Utorak, 26. avgust 1997.

ZA SUTRA U KRAGUJEVCU NAJAVLJEN POCETAK PROTESTA KORISNIKA DECJIH DODATAKA

Drzava duzna 33 miliona dinara

"Dodatak za opstanak", kako je nazvan sutrasnji protest (ne)prima 12 hiljada porodica, odnosno 21 hiljada dece

Kragujevac. - Za sutra u 11 casova na Trgu slobode kod kragujevacke gradske skupstine zakazan je pocetak protesta korisnika decijih, materinskih i ostalih materijalnih dodataka cija je elementarna svrha zastita dece i porodica. Ovi dodaci nisu isplaceni duze od godinu dana. U Kragujevcu, inace, 12 hiljada porodica prima decije dodatke, a njima je obuhvaceno oko 21 hiljada dece. Republika Srbija samo po osnovu neisplacenih decijih dodataka duguje Kragujevcanima 33 miliona dinara. Ovo je istaknuto na jucerasnjoj pres konferenciji u regionalnom poverenistvu UGS "Nezavisnost" koji je organizator sutrasnjih protesta pod nazivom "Dodatak za opstanak".

Predsednik Nezavisnog sindikata "Zastavine" Fabrike automobila, Veroljub Dobrosavljevic juce je rekao da ce "u protestu ucestvovati svih 19 podruznica 'Nezavisnosti' u Kragujevcu. Kada smo skup prijavljivali MUP-u naveli smo i procenu od oko 2000 ucesnika. Sada, medjutim, mislimo da ce ih biti mnogo vise. Saznajemo da je kragujevacki MUP za sutra nalozio mobilizaciju rezervnog sastava", kaze Dobrosavljevic.

Regionalni poverenik UGS "Nezavisnost" za Sumadiju i Pomoravlje Dragan Ranic rekao je da ce se sutrasnjem protestu kragujevackih korisnika decijih i materinskih dodataka pridruziti i delegacije ove sindikalne asocijacije iz Beograda, Novog Sada, Nisa, Uzica, Cacka, Zajecara, Novog Pazara i Vranja. "Ocekujemo da ce vec u cetvrtak istovetni protesti biti organizovani i u svim ovim gradovima, dok postoji velika mogucnost da narednog ponedeljka jedan ovakav protest bude organizovan i pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu", kaze Ranic.

On je potom istakao da se juce ocekivao dolazak republickog ministra za zastitu porodice Bratislave Bube Morine u Kragujevac, koja je najavila ucesce u vecernjem TV duelu (na RTV Kragujevac) sa potpredsednicom ovdasnje gradske vlade zaduzenom za socijalnu politiku i zdravstvo dr Vesnom Pajevic. U ovoj emisiji trebalo je da ucestvuje i jedan predstavnik UGS "Nezavisnost", ali se od toga, prema recima celnika ove asocijacije odustalo zbog protivljenja dr Vesne Pajevic!?

- Sigurno je da Bratislava Morina ne dolazi slucajno u Kragujevac. Ona je tu zbog najavljenog protesta. Ubedjeni smo da ce prilikom gostovanja na gradskoj televiziji pokusati da obecanjima otupi ostricu nezadovoljstva gradjana zbog neizmirenih obaveza Republike prema Kragujevcanima, ocenjuju u regionalnom poverenistvu UGS "Nezavisnost" u kojem jos isticu da nece dozvoliti nijednoj stranci da protest pred gradskom skupstinom iskoristi za svoju politicku promociju.

Z. Radovanovic

Pisma Mirku Marjanovicu i UNICEFU

Politika, koja je Kragujevac i njegovu privredu dovela do kolapsa, sada hoce da opljacka nasu decu. Gospodine predsednice, budite ubedjeni da to necemo dozvoliti. Od Vas zato zahtevamo da nadleznom Ministarstvu za brigu o porodici izdate nalog da se do 25. avgusta isplate sva dugovanja koja Republika ima prema kragujevackim porodicama, deci i majkama, a koji zakljucno sa julom 1997. godine iznose 33 miliona dinara, istice se u obracanju Nezavisnog sindikata "Nezavisnost" "Zastavine" Fabrike automobila predsedniku Vlade Srbije Mirku Marjanovic.

- U protivnom, gospodine predsednice, protest koji ce otpoceti u Kragujevcu preselice se ispred vasih vrata. Nadamo se da tada necete pokazati onakvu dozu prezira kakvu ste pokazali prema njihovim roditeljima - opljackanim radnicima, dodaje se u pismu.

Celnici ove sindikalne asocijacije u Kragujevcu pismima su se obratili i Unicefu, kao i Hilari Klinton "koja se u SAD bavi pitanjima zastite porodice i dece".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /