Utorak, 26. avgust 1997.

MILE ISAKOV, PREDSEDNICKI KANDIDAT "VOJVODINE"

Masinovodja u "lokomotivi razvoja"

- Kao sto je Srbija odusevljeno prihvatila Vojvodinu kada joj je naivno i prostodusno poletela u zagrljaj u tada snaznom zanosu patriotizma, zasto ne bi i sada, posle treznjenja i jednih i drugih, prihvatila ruku i pomoc u novim stremljenjima u Evropi, kaze Isakov

Dokaz da teza o nasem navodnom separatizmu nije tacna jeste i ova moja kandidatura za predsednika Srbije - razmislja naglas kandidat koalicije "Vojvodina" Mile Isakov na temu - provereni autonomas na celu jogurtom izborene jedinstvene Srbije. I ovo je samo znak - reci ce - da nas ne interesuje Vojvodina izvan Srbije, da smo svesni da nema prosperiteta bez omogucavanja i razvoja Srbije kao celine i regija pojedinacno. Svi se sada prosto utrkuju u dodeljivanju komplimenata Vojvodini, ponavljajuci i vec masovnu frazu o "lokomotivi razvoja" koja ce Srbiju povuci u Evropu, podseca Isakov i zakljucuje: mozda je i logicno onda da mi, kao jedina autenticna snaga zaista i povucemo i da "masinovodja bude iz Vojvodine. Dakle, neko ko najbolje poznaje tu masinu".

- Grdno ce se prevariti oni koji potcenjuju Vjvodinu, pa i sanse njenog kandidata - kaze Isakov, pojasnjavajuci istovremeno da ne spada u one koji su spremni da daju nekontrolisane izjave koje imaju za cilj da zavaraju i prevare druge. U smislu da se prikaze jacim i samouverenijim nego sto jesi, a s druge strane sam sebe hrabris kao "ja cu sigurno pobediti u prvom krugu, jer na drugi nisam navikao". Ali, kaze, ne spada ni u one koji pristaju da ucestvuju u unaprd izgubljenoj utakmici i koji se lako predaju. Da ne verujem u to da postoji mogucnost da se ova utakmica dobije - sigurno da u njoj ne bih ni ucestvovao - tvrdi Isakov.

- Povodom svoje kandidature podseca kako oni u koaliciji "Vojvodina" evo vec godinu dana insistiraju da demokratska opozicija u Srbiji nadje zajednicki jezik i dogovori se oko zajednickog kandidata prihvatljivog za sve, kojeg bi i oni podrzali, smatrajuci prirodnim da ce takvog kandidata iznedriti Beograd kao sediste najvecih opozicionih stranaka. Ali, kako se pokazalo da oni nisu bili u stanju da to urade, cime su demonstrirali svoju nezrelost i izneverili najveci broj gradjana koji je takvog kandidta ocekivao, mi smo se odlucili da tu prazninu popunimo. Verujuci da imamo i sposobnosti i snage da gradjani Srbije demokratske orijentacije nece imati nista protiv kandidata iz Vojvodine, da nisu naseli propagandi i nekakvom nasem separatizmu, sa cime su rezim, a cesto i opozicija kojoj smo smetali u Vojvodini hteli da nas diskvalifikuju - istice Isakov.

Ocekujem da se Sandor Pal povuce

- Ocekujem da se moj prijatelj i kolega sa studija dr Sandor Pal - povuce. Mogu da razumem njegovu kandidaturu za predsednicke izbore u situaciji kada medju kandidatima koji su do tada bili u opticaju nije bilo takvog kojem bi manjine mogle verovati i uzdati sse da ce umesto da o njima razmislja na pravi nacin. Ali, u situaciji kada se pojavio kandidat koalicije "Vojvodina", bez obzira ko je to, i koja je provereni i dokazani prijatelj, saradnik i saborac sa nacionalnim manjinama u Vojvodini, onda nema razloga za nepoverenje prema njemu. Naprotiv, mnogo je vise razloga da mu se pomogne da dodje u priliku da utice i da na nivou Srbije primeni iskustva iz Vojvodine kada su manjine u pitanju i ne samo one - kaze Isakov.

Porucice jos kako "ono koji nas potcenjuju" zaboravljaju istorijsku ulogu Vojvodine u svekolikom napretku, ali i najblizu istoriju. Da se i ovaj rezim u Srbiji ucvrstio na vlasti zahvaljujuci dogadjajima u Vojvodini u jogurt-revoluciji. Tada je - podseca Isakov - Vojvodina bila prevarena obecanjima o fantasticnom prosperitetu i odlucujuce je pomogla u ustolicavanju ovog rezima, pa ona isto tako moze i da ga srusi, posto je shvatila prevaru. Jos ce postaviti pitanje: kao sto je Srbija odusevljeno prihvatila Vojvodinu kada joj je naivno i prostodusno poletela u zagrljaj u tada snaznom zanosu patriotizma, zasto ne bi i sada, posle treznjenja i jednih i drugih prihvatila ruku i pomoc u novim stremljenjima ka Evropi, kada znaju da je Vojvodina tome najbliza i ima najbolje uslove da to najbrze i ostvari. Mi smo medjusobno, sigurno, u mnogo cemu razliciti, ali su nam lopovi i pljackasi isti - istice predsednicki kandidat "Vojvodine", uveren, inace, da ce pored vojvodjanske podrske, imati podrsku i gradjanske Srbije.

Zuzana Serences

Supa, sos i svadje

O tome kako izgleda porodicni rucak kod mame, s obzirom da je brat kandidata "Vojvodine" funkcioner novosadskog SPS-a, Isakov kaze:

- Pa, supa, sos i svadja. Doduse, ranije je bilo i zestokih svadja. Sada u poslednje vreme su to vise rasprave. Valjda se sve sleglo, valjda i u porodici teba vremena da postane normalno da ja mislim ovako, on onako i da je sve to normalno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /