Cetvrtak, 28. avgust 1997.

POCELA KONTROLA NEPREREGISTROVANIH VOZILA IZ REPUBLIKE SRPSKE I SREMSKO-BARANJSKE OBLASTI

Uz kaznu i zaplena

Kao sto je nakon nedavne konferencije za novinare u republickom MUP-u "Nasa Borba" najavila - juce je pocela kontrola vozila sa registarskim tablicama Republike Srpske i Slavonsko-baranjske oblasti. U pitanju su vozila ciji vlasnici imaju stalno mesto boravka na teritoriji sadasnje Jugoslavije, a nisu obavili preregistraciju svojih automobila do zakonom predvidjenog roka, 15.avgusta. Kako nezvanicno saznajemo, akcijom su bila obuhvacena i vozila sa crnogorskim registarskim tablicama ciji vlasnici imaju stalno mesto stanovanja u Srbiji. Poznato je, naime, da su se, kada je republickim propisima Srbije bio stopiran uvoz polovnih automobila iz RS i SBO, mnogi privremeno "preseljavali" u Crnu Goru gde je do nedavno jos bilo moguce na ovakav nacin pribaviti automobil, a potom se vracali i ponovo prijavljivali se u svojim gradovima u Srbiji.

Do sada je obavljeno gotovo 40.000 promena tablica, dok je nesto manje od 10.000 u proceduri.

Ocigledno je, medjutim, da su mnogi "zaboravili" da zamene registarske tablice i, kako nezvanicno saznajemo, samo u prvoj akciji u Beogradu je zaplenjeno stotinak vozila. Sva su - uz potvrdu vlasnicima, koji ce po svemu sudeci platiti i kaznu od 500 dinara predvidjenu za ovu vrstu prekrsaja - predata Saveznoj upravi carina u dalju nadleznost i proceduru. Kako ni carinici nisu spremni za razgovor, nezvanicno smo obavesteni da ce vlasnici ovih vozila, po svemu sudeci, ostati bez njih, za carinski prekrsaj, dok ce vozila uskoro biti prodata na javnoj licitaciji.

P. Mrdjanov

Takse

Takse za ovako nabavljena vozila iznosile su za automobile do 900 kubnih santimetara - 1.500 dinara (najjeftiniji) a za one preko 2000 "kubika" - 19.000 dinara (najskuplje). Pritom treba reci da je administracija predvidela da se ove takse za svaku godinu starosti vozila umanjuju za deset odsto, ali to umanjenje ne moze da premasi 50 procenata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /