Subota, 23. avgust 1997.

"NASA BORBA" SAZNAJE: SAINOVIC U BANJALUCI SA RUKOVODSTVOM SPRS

Socijalisti ce ucestvovati na oktobarskim izborima u RS

"Milosevic je od Holbruka zatrazio priznavanje rezultata septembarskih izbora u Srbiji zarad naseg ucesca na izborima u RS, koje je raspisala predsednica Plavsic. Na taj nacin bi Milosevic svesno prodao Krajisnika i Pale zarad "legalizacije" njegovih izbora. Sainovic nam je na prekjucerasnjem sastanku rekao da nam se pruza istorijska sansa da definitivno ucvrstimo vlast i u Srbiji i RS", tvrdi za "Nasu Borbu" visoki funkcioner SPRS

Banjaluka. - Istog dana, neposredno posle zavrsetka razgovora predsednika SRJ, Slobodana Milosevica sa Volfganom Isingerom, politickim direktorom Ministarstva inostranih poslova Nemacke u kasnim popodnevim casovima, odrzan je u Banjaluci sastanak Nikole Sainovica sa najuzim rukovodstvom socijalista RS. Prema recima visokog funkcionera SPRS, koji je prisustvovao tom sastanku, Sainovic ih je obavestio da pocnu pripreme za izbore koje je zakazala Biljana Plavsic. Kao glavni razlog za ucesce socijalista na oktobarskim izborima Sainovic je naveo " povoljnu klimu u medjunarodnoj zajednici."

- Milosevic je, kako nam je rekao Sainovic, od Holbruka, na poslednjim razgovorima u Beogradu, trazio priznavanje rezultata septembarskih izbora u Srbiji zarad naseg ucesca na izborima predsednice RS. Holbruk mu je odgovorio da mu se takav predlog dopada, jer se tako Pale marginalizuju, ali da o tome ne odlucuje on, vec Bela kuca. Sainovic tvrdi da SAD nece praviti probleme oko septembarskih izbora, jer se zna da na izborima u RS Krajisnikov SDS nece ucestvovati. Naime, cijela ova zbrka oko Ustavnog suda je zamisljena kao Krajisnikov plan spasa, posto je nakon razgovora sa Holbrukom shvatio da ce ga Milosevic prevariti. SAD su se upustile u ostru borbu sa Palama i sa Beogradom zbog svega toga ali, kako smatra Sainovic, sada ce smiriti loptu nakon sastanka Milosevica sa "Nemcem" ( Volfgangom Isingerom) kome je "obecao" ucesce na oktobarskim izborima u RS. Na taj nacin bi Milosevic svesno prodao Krajisnika i Pale zarad "legalizacije" njegovih izbora, tvrdi ovaj visoki funkcioner Socijalisticke partije RS koji je zahtevao anonimnost. Prema njegovim recima, nakon razgovora Holbruk-Milosevic, a narocito nakon sastanka sa Isingerom, Momcilo Krajisnik je definitivno prekinuo "nezvanicne" kontakte sa predsednikom SRJ. Medjutim, kako tvrdi nas izvor, najnoviji "gubitnicki potezi Pala", trake na kojima se nalaze snimljeni razgovori funkcionera RS i "dogadjanja" sa sudijom Rosicem, namesteni su iz Beograda, sto se jako dopalo Amerikancima".

Zbog svega toga, kaze izvor "Nase Borbe", Sainovic tvrdi "da su se stvorili istorijski uslovi da definitvno ucvrstimo vlast i u Srbiji i u Republici Srpskoj".

- Sainovic smatra da Biljana Plavsic i njena nova stranka nemaju nikakvih sansi da osvoje apsolutnu vecinu na izborima, ali ni da prodje kao predsednicki kanditat. Socijalisti RS, prema oceni Sainovica, narocito ako Zapad prizna septembarske izbore, imaju velike sanse da ako i ne pobede onda da udju u novu vladu. Kandidati ce biti, uglavnom, oni isti sa predhodnih izbora, a sto se tice eventualnog predsednickog kandidata, "poslat" ce nam ga iz Beograda, zakljucuje izvor "Nase borbe" naglasivsi da se vaznost sastanka sa Sainovicem moze proceniti i po tome sto je Sainovic morao da prekine svoj odmor".

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /