj mizerni srpski sud i odmah cu reci sudiji da taj sud ne priznajem zbog toga sto on, kako se po drugi put uveravam, zastupa siledzije koji me vec dve godine psihicki i fizicki zlostavljaju zbog mog javnog umetnickog angazmana - kaze Popovic i na pitanje zasto se opirao hapsenju, kaze da "ako je policajac ovlascen da bez naloga hapsi umetnika dok on radi svoj posao, onda umetniku ne preostaje nista drugo nego da se, koliko moze, opire hapsenju". Popovic je, podsetimo, do sada tri puta hapsen tokom izvodjenja svojih umetnickih performansa: prvi put zbog nosenja makete falusa sa slikom Slobodana Milosevica (projekat FaluSerbija), potom zbog projekta "Rekvijem za Srbiju" kada je istom licu (Milosevicu) pokusao da pokloni zaklanu svinju i treci put zbog gadjanja jajima Gradske skupstine ("88 jaja za novu opozicionu vlast").

V. D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /