Utorak, 26. avgust 1997.

SAVEZNA STRANKA JUGOSLOVENA ISTUPILA IZ JULA

Direkcija "guta" osnivace

Berislav Kosier, generalni sekretar Stranke jugoslovena, optuzio vrh JUL-a da je promenom statuta postao "monolitna partija"

Beograd. - Savezna stranka jugoslovena objavila je juce da napusta Jugoslovensku levicu, ciji je jedan od osnivaca. Razloge su sazeli u primedbu da je "velika riba odlucila da proguta male" misleci pri tom na odnos vrha JUL-a prema strankama koje su ga osnovale. Iz stranke tvrde i da su jos neki od osnivaca kovertirali odluku o istupanju samo su cekali da ne budu prvi.

Generalni sekretar SSJ Berislav Kosier naveo je, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, niz razloga za pomenutu odluku. Objasnjeno je i da je vrh JUL-a promenio statut tako da je sad postao "monolitna politicka partija" jer je identitet clanica osnivaca prakticno negiran odredbom koja "ukida kolektivno clanstvo u JUL-u za stranke osnivace". Za clanstvo je sad potrebna pojedinacna pristupnica.(Promenjeni statut omogucava "dvojno clanstvo" u drugoj stranci i JUL-u istovremeno).

Optuzujuci JUL da j sve dalje od "projugoslovenskih i levicarskih opredeljenja", predstavnici SSJ su rekli i da unutar JUL-a postoji "krajnje diletantska i losa kadrovska politika pogotovo na javnim funkcijama sto svakodnevno nanosi stetu." Kosier nije zeleo da navodi imena ali je rekao kako se "plasi da u toj formaciji ima strasno puno ljudi poznatih od ranije - ne bas po svojim najvisim moralnim i politickim kvalitetima".

Stranka Jugoslovena ima primedbe i na politicko-koaliciona saveznistva JUL-a jer ova stranka nikad nije smatrala SPS levicarskom strankom dok je nazivanje levima Nove demokratije "apsurdno" jer je to "desnicarska" organizacija. Iz Stranke jugoslovena zameraju JUL-u da je delatnost "samoogranicio" prvo na teritoriju SR Jugoslavije, potom na Srbiju, dok je borbu protiv rusilaca Jugoslavije svela uglavnom na politicke diskusije "s takozvanom desnicom, koja dakako nije jedini rusilacki cinilac".

Predstavnici te stranke kazu da nisu bili u mogucnosti da uticu na politicke odluke JUL-a (jer se one diktiraju iz "najuze rukovodilacke grupe"). Stranka se desetak puta pismeno obracala Direkciji, na cijem je celu Mira Markovic, ali odgovora nije bilo.

N. T.

Jugoslovenstvo kao sudbina

Savezna stranka jugoslovena ce izaci na naredne izbore i to u cetiri izborne jedinice (Novi Beograd, Novi Sad, Pancevo, Subotica), rekli su juce njeni predstavnici koji racunaju na leve, i to umerene, jugoslovenske opredeljene gradjane. Ova stranka, receno je, deluje u svim bivsim jugoslovenskim republikama kao i u inostranstvu.

"Jugoslovenstvo je nasa sudbina i nema drugog puta sem otvaranja granica i zblizavanja", rekao je beogradski muftija Hamdija efendija Jusufspahic, potpredsednik Jugoslovenskog odbora stranke (koji je svojevremeno "s obzirom na aktivnost kojom se bavi sebe izuzeo od uclanjivanja u JUL", mada je podrzao stranku da pristupi pokretu). Fakticki smo jedna krv i narod a razlicitih plemenskih opredeljenja i verskih ucenja, rekao je beogradski muftija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /