Subota, 23. avgust 1997.

ISTRAZIVANJE AGENCIJE "PARTNER" O PRACENOSTI MEDIJA NA PODRUCJU SRBIJE I CRNE GORE

Kasandra "potukla" Dnevnik RTS

"Politiku" cita prosecno 257 hiljada Beogradjana, a "Blic" oko 224 hiljade. U Srbiji najveci prodati tiraz imaju "Vecerne novosti", a slede ih "Blic" i Politika"

Beograd. - Televizijska sapunica "Kasandra" "potukla" je najgledaniju informativnu emisiju svih vremena - Drugi dnevnik RTS. Ljubavne jade najcuvenije Ciganke na svetu prati dva miliona ljudi u Srbiji, od toga cetvrt miliona Beogradjana, sto je ukupno 40 odsto svih gledalaca koji u tom trenutku sede pred ekranima.

Drugi dnevnik RTS ima takodje oko dva miliona poklonika, ali ipak manje nego Kasandra. Ovu informativnu emisiju, naime, prati 30 odsto populacije u Srbiji, starije od 10 godina. Ovo su rezultati istrazivanja marketinske agencije "Partner" o pracenosti medija u tzv. letnjoj shemi, sprovedenog od 12. do 18. jula, na tzv. panel-uzorku od 750 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova, koji su podneli vise od 5000 pojedinacnih svakodnevnih izvestaja o pracenju televizijskih programa, stampe i radio-stanica.

Istrazivanje je obavljeno u ukupno 22 opstine (pet u Beogradu, pet u Vojvodini i 11 u uzoj Srbiji). Zahvaljujuci dvomilionskoj publici koju imaju Drugi dnevnika i pomenuta serija, RTS i Treci kanal kotiraju se kao dve najgledanije TV stanice u Srbiji i Beogradu. Za njima sledi Televizija Pink, koja najvecu gledanost ima posle termina Drugog dnevnika i "Kasandre".

Zestoku bitku zatim vode BK Telekom i Studio B, cije informativne emisije od 19 do 19.30 casova imaju gotovo isti broj gledalaca. Prema napomeni rukovodilaca istrazivanja, podatke ipak treba uzeti s izvesnom rezervom, buduci da daleko najbolji tehnicki prijem imaju RTS i Treci kanal, dok BK TV i Studio B na prostoru Srbije imaju za dve trecine slabiji domet.

U odnosu na prethodno istrazivanje iz marta ove godine, Studio B je obezbedio vecu pracenost zahvaljujuci vestima u 22 casa (gleda ih u proseku 119.913 Beogradjana). Televizija Politika, Palma i Art kanal na dnu su lestvice gledanosti, kako u Beogradu tako i Srbiji.

Sto se tice dnevne stampe na podrucju Beograda na prvom mestu je "Politika" sa prosecno 257 hiljada citalaca, a opasno joj se priblizava "Blic" sa oko 224 hiljade poklonika. Slede "Vecernje novosti" , "Demokratija", "Ekspres Politika", "Dnevni telegraf", zatim "Nasa Borba, "Gradjanin", "Danas", "Sportski zurnal", "Borba".

Sto se tice ukupne teritorije Srbije, tu je situacija nesto promenjena. Ubedljivo prvo mesto zauzimaju "Vecernje novosti", na drugom mestu je opet "Blic", trece mesto pripada "Politici", slede "Dnevni telegraf", "Ekspres politika", "Nasa Borba", "Demokratija".

Rukovodioci istrazivanja su istakli, odgovarajuci na pitanje da li je gasenje lokalnih TV i radio stanica moglo uticati na rezultate istrazivanja, da lokalni mediji, prema nekim ranijim istrazivanjima, vezuju samo jedan procenat ukupne populacije u Srbiji.

O. M.

B 92 gubi popularnost

Agencija "Partner" sacinila je i analizu slusanosti radio stanica u Beogradu i Srbiji. Beogradjani najvise slusaju Radio 101, zatim "Kosavu", Radio S, a popularni Radio B 92 pao je na cetvrto mesto (prema istrazivanju iste agencije u martu ove godine bio je najslusaniji).

Na prostoru Srbije najslusaniji je Radio Beograd, cije programe prati oko milion slusalaca, drugo mesto pripada Radiju 101, trece Beogradu 202, a cetvrto "Kosavi".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /