Utorak, 26. avgust 1997.

POTPREDSEDNIK RS DRAGOLJUB MIRJANIC PODRZAO BILJANU PLAVSIC

Odluke za izlazak iz nastale krize

Banjaluka, Beta. - Potpredsednik Republike Srpske Dragoljub Mirjanic podrzao je juce odluku predsednice drzave Biljane Plavsic da raspusti Skupstinu i raspise prevremene parlamenterne izbore u RS.

U saopstenju za javnost, Mirjanic istice da je predsednica RS svojim delovanjem i jasnim i konkretnim potezima "ukazala na put za resenje i izlaz iz nastale krize". Mirjanic je krajem februara ove godine potpisao sporazum o specijalnim vezama izmedju SR Jugoslavije i RS, kada je taj sporazum odbila da potpise Biljana Plavsic. U saopstenju dostavljenom medijima, potpredsednik RS ocenjuje da su "ugrozeni kolektivni interesi srpskog naroda" i istice da su ustavna, parlamentarna kriza, kriza vlade i najnoviji dogadjaji "ozbiljno doveli u pitanje funkcionisanje svih onih institucija koji znace postojanje jedne drzave". On smatra da se "jedino moguce i ispravno resenje" u prevazilazenju krize u RS nalazi u podrsci "onim nastojanjima i stavovima proisteklim iz Ustava i zakona, za cije sprovodjenje se, u proteklom periodu, svestrano i bespostedno zalagala predsednica RS Biljana Plavsic".

Nedavni incident na Palama, kada je pretucen sudija Ustavnog suda Jovo Rosic, Mirjanic je osudio "kao recidiv komunistickog i prevazidjenog doba", koji je za direktnu posledicu imao donosenje odluke Ustavnog suda koja "predstavlja iskljucivo politicku odluku, a ne odluku utemeljenu na Ustavu". Mirjanic je, takodje, izrazio ogorcenje emitovanjem "primitivnih i neprofesionalnih sadrzaja u drzavnim medijima RS u kojima se brutalno vredja i na nedopustiv nacin ponizava instituacija i licnost predsednika RS".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /