Cetvrtak, 28. avgust 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE

Tihi separatizam u Crnoj Gori

Obe frakcije u vladajucoj DPS doprinele da Jugoslavija ne bude ni demokratska ni savezna drzava, ocenjuje lider DSS Vojislav Kostunica

Beograd. - Za Saveznu Republiku Jugoslaviju najbolje resenje je da ona postane demokratska federacija, jer trenutno niti je demokratska niti je federacija - rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica, na jucerasnjoj konferenciji za stampu. Prema njegovim recima, obe frakcije u vladajucoj crnogorskoj partiji doprinele su "da Jugoslavija ne bude ni demokratska ni savezna drzava".

- To stanje najbolje ilustruje izjava ambasadora SRJ u Italiji Miodraga Lekica, u kojoj on kaze da veze unutar Jugoslavije treba da budu labavije. Ova izjava zlosutno podseca na neke izjave krajem osamdesetih ali i krajem cetrdesetih godina. Ne mislim da je u Crnoj Gori prisutan secesionizam vec, kao sto tvrdi predsednik NSCG Bozidar Bojovic, tihi separatizam. Sto se tice odluke crnogorske opozicije da ne predlozi zajednickog kandidata za predsednika Crne Gore, jedan od glavnih razloga za takvu odluku je i to sto su ceo medijski prostor na crnogorskoj televiziji zauzele obe frakcije u DPS - rekao je Kostunica kritikujuci povelju crnogorskih opozicionih stranaka jer se "u njoj nigde ne spominje ime Jugoslavija".

Komentarisuci zbivanja u Republici Srpskoj, lider DSS je rekao da medjunarodna zajednica pored Muslimansko-hrvatske federacije zeli da stvori i "Srpsko-srpsku federaciju", tj. da podeli Republiku Srpsku.

- U Republici Srpskoj trenutno postoji, vise nego ikad, potreba da obrati paznja o necemu sto se zove drzavni interes. Cim se predsednica RS Biljana Plavsic ukljucila u sudski spor onda mora i da postuje odluke tog vrhovnog suda. Doduse, vec je bilo, ranije, kod nekih da priznaju samo sud svoje partije. Sto se tice nasilja njega je bilo i na jednoj i na drugoj strani, medjutim, ovde je pitanje da li ce se postovati vladavina prava ili ce se preci u bezakonje - rekao je Kostunica, naglasivsi da stavljanje SAD na jednu stranu, u ovom slucaju na stranu predsednice RS, "nije dobro jer, pored Plavsicke, na proslogodisnjim izborima u Republici Srpskoj, izabrani su i poslanici u Skupstini RS". Sto se tice antiizborne kampanje ove stranke, lider DSS je rekao da ce vec od ove nedelje poceti gostovanja na gotovo svim lokalnim medijima. Cilj antiizborne kampanje, prema Kostunicinim recima, nije samo stvaranje boljih izbornih uslova, "vec korenite demokratske promene Srbije".

V. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /