Ponedeljak, 25. avgust 1997.

MOMIR BULATOVIC ZATRAZIO VANREDNU SEDNICU SKUPSTINE CRNE GORE

Skratiti mandat parlamenta i raspisati vanredne izbore

Politicka kriza moze se resiti prestankom mandata Skupstine Crne Gore do 31. decembra i odrzavanjem prevremenih parlamentarnih izbora, istice Bulatovic

Podgorica. - Predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic zatrazio je od Svetozara Marovica, predsjednika Skupstine Crne Gore da za 2. septembar ove godine zakaze vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj bi bila donesena odluka o prestanku mandata Skupstine do 31. decembra 1997. godine, cime bi se stekli uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U obrazlozenju svog zahtjeva Bulatovic istice da se u Crnoj Gori "vec duzi period javljaju i usloznjavaju elementi politicke, parlamentarne i sveukupne krize sistema, ciji su uzroci u odsustvu cjelovitog i skladnog izvrsavanja funkcija pojedinih segmenata drzavne vlasti, narocito izvrsne".

"To za posljedicu ima neostvarivanje ustavnosti i zakonitosti, kao opsteg i jedinstvenog politickog i pravnog principa, odnosno osnova i uslova Ustavom utvrdjene organizacije i funkcionisanja organa vlasti u Republici Crnoj Gori" - konstatuje Bulatovic. Prema njegovom misljenju, takvo stanje "uzrokovalo je krupna politicka raslojavanja u odnosu na politicke programe, kako u okviru osnovnih nosilaca politicke vlasti, izrazenih kroz vladajucu partiju, tako i kroz strukturu i funkcionisanje parlamentarnih cinilaca vlasti, zasnovan na povjerenju izbornog tijela na izborima iz novembra prosle godine".

Predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic je ubijedjen da se politicka kriza u Crnoj Gori moze rijesiti na "predlozeni nacin" - skracenjem mandata Skupstine Crne Gore i odrzavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora. "Buduci da donosenje ovakve odluke ima za posljedicu raspisivanje novih parlamentarnih izbora, to je neophodno da se, u toku preostalog mandata Skupstine, izvrse odgovarajuce pripreme u smislu stvaranja normativne infrastrukture, koja bi cjelovito uredila sva bitna pitanja izbornog sistema sa stanovista obezbedjivanja uslova za sprovodjenje slobodnih, opstih i tajnih izbora, na principima potpune ravnopravnosti ucesnika izbornog procesa u svim njegovim fazama" - naglasava na kraju obrazlozenja svog zahtjeva predsjednik Bulatovic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /