Cetvrtak, 28. avgust 1997.

DELEGACIJA LONDONSKOG KLUBA U BEOGRADU

Provera mogucnosti Jugoslavije za otplatu duga

Rec je o veoma neformalnom susretu tokom kojeg ce se razmatrati neki ekonomski pokazatelji, ali u skorije vreme nije zakazan novi susret s delegacijom Londonskog kluba, izjavio Rojteru jedan izvor Cejs Menhetn banke u Njujorku.

Beograd. - Delegacija Londonskog kluba u kojoj su potpredsednik Cejs Menhetn banke i jedan predstavnik banke Sosiete Zeneral, doputovali su juce u dvodnevnu posetu Jugoslaviji, tokom koje ce proveravati podatke o privredi SRJ, na temelju kojih bi banke kreditori trebalo da izadju sa svojim predlogom otplate komercijalnog duga koji se procenjuje na 2,2 do 2,4 milijarde dolara.

"To ce biti jedan veoma neformalan sastanak" rekao je izvor Cejs Menhetn banke Rojteru komentarisuci najavljeni (za juce uvece zakazan) sastanak sa potpredsednikom savezne vlade i sefom pregovaracke delegacije Dankom Djunicem. "Razgovarace se o nekim ekonomskim pokazateljima, ali u blizoj buducnosti nije zakazan nikakav sastanak komiteta banaka kreditora. Kontrapredlog banaka kreditora za otplatu duga treba da bude razradjen i odobren od strane delegacije koja u ime Londonskog kluba pregovara sa jugoslovenskom vladom. Ipak, u skorijem periodu, bilo takav kontrapredlog ili resenja bilo kakve vrste nije na vidiku" rekao je ovaj izvor Rojteru.

Izvori bliski saveznoj vladi rekli su "Nasoj Borbi" da ova delegacija Londonskog kluba treba da da svoj komentar na jugoslovenski izvestaj o ekonomskom razvoju do 2003.godine, koji je prethodno bio razmatran na junskoj i julskoj rundi pregovora. "Oni treba da utvrde da li postoje dodirne tacke izmedju naseg vidjenja otplatnih mogucnosti jugoslovenske ekonomije i njihove procene o kapacitetu SRJ za vracanje dugova" rekao je ovaj izvor. "Jugoslovenska strana i dalje insistira na tome da se bilo kakav prihvatljiv predlog o otplati komercijalnog duga mora temeljiti na otplatnim mogucnostima SRJ i na finasijskim tokovima (cash flow) " tvrdi ovaj sagovornik.

N. B.

Kreditori bi mogli pristati na oprost od 50 odsto duga

Jugoslovenska strana je tokom junske runde pregovora predlozila da se SRJ otpise 80 odsto duga, a da ostatak od oko 500 miliona dolara duga bude vracen u 25 godina, posle grejs perioda od devet godina.

"Kao i prilikom susreta u junu, nase dve strane veoma su podeljene oko predloga otplate duga. To se nimalo nije promenilo", rekao je izvor Cejsa Rojteru. Jugoslovenska strana najavila je po zavrsetku julskih pregovora, da ce novi sastanak sa delegacijom banaka kreditora biti odrzan krajem avgusta. U izvorima Cejs Menhetn banke u Londonu "Nasoj Borbi" nisu mogli da potvrde kada bi taj sastanak mogao biti odrzan. Isti izvori rekli su da bi izvestaj predstavnika banaka kreditora o stanju jugoslovenske privrede trebalo da bude gotov do sredine iduce nedelje.

Analiticari u Londonu smatraju da ce banke kreditori pristati na oprost duga od oko 50 procenata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /