Utorak, 26. avgust 1997.

RAZLOZI "ZA" I "PROTIV" IZLASKA NA IZBORE

"Izadji Srbijo" ili "reci dosta!"

Stranke koje izlaze i koje bojkotuju izbore argumente za svoju odluku nalaze u izbornim uslovima. Za jedne medijska situacija bolja, drugima ne valja izborni zakon

Od parlamentarnih partija u Republickom parlamentu na izbore, kako stvari stoje, izlaze Socijalisticka partija Srbije i Nova demokratija (pod zajednickom "firmom"), Srpski pokret obnove, Srpska radikalna stranka i stranke koje okupljaju Madjare. Od vanparlamentarnih stranaka i koalicija, na izbore ce sasvim sigurno i koalicija "Vojvodina", Jugoslovenska lelvica (na zajednickoj listi sa SPS i ND), Socijaldemokratija...

Definitivnu odluku, od parlamentarnih stranaka, i dalje nisu donele partije koje okupljaju Albance iz Preseva, Bujanovca i Medvedje - Partija za demokratsko delovanje i Demokratska partija Albanaca. Od onih koji bi mogli da osvoje poslanicka mesta, odluku nisu donele ni strake Muslimana iz Sandzaka. S druge strane, izvesno je da Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i Gradjanski savez Srbije, zajedno sa desetak vanparlamentarnih stranaka, nece izaci na izbore. Kosovske Albance, odnosno njihove partije, ne treba svrstavati u ovakve kombinacije, jer oni nisu ucestvovali ni na jednim izborima koji su organizovani u Srbiji, ili Jugoslaviji.

 
Gde ja stadoh, ti produzi: E. P. R. plakatski rat do unistenja
FOTO: D. Milosevic

Zanimljivo je da i oni koji izlaze i oni koji kazu da ce da bojkotuju izbore, razloge nalaze u (ne)ispunjenim uslovima za fer i demokratske izbore. Mnogi tvrde da je Srpski pokret obnove, zapravo, "jezicak" koji bi mogao da izborima daje legitimitet - naravno, sem broja gradjana koji ce se odazvati pozivima da glasaju. Ivan Kovacevic, portparol SPO, na nasu molbu da nabroji bar tri "jaka" razloga za izalazak na izbore, kaze da ce se republicki izbori odrzati u "daleko boljim uslovima, nego savezni i lokalni prosle godine".

Prosle godine, recimo, tvrdi Kovacevic, pred savezne i lokalne izbore, imali smo samo jedan slobodan radio (B 92 prim. aut.), a trenutno imamo desetak slobodnih medija koji pokrivaju oko dve trecine teritorije Srbije i izmedju 70 i 80 lokalnih radio stanica. Izborna tehnika, prema njegovom misljenju je mnogo bolje uredjena za predstojece izbore. Za razliku od prosle godine, zapisnici moraju da budu uruceni svim strankama, obezbedjena je puna kontrola izbora i statisticka obrada podataka. Tu su i posmatraci OEBS-a koji ce nadgledati demokraticnost izbornih uslova.

Kao prednost opozicije u odnosu na protkle izbore, po Kovacevicu je ogromna energija koja je manifestovana nakon proteklih lokalnih izbora ali i cinjenica da "su socijalisti uhvaceni u kradji i obrukani pred narodom". Za SPO ne predstavlja nikakav problem ni to sto je povecan broj izbornih jednica, jer se za Republicku skupstinu, za razliku od savezne, bira mnogo veci broj poslanika. Sto se predsednickih izbora tice, prvi covek Srbije se bira po dvokruznom vecinskom sistemu, a Kovacevic podvlaci da je opozicija na lokalnim izborima pobedila upravo na takvim izborima.

Predsednik Izvrsnog odbora Nove demokratije Vojislav Andric smatra da "su ovi izbori demokratskiji nego bilo koji do sada". Kao prednosti u odnosu na ostale izbore Anric navodi otvorenost medija, mnogo vece sansa za osvajanje poslanickih mandata nego na saveznim izborima (verovatnoca 2,63 odsto veca), mogucnost kontrole izbora od strane svih stranaka, postojanje velikog broja slobodnih medija, prisustvo predstavnika preko 50 stranih drzava kao i OEBS-a. Glavni razlozi za bojkot izbora za Demokratsku stranku su podela Srbije na 29 izbornih jedinica, neravnopravan pristup drzavnim medijima i odsustvo efikasne kontrole izbornog procesa od stampanja i distribucije izbornog materijala do kompjuterske obrade rezultata.

- Svi doneti zakoni, posebno o izbornim jedinicama omogucavaju novu izbornu kradju. Da bi izbori bili posteni po proporcionalnom sistemu neophodno je da Srbija bude jedna izborna jedinica, kaze Aleksandra Joskimovic, portparol DS. Promena Zakona o broju izbornih jedinica, za Demokratsku stranku Srbije, jedan je od osnovnih razloga za bojkot predstojecih republickih izbora.

- Ovom promenom apsolutno se favorizuje Socijalisticka partija narocito povecanjem broja poslanika na Kosmetu, sto predstavlja novu prevaru vladajuce garniture. Drugi razlog su drzavni mediji. RTS je, na primer, ovih dana potpuno obustavila izvestaje vezane za stranke koje bojkotuju izbore. Zakon o finansiranju stranaka je, takodje, jedan od bitnih razloga za bojkot izbora. Primera radi nasa stranka je dobila 6. 000 nemackih maraka (koje je vratila) za celu predizbornu kampanju, a tolika je cena emitovanja jednog izbornog spota na RTS - izjavio je za nas list porptarol DSS, Milorad Jovanovic.

Osnovne razloge Gradjanskog saveza Srbije da ne izadje na izbore, izlozio nam je Dragor Hiber, predsednik Izvrsnog odbora GSS i sef izbornog staba stranke. Hiber navodi da je zakonsko uredjenje izbora takvo da, s jedne strane, ne dopusta ravnopravno ucesce svih stranaka i predsednickih kandidata na izborima, a s druge strane, vazeci propisi, pre svega Zakon o izbornim jedinicama, doneti su na neustavan nacin. Gradjanski savez se zalaze za vladavinu prava i ne zelimo da se podvrgnemo nezakonitom postupku. Drugo, i opsti uslovi su takvi da je nemoguca ravnopravna utakmica. Medijska blokada opozicije, nereseno pitanje finansiranja stranaka, cinjenica da u izbornim komisijama sede oni koji su odgovorni za izbornu kradju 1996. godine, nemogucnost prave kontrole izbora, sve je to u korist jednih izbornih takmaca, a na stetu ostalih, navodi Hiber.

- Trece i najvaznije - nastavlja Dragor Hiber - ovakvi izborni uslovi u celini su izraz cinjenice da postupak demokratizacije u Srbiji jos nije poceo. Pristanak na takve izborne uslove je za nas pristanak na nedemokratski oblik vladanja, na odrzavanje status kvoa i udaljavanje Srbije od sveta. Bojkot izbora je sansa da, pocevsi od izbornih uslova, Srbija konacno krene put demokratizacije, zaustavljanja ekonomskog pada, a zatim, u jednom buducem koraku, i ukupnog ekonomskog i drustvenog preporoda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /