Utorak, 26. avgust 1997.

ODLUKA OPOZICIONIH PARLAMENTARNIH STRANAKA U CRNOJ GORI

Bez predsednickog kandidata moguc i bojkot izbora

Da li ce udruzena demokratska opozicija samo apstinirati od isticanja svog zajednickog kandidata ili ce se odluciti za bojkot izbora, zavisi od toga kako ce se glavni predsednicki kandidati odrediti prema zahtevima opozicije

Podgorica. - Na jucerasnjem, trecem po redu, sastanku lidera svih sest opozicionih parlamentarnih stranaka iz Crne Gore, usvojen je zajednicki dokument: "Povelja demokratske opozicije Crne Gore povodom predstojecih predsjednickih izbora u Crnoj Gori". Jedinstvena je ocjena potpisnika Povelje, da u Crnoj Gori "sto zbog rigidne izborne regulative, sto zbog nametnute atmosfere, nema uslova za slobodno i demokratsko izrazavanje volje gradjana". To znaci, da demokratska parlamentarna opozicija - ni zajedno ni pojedinacno - nema namjeru da ucestvuje na predstojecim izborima za predsjednika Crne Gore.

Da li ce ovako udruzena demokratska opozicija samo apstinirati od predsjednickih izbora ili ce se odluciti na njihov bojkot, zavisice od toga hoce li predsjednicki kandidati iz drugih patija (misli se, prije svega, na kandidate DPS CG Mila Djukanovica) ignorisati ili prihvatiti zahtjeve iz juce usvojenog zajednickog dokumenta. Vecina tih zahtjeva tice se predstojecih prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Na konferenciji za novinare, odrzanoj nakon sastanka, predsjednik Narodne stranke dr Novak Kilibarda izjavio je da "ovo nije nemoc opozicije, nego nesto jedinstveno na prostorima bivse Jugoslavije - da opozicija (visevjerska i visenacionalna) uspijeva da ima zajednicki stav po tako krupnom pitanju". Po misljenju dr Kilibarde, mnogo je znacajnije sto su opozicione parlamentarne stranke dosle do zajednickog stava, nego da imaju zajednickog predsjednickog kandidata.

I za predsjednika SDP CG Zarka Rakcevica, inace domacina jucerasnjeg sastanka, ovdje se ne radi o nemoci opozicije, vec o njenoj slozi da "ne pristaje na ovakva pravila igre". On je precizirao da potpisnici Povelje u narednih desetak dana ocekuju od predsjednickih kandidata da se izjasne o zahtjevima opozicije, od cega ce zavisiti njeni buduci potezi. "Opozicija, zahvaljujuci ovom jedinstvenom stavu, i ovoj Povelji, ima sirok spektar mogucnosti - od neizlaska do bojkota, sto ce zavisiti od spremnosti onih predsjednickih kandidata koji izlaze na izbore da prihvate demokratska pravila i principe na kojima ce se graditi demokratska infrastruktura", kazao je Rakcevic, podvlaceci da opozicija ima mogucnosti da predstojece predsjednicke izbore ucini i neregularnim i nelegitimnim.

"Mi ne zovemo na bojkot narod. Mi smo se samo udruzili u uvjerenju da nije oportuno da damo svoga kandidata, a ako oni budu ispunili nase zahtjeve, mi cemo pozvati ljude da glasaju po svojoj volji", dopunio je dr Kilibarda. Na pitanje, za koga ce opozicija glasati ako vlast izadje u susret zahtjevima iz Povelje, dr Kilibarda je odgovorio da ce glasati za onoga "koji prvi bude udovoljio svemu ovome".

Na jucerasnjem sastanku i konferenciji za novinare nije bilo predsjednika LSCG Slavka Perovica. Njegovo odsustvo je obrazlozeno bolescu, a zamjenjivao ga je Ranko Djonovic, blizak Perovicev saradnik iz partijskog vrha.

D. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /