Cetvrtak, 28. avgust 1997.

FOLI I VERNEJDEN, PREDSTAVNICI ZA STAMPU OEBS

Odlaganje nije na dnevnom redu

Odluka Skupstine sa Pala o bojkkotu lokalnih izbora 13. i 14. septembra "nije validna". OEBS nastavlja pripreme za odrzavanje izbora, izjavili su predstavnici OEBS Sarajevu

Sarajevo, AFP.- Odlaganje lokalnih izbora u Bosni zbog primedbi parlamenta sa Pala nije na dnevnom redu, saopstili su juce u Sarajevu zvanicnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

"Mi verujemo da ce do glasanja doci i da bi trebalo da dodje", izjavio je na konferenciji za novinare portparol OEBS Dejvid Foli. "Lokalni izbori ce dopustiti svim gradjanima u Bosni da ucestvuju u biranju lokalnog rukovodstva. To je od sustinske vaznosti za mirovni proces i mi hrabrimo svakoga da u potpunosti ucestvuje na izborima", rekao je on.

Tvrdokorni poslanici parlamenta bosanskih Srba na Palama su na prekjucerasnjoj sednici zakljucili da ne postoje "vojni i bezbednosni uslovi" za odrzavanje lokalnih izbora, zakazanih za 13. i 14. septembar.

Foli je rekao da OEBS nastavlja sa pripremama za odrzavanje izbora, ali da ce pre daljih komentara sacekati "informacije sa terena" vezane za nivo saradnje sa lokalnim izbornim komisijama.

On je odbio da kaze u kojoj meri stav sa Pala predstavlja pretnju za odrzavanje izbora, dodajuci:"Do sada smo dobili prakticno na stotine pretnji o bojkotu lokalnih izbora, od kojih su neke bile ozbiljnije od drugih. Ovo je vazan problem zbog koga cemo nastaviti sa konsultacijama svih koji su ukljuceni, kao sto smo to cinili i do sada", rekao je Foli.

Johan Verhejden, drugi predstavnik za stampu OEBS, rekao je da odluke koje je doneo parlament sa Pala "nisu validne", ponovivsi tako stav koji je iznela i Kancelarija Visokog medjunarodnog predstavnika Karlosa Vestendorpa. I da odlaganje izbora ne dolazi u obzir.

DANKAN BULIVANT

Skupstina ne moze povuci saglasnost Biljane Plavsic

Brcko, Beta. - Portparol visokog predstavnika za BiH Dankan Bulivant ocenio je juce da Skupstina Republike Srpske (RS) ne moze povuci saglasnost za organizovanje lokalnih izbora koju je Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dala predsednica RS Biljana Plavsic. "Srpska skupstina nije nadlezna da odlucuje o uskracivanju mandata OEBS, zbog toga sto ju je Predsednica Biljana Plavsic suspendovala", rekao je Bulivant agenciji Beta. On je istakao da ce visoki predsednik za BiH Karlos Vestendorp priznavati samo odluke Biljane Plavsic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /