Subota, 23. avgust 1997.

FINALE 23. PRVENSTVA EVROPE U SEVILJI: JUGOSLAVIJA-MADJARSKA (21,30 - TV)

Madjari jaki kao "zemlja"

Proslavljen ulazak u finale:
Detalj sa beogradskih ulica
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Jugoslovenski vaterpolisti predvodjeni fenomenalnim strategom Nikolom Stamenicem uspeli su da naprave pravi podvig i pobedom nad izuzetno jakom i pripremljenom selekcijom Hrvatske 8:7 plasiraju se u finale sampionata Evrope. Za zlatnu medalju boricemo se sa vrlo neugodnom ekipom Madjarske koja je u polufinalu savladala Rusiju 10:7.

- Atmosfera u ekipi je standardna. Nema nikakve euforije, jutros je odrzan trening i momci nisu ni imali vremena za radovanje posle pobede nad Hrvatima jer su im misli vec odmah bile okrenute ka finalu i novom teskom iskusenju - ekipi Madjarske - rekao nam je juce Dragan Solomun, generalni sekretar VSJ. Moram da kazem da su svi jako iznenadjeni, naravno prijatno, igrom nase ekipe i da svi redom priznaju da smo dosli gotovo kao autsajderi, a da smo igrama koje su nasi mladi momci ovde prikazali, vec uspeli da povratimo stari sjaj vaterpolo velesile. Svi naravno isticu nas kvalitet, ali i cudo od trenera Nikolu Stamenica koji je za kratko vreme od mladih i anonimnih igraca napravio vrhunski tim koji je slavio pobede nad tako teskim rivalima kao sto su Nemacka, Italija, Grcka, Spanija, Hrvatska - kaze Solomun.

Plasman Jugoslavije u finale EP u Sevilji cist je kao suza, do pozicije da se borimo za zlatnu medalju put nije bio nimalo lak. Ali 15 momaka za koje se trener Nikola Stamenic opredelio sastavljajuci konacni tim za odlazak na prvo veliko takmicenje u ovoj godini, zasluzuju zaista medalju najjaceg sjaja zbog svoje discipline u igri, hrabrosti, visoke motivacije i borbenosti, ali i sposobnosti da sprovedu u bazenu u vrlo visokom procentu ono sto su uvezbali na treningu, kao i da ostvare zamisli velikog stratega Nikole Stamenica.

Da podsetimo na imena igraca koje je trener Stamenic poveo u Spaniju: to su golmani Dragan Jovanovic i Nikola Kuljaca, zatim Vladimir Vujasinovic, Dejan Savic, Zeljko Vicevic, Veljko Uskokovic, Petar Trbojevic, Danilo Ikodinovic, Aleksandar Sapic, Aleksandar Ciric, Branko Pekovic, Nenad Vukanic, Aleksandar Nikolic, Sinisa Matijasevic i Risto Maljkovic. Na zalost, vec na prvom treningu u Sevilji tesko se povredio Zeljko Vicevic koji je prilikom okreta razbio staklo za podvodno snimanje na bazenu presekavsi nozni palac. Hirurskom intervencijom palac je prisiven, Vicevic se oporavlja, ali je njegove pomoci ekipa bila lisena tokom celog sampionata. Taj neprijatni dogadjaj je sigurno ostavio neugodan psiholoski efekat na nase reprezentativce jer se nesreca desila upravo na bazenu na kome je nasa ekipa odigrala vrlo teske susrete. Ipak, i to je bio samo jedan od detalja koji govori o velikoj psiholoskoj cvrstini Stamenicevih momaka.

- Preskocili smo puno prepreka na ovom takmicenju, odigrali dosta teskih utakmica, sto je vise nego dobro - kaze trener Stamenic. Sazrevanje ekipe je samim tim ubrzano, sada nam do kraja turnira ostaje jos jedna utakmica sa Madjarima. Oni su zaista odlicna ekipa, uostalom, o njihovom kvalitetu dovoljno govori to sto su nepobedjeni dosli do finala.

Sa reprezentacijom Madjarske u pripremnom periodu sastali smo se samo jednom i izgubili. Uostalom, nasi severni susedi su jedina ekipa sa kojom u ovoj sezoni imamo negativan saldo. Pre odlaska za Sevilju, kapiten reprezentacije Veljko Uskokovic je i prognozirao da ce se ekipa Madjarske sigurno boriti za zlatnu medalju u Sevilji:

- Oni su jaki kao "zemlja" - rekao je Uskokovic. Najjaca strana im je ubitacna kontra, ali imaju Madjari i mana. Ukoliko se protiv njih smiri lopta i umrtvi igra i ne dozvoli im se pojedinacna i ekipna kontra, pucaju na psiholoskom planu gde su dosta "tanki".

Reci kapitena potvrdila je statistika na sampionatu u Sevilji na kome su Madjari postigli ubedljivo najvise golova. Ali, sa druge strane, njihov protivnik u subotu u finalu bice ekipa Jugoslavije koja je na EP pak prikazala koncept najstabilnije odbrane koja je u proseku po utakmici primila najmanje golova. Jugoslavija-Madjarska, susret dva razlicita koncepta, dve razlicite vaterpolo skole, sigurno ce biti vise nego neizvestan, dramatican i zanimljiv.

S. Pantovic

Hrvati i Rusi u predigri

U polufinalu EP u Sevilji Jugoslavija je pobedila Hrvatsku 8:7, Madjarska - Rusiju 10:7.

Borbe za medalje su u subotu, na bazenu San Pablo. Za bronzanu medalju sastaju se Hrvatska-Rusija (20 casova), za "zlato" ce se boriti Jugoslavija-Madjarska (21,30, direktan TV prenos).

Odigrane su i utakmice od 5. do 8. mesta: Spanija je pobedila Italiju 8:6, Grcka - Slovacku 13:9. Konacan plasman od 5. do 12. mesta izgleda ovako: Spanija (5), Italija (6), Grcka (7), Slovacka (8), Holandija (9), Nemacka (10), Ukrajina (11), Bugarska (12).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /