Cetvrtak, 28. avgust 1997.

PREDLOG IZVRSNOG VECA VOJVODINE VLADI SRBIJE

Vise granicnih prelaza prema Madjarskoj i Rumuniji

Novi Sad. - Ocenjujuci da granicni prelazi prema Madjarskoj i Rumuniji imaju veliki znacaj za povezivanje nase zemlje sa Evropom i susednim zemljama, Izvrsno vece Vojvodine predlozice Vladi Republike Srbije prekategorizaciju sadasnjih i otvaranje novih prelaza u tom pravcu. Ovo je odluceno na jucerasnjoj sednici pokrajinske vlade uz obrazlozenje da bi se ovaj posao odvijao u skladu sa Prostornim planom Republike i medjudrzavnim sporazumima.

Prema Republici Madjarskoj, napominje se u saopstenju sa sednice, granicni prelazi za drumsko-zeleznicki saobracaj rade 24 sata i imaju medjunarodni znacaj, a isti tretman ima prelaz preko Backog Brega kod Sombora. Ovde se planira izgradnja teretnog terminala za robni transport i dva medjudrzavna granicna prelaza kod Bajmoka i Djale, sa medjunarodnim statusom. Time bi se rasteretili prelazi Horgos i Kelebija. Pokrenuta je i inicijativa da povremeni malogranicni prelaz kod Ridjice dobije status medjudrzavnog.

Prema Rumuniji tri medjunarodna prelaza imaju radno vreme 24 sata, a sacinjen je elaborat o ekonomskoj opravdanosti da se malogranicni prelazi Jasa Tomic, Medja, Nakovo i Vrbica prekategorizuju u medjudrzavne ili medjunarodne. Mogucnost da se otvore novi prelazi postoji u Velikom Gaju, opstina Plandiste, Rastini kod Sombora i Rabe na tromedji nase zemlje Madjarske i Rumunije.

N. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /