Cetvrtak, 28. avgust 1997.

U ORGANIZACIJI UREDA HRVATSKE VLADE, UZ POMOC UNTAES I UNHCR

Grupa Srba iz Slavonije krenula u druge delove Hrvatske

Zagreb, Rojter. - Vise od 200 Srba juce je napustilo oblast istocne Slavonije i putem od Osijeka uputilo se ka svojim domovima koji se nalaze sirom Hrvatske, sto je najveci pokret ove vrste do sada, saopstio je juce predstavnik za stampu Ujedinjenih nacija. "Pokret ovolikog broja ljudi, na organizovan nacin, predstavlja pravi napredak i mi verujemo da ce se to nastaviti", rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju Rojter portparol Prelazne administracije Ujedinjenih nacija (UNTAES) Dag Kofman. To je do sada najveci konvoj povratnika, a organizovao ga je Ured za prognanike i izbeglice Vlade Hrvatske, uz podrsku i pomoc UNTAES-a i UNHCR. U dosadasnjih 13 konvoja vratile su se 404 osobe raseljene iz Slavonije.

Procenjuje se da u oblasti Istocne Slavonije, koja u januaru treba da predje pod kontrolu Zagreba, zivi izmedju 110 i 140 hiljada Srba, od kojih su mnogi izbegli iz svojih domova posle ofanziva hrvatske vojske 1995. godine. Sa druge strane, prema procenama iznetim u Zagrebu, srpski separatisti su 1991. godine iz istocne Slavonije proterali oko 80.000 Hrvata.

Dejtonskim mirovnim sporazumom je predvidjen bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica kucama. U okviru pilot projekata, u istocnu Slavoniju se do sada vratilo samo 1.700 Hrvata. Kofman je, medjutim, najavio da ce do kraja septembra oko 10.000 ljudi, Srba i Hrvata, napustiti oblast istocne Slavonije ili se u nju vratiti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /