Cetvrtak, 28. avgust 1997.

ANTE STAMAC, PREDSEDNIK DRUSTVA HRVATSKIH KNJIZEVNIKA, U INTERVJUU "SLOBODNOJ DALMACIJI"

"Srpski pisci treba da se osveste"

- Dok kolege srpski pisci ne shvate racionalno da su doprineli patnjama hrvatske zemlje i hrvatskog naroda, da su saodgovorni za rusenje Dubrovnika, Zadra, Pakraca, Vukovara, Petrinje, Gospica i drugih hrvatskih gradova, dok to otvoreno i javno ne priznaju, dok se jednostavno ne osveste, komunikacija na ravni drustava knjizevnika cini mi se da ce biti nemoguca - izjavio je Ante Stamac, predsednik Drustva hrvatskih knjizevnika u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji", odgovarajuci na pitanje da li se "u DHK, u duhu postdejtona, razmislja o kontaktima sa srodnom cehovskom organizacijom u Jugoslaviji".

Stamac je rekao da iznosi svoje licno misljenje, ali, po njegovim recima, to zastupa i "vecina Upravnog odbora, nas 15 koji smo na celu Drustva".

- Ratne rane su jos previse sveze. Medjutim, ono sto je vaznije, vecina hrvatskih pisaca stala je u odbranu svoje domovine, neki su podneli i izravne posledice rata. Sa druge strane, vecina srpskih kolega podrzala je otvoreno agresiju Srbije i Jugoslavije na RH, a odredjeni deo njih, i to najznacajniji, bili su i idejni zacetnici, dakle pisci, tzv. Memoranduma.

O problemima knjizevne relacije Beograd-Zagreb koje su pokrenuli Igor Mandic i Stanko Lasic, Stamac je rekao da je procitao jedan opsiran Lasicev citat i da se u potpunosti slaze sa njim, dodajuci da "valja razmisljati na Lasicev nacin":

- Nama srpska knjizevnost, pa ni njeni pisci, nikada nisu bili narocito zanimljivi. Ubuduce ce to biti jos manje. Na delu su, jednostavno receno, kulturoloski i civilizacijski zakoni.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /