Cetvrtak, 28. avgust 1997.

KVALIFIKACIJE ZA KUP KUPOVA: CRVENA ZVEDA-HELSINKI (20, TV)

Gol(ovi) na visokoj ceni

Beograd. - Za fudbalere Crvene zvezde, veceras je "biti ili ne biti", bar sto se o(p)stanka u evro-konkurenciji tice. Nas klub nema veliki manjak iz prvog meca (0:1), pa ce u revansu sa Helsinkijem gol(ovi) biti na visokoj ceni. "Skupoca" ce porasti ako gosti savladaju Jevrica, u tom slucaju prolaz Zvezdi u prvo kolo Kupa kupova bice otvoren samo uz dva razlike za domacina.

Kosanovic je tri poslednja dana sa ekipom radio u Karadjordjevu, vise su se odmarali nego trenirali, tvrde fudbaleri, ali i trener i igraci - najavljuju uspeh. na jucerasnju konferenciju za stampu dosli su sef strucnog staba Kosanovic, tehnicki direktor Dragan Dzajic i fudbaleri Jovicic, Njegus i Stankovic.

- Nas manjak jeste nezgodan, ali nije nenadoknadiv. Svaki klub koji igra u Evropi moramo da cenimo, postujemo i nase goste iz Finske. Helsinki je na svom stadionu nametnuo svoj nacin igre, sad moramo da pokazemo da umemo i drukcije. Ulazimo sa puno zelja, nadamo se uspehu i nemamo nikakvog razloga za strah. Odnos prema igri nije bio los ni pre 14 dana, borbenost je bila na visini i u prvoj utakmici, sad od igraca trazimo da sve te "sabirke" pretvorimo u kvalitet. Prvi korak je uvek najtezi, svestan sam da Zvezda trenutno nema tim za vrh Evrope, ali znam da ovaj sastav moze eliminisati Fince - rekao je Dragan Dzajic.

- Utakmica sa Helsinkijem ove godine najznacajnija za nas tim. Ako dobro uradimo posao, posle ce sve biti lakse i u domacoj i u evro- konkurenciji. U Finskoj nismo igrali lose, u jednom delu igre napravili smo nesto sto nismo smeli, sad to ne smemo ponoviti. Rival je dobar, nije bolji od nas i necu da krijem - verujem da cemo proci - optimista je Milorad Kosanovic.

Igraci tvrde da su svi orni i u svakom pogledu spremni. Ninoslav Bjegovic je jedini sa zdravstvenim problemima, izostao je sa nekoliko treninga zbog povrede i uz njegovo ime stoji upitnik. Iako prvotimci znaju "11 odabranih" svaki od njih prizeljkuje da njegovo ime ne ostane samo u protokolu.

- Gosti ce pokusati da igraju dugim loptama, "skraticemo" ih i nametnuti svoju igru. Nastojacemo da lopta ide brze, pokusacemo da sprovedemo trenerovu taktiku, trazicemo prolaz po bokovima, pazicemo da nas ne iznenade kontrama, a golman gostiju "bombardovacemo" cim dodjemo u zonu suta - porucuje Zoran Njegus.

Svedjani sude "plavima"

Beograd. - Kvalifikacionu utakmicu Slovacka-Jugoslavija koja se igra 10. septembra u Bratislavi, vodice sudijska trojka iz Svedske, na celu sa Andersom Friskom - saopsteno je juce u kancelariji FSJ. Susret pocinje u 20.15 casova, a dan ranije, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, sastace se mlade reprezentacije Slovacke i Jugoslavije. Mec se igra u Trnavi, sa pocetkom u 18.00.

- Helsinki je dobra ekipa, jaki su u duelima i fizicki izuzetno spremni. Nasa sansa je u "brzim loptama", ne verujem da ce gosti mnogo igraca slati u napad. Treba, dakle, naci prolaze, ne smemo dozvoliti luksuz da promasujemo kao sto smo to cinili u Podgorici na primer. Znam da ce podrska sa tribina biti veliki plus za Crvenu zvezdu, ako savladamo Koivistenena u prvom poluvremenu - pola posla je gotovo - najavljuje Dejan Stankovic.

- Navijaci od mene ocekuju gol, voleo bih da pogodim mrezu, ali je mnogo vaznije da Helsinki ode porazen, a Zvezda ostane u Kupu kupova. Trener nas ubedjuje da je mec sa Fincima sasvim obicna utakmica, da igramo kao da nam je gost neki nas prvoligas. Znaci, idemo bez opterecenja, bez straha, uvereni da cemo uspeti - porucuje Zoran Jovicic. Kosanovic je svoj tim odveo u "Slaviju", Helsinki je doputovao juce popodne. Gosti su smesteni u "Interkontinentalu", sinoc u vreme odigravanja utakmice (20) odrzali su trening. Trazili su da i danas treniraju, udovoljeno im je. Trener Anti Murinen hvalio je Zvezdu i pre prvog meca, komplimente deli i ovde. Kao, nije sramota izgubiti od bivseg prvaka Evrope. Trener Finaca tvrdi da ce njegov tim pokusati da napravi iznenadjenje, ako ne uspe "niko nece dobiti ni prekor". Gosti su skromni ili vesto glume autsajdera, ali je cinjenica da im prolaz u prvo kolo Kupa kupova nije imperativ. U njihovom klubu niko nije pominjao premije, tek ako eliminisu Zvezdu bice reci i o tome. Nasi za uspeh "knjize" po 10.000 maraka.

Navijaci poslednjih dana nisu pokazali neko posebno interesovanje za vecerasnji susret. Domacini, ipak ocekuju da ce na tribinama biti 30.000 ljubitelja fudbala, a "delije" najvljuju "poseban spektakl". Kakav, ne otkrivaju, kazu - dodjite videcete...

R. Popovic

Direktan TV prenos

Susret Crvena zvezda-Helsinki pocece od 20 sati uz direktan TV prenos. Sudice arbitri iz Italije, glavni sudija bice Roberto Boci. Cene ulaznica su 50, 40 i 20 dinara.

CRVENA ZVEZDA: Jevric, Zivkovic, Pecelj, Njegus, Krsteski, Bunjevcevic (Bjegovic), Georgieski (Ilic), Pantelic, Jovicic, Stankovic, Ognjenovic

HELSINKI: Koistavinen, Tirpinen, Nipula, Sastamoinen, Vasara, (Rodrigo), Lekosuo, Rafael, Vis, Kinerva, Rimilahti, Helin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /