posta.gif (388 bytes) arhiva.gif (408 bytes) tragac.gif (436 bytes) english.gif (460 bytes) pretplata.gif (492 bytes)

Nasa Borba, 12. avgust 1998

Sadrzaj:

KOSOVO DALEKO OD MIRA
Zestoke borbe u regionu Decana

Poziv Albancima da se vrate u Malisevo i Srbicu

VELIMIR ILIC, PREDSEDNIK NOVE STRANKE
Registrovana "Nova Srbija„

DEMOKRATSKA STRANKA
Kriza na Kosovu nije blizu resenja

PETICIJA SVETSKOG SAVEZA MADjARA
Protiv slanja vojvodjanskih Madjara na Kosovo

SRPSKA RADIKALNA STRANKA
Radikali spremni da podrze kulturnu autonomiju

INICIJATIVA SPO ZA SAZIVANJE VANREDNE SEDNICE REPUBLICKOG PARLAMENTA NIJE PRIHVACENA U SKUPSTINI SRBIJE
Inicijativa nema ogranicen rok

VUK OBRADOVIC, PREDSEDNIK SOCIJALDEMOKRATIJE
Opozicija sterilna i nemocna

MOBILIZACIJA REZERVISTA U VOJVODINI
Policija sprovodi u kasarne

RADMILA VISIC, ZAMENICA MINISTRA ZA INFORMACIJE
Pojedini domaci mediji netacniji od stranaca

OD POCETKA OFANZIVE POLICIJE NA TERITORIJU POD KONTROLOM OVK NA KOSOVU
Poginulo 14 policajaca i 217 kosovskih Albanaca

VELjKO KNEZEVIC, AMBASADOR SRJ U HRVATSKOJ
U Hrvatsku ce se vratiti vise Srba nego sto se sada tvrdi

ZBOG NEARGUMENTOVANIH OPTUZBI I PRETNJI POVODOM UBISTVA SRDjANA KNEZEVICA
Krajisniku ce biti uskracena pratnja MUP-a RS

MOMCILO KRAJISNIK ODBACIO INSINUACIJE O POVEZANOSTI SA UBISTVOM KNEZEVICA
Gnusna laz i gebelsovska propaganda

LETOPIS
Kojadinovic je u pravu
Pise: Dragoljub Zarkovic

PO STO PUTA
Vise od igre
Pise: Bojana Lekic

STA JE VUK DRASKOVIC REKAO O DOPISNIKU "NASE BORBE„
Ima li iko pravo da servira laz

REAGOVANJE DOPISNIKA "NASE BORBE„ IZ PRISTINE
Nisam napisao da je Orahovac Vukovar

OTVORENO PISMO VUKU DRASKOVICU
Potpuno vas razumem

POVODOM INTERVJUA VUKA DRASKOVICA
I to nas je skupo kostalo

MINI–OSVRT SA NAJVECE SVETSKE KOSARKASKE FESTE
Lek za narod stigao iz Atine

Povratak na Home Page


KOSOVO DALEKO OD MIRA
Zestoke borbe u regionu Decana

Simbolican povratak izbeglica u svoje domove

Pristina. – Kako je Kosovskom informativnom centru javio novinar Zek Sinanai, juce rano ujutru jake srpske snage iz pravca Peci krenule su prema Decanima, u velikoj motorizovanoj koloni bilo je oko 100 vozila, 36 tenkova pracenih teskim naoruzanjem koje do sada nije vidjeno u ovom delu Kosova. Srpske snage krenule su iz sela Crni Breg, Prilep i Glamacel. Od osam sati poceli su napadi na selo Glamacel. Isti izvor je javio da se, kao posledica prethodnih napada na sela Gornja Luka, Beleg i Glamacel, u selu Isnic i okolini sakupilo nekoliko desetina hiljada raseljenih lica. Raseljeni su okruzeni srpskim snagama sa svih strana i ne mogu se pomerati.

Iz Decana stizu drasticni apeli za pomoc i intervenciju, jer se strahuje da bi moglo doci do velike tragedije. Albanski izvori govore da srpske snage pucaju na sve sto se krece. Iz informacija koje su tokom dana stizale preko KIC bilo je jasno da se radi o vrlo sirokoj akciji na unistenju pripadnika OVK i branilaca sela u opstini Decani. U toku dana napadnuta su i granatirana sela Babaloc, Dubrava, Gornja Luka, Saptel, Prilep i Glodjane. Raseljena lica koja su uglavnom koncentrisana oko sela Isnic, Prapacane i Donje Strelce i gde ima i gradjana susednih opstina Djakovica, Pec i Malisevo, zive u velikom strahu od moguceg napada srpskih snaga. U mrtvacnicu djakovacke bolnice prekjuce je prebaceno pet leseva ubijenih Albanaca koji su verovatno poginuli u borbama na teritoriji opstine Djakovica. KIC takodje prenosi informaciju da je prekjuce u Djakovici bilo intenzivnih pokreta kola hitne pomoci i helikoptera, sto znaci da je bilo zrtava i na srpskoj strani.

Prekjuce je u planinama Radiseva pronadjen les Feriz Selimija (44) iz Radiseva, opstina Srbica. NJegovo telo pronasao je rodjeni brat Bislin sa rodjacima koji su izasli u planinu da potraze nekoliko nestalih osoba iz svog sela.

KIC iz Srbice takodje prenosi vest OZLjPS da je u srpskoj ofanzivi u selima Drenice prema do sada prikupljenim podacima, ubijeno najmanje 13 Albanaca. Medju ubijenima ima i pet zena i jedan 16. godisnji mladic. Postoji sumnja da je policija odvela u nepoznatom pravcu trinaestoricu rodjaka iz porodice Geci. Iz Djakovice KIC prenos informaciju DSK da se ofanziva protiv sela opstine Djakovica nastavlja nesmanjenim intenzitetom i da se i dalje napadaju sela opstine Djakovica, Junik i druga sela u opstini Decani. Nanete su velike materijalne stete selima Herec, Plancor, Firaj i Dobrinje. Iako su izlozeni sigurno najvecoj ofanzivi od pocetka sukoba na Kosovu, branioci sela u okolini Junika i pripadnici OVK, prema ovom izvoru, uspesno se suprotstavljaju napadima srpskih snaga. Ima zrtava na obe strane, ali se njihov broj ne zna.

Iako i po broju jos relativno mali, cak simbolican, poceo je proces povratka raseljenih lica u neka od sela suvorecke i opstine Malisevo. Poseban problem za sve one koji se vracaju predstavlja obezbedjivanje hrane, lekova i sredstava za higijenu. Mogucnosti za pojacane epidemije su veoma izgledne, te se stoga pozivaju humanitarne organizacije da organizuju i sto pre dopreme potrebnu pomoc.

Iako sam centar opstine Kosovo Polje nije obuhvacen sukobima, u ovoj opstini su se, prema podacima DSK, koje prenosi KIC, do sada dogodila tri ubistva, tri ranjavanja, 31 slucaj razbijanja stakala na prodavnicama u vlasnistvu Albanaca. Na teritoriji ove opstine sve su izrazeniji i problemi obezbedjivanja hrane. Prilikom prekjucerasnjeg granatiranja sela Petrovo, opstina Stimlje, ubijena su dva a ranjeno sest stanovnika ovog sela. Ubijeni su Avni Husenai i dvogodisnja devojcica Merena Husenai, a medju ranjenima je njihova majka Neġmija (45), prenosi KIC informaciju DSK Stimlja.

Granicari VJ sprecili ilegalan prelazak granice

Medija centar iz Pristine javlja da su pretprosle noci oko jedan sat po ponoci granicari Vojske Jugoslavije u blizini karaule Deva, zapadno od Djakovice, sprecili pokusaj grupe naoruzanih Albanaca da iz Jugoslavije ilegalno predju u Albaniju. Vojni organi u Pristini potvrdili su Medija centru da su clanovi ove grupe otvorili vatru na granicare i da je tom prilikom poginuo jedan napadac a jedan je ranjen.

G. B.

Poginuo policajac Zoran Jovanovic

Pristina. – Medija centar iz Pristine je javio da je u ponedeljak u selu Bites (opstina Djakovica) u sukobu s albanskom teroristickom grupom poginuo policajac Zoran Jovanovic (25), radnik MUP Podujeva. Jovanovic je poginuo kada je teroristicka grupa napala policiju na duznosti u selu Bites.

G. B.

Povratak na sadrzaj

Poziv Albancima da se vrate u Malisevo i Srbicu

Beograd, Beta. – Koordinator rada drzavnih organa na Kosovu i Metohiji Adreja Milosavljevljic juce je tokom obilaska Maliseva izjavio da je osnovni zadatak drzavnih organa da se svi gradjani vrate u Malisevo. Milosavljevic je Radio Beogradu izjavio da drzavni organi cine "sve da se normalizuje zivot u Malisevu„ i da se sprovode "intenzivne pripreme za povratak svih raseljenih lica„. On je pozvao sve izbegle iz Maliseva da se vrate i istakao da drzava "garantuje bezbednost i normalan zivot„. Prema oceni Milosavljevica, povratak raseljenog stanovnistva bi bio brzi da "nema pretnji terorista„. On je rekao da je pre dva sata dobio informaciju da su "teroristi rekli velikoj grupi koja je htela da se vrati, da to ne sme da cini„. "Ocekujemo skori povratak svih stanovnika svih gradjana u Malisevo i okolinu, razume se onih koji nisu bili teroristi„, rekao je Milosavljevic.

Opstinske vlasti Srbice juce su uptutile apel svima koji su se privremeno iselili iz okolnih sela kao i iz same varosi da se vrate u svoje domove, "jer su za to stvoreni svi uslovi„. U apelu opstinskih vlasti navodi se da su drzavni organi Srbije proterali naoruzane kosovske Albance iz svih sela te opstine i da je "pod kontrolom celokupna situacija i teritorija u toj drenickoj opstini„. Srbicke opstinske vlasti pozvale su sve radnike da se vrate na svoja radna mesta, "jer su se stekli uslovi za pocetak rada„, pise "Jedistvo„.

Povratak na sadrzaj

VELIMIR ILIC, PREDSEDNIK NOVE STRANKE
Registrovana "Nova Srbija„

Cacak, Beta. – Predsednik politicke organizacije "Nova Srbija„ Velimir Ilic saopstio je juce da je ta organizacija zvanicno registrovana. Ilic je izjavio agenciji Beta da je "Nova Srbija„ prekjuce dobila resenje po kojem je upisana u Registar politickih organizacija i dodao da ce "nastaviti da radi na omasovljenju te organizacije„. "Nova Srbija„ izdvojila se iz "Srbije Zajedno„ posle sukoba dva funkcionera te stranke Ilica i Jovana Marjanovica, pre nekoliko meseci.

Povratak na sadrzaj

DEMOKRATSKA STRANKA
Kriza na Kosovu nije blizu resenja

Beograd, Beta. – Demokratska stranka (DS) ocenila je juce da pogibija cetiri policajaca na Kosovu i Metohiji ukazuje da kriza u toj oblasti nije blizu resenja. "Uprkos pompeznim najavama rezima, terorizam nije suzbijen. Rezim je problem Kosova i Metohije u potpunosti zapustio, dok je na pojavu terorizma reagovao tako sto puna tri meseca nije ni primecivao da su citave saobracajnice u oblasti blokirane„, navodi se u saopstenju DS. Prema oceni te stranke, poslednje pogibije isticu cinjenicu da iza svih akcija policije mora da stoji promisljena drzavna politika. "U trenutku kada Kosovu i Metohiji preti vijetnamizacija, rezim nicim nije pokazao gradjanima Srbije da je toga svestan i da je stvorio bilo kakav plan cijim bi se ostvarenjem prevazislo takvo stanje„, dodaje se u saopstenju. DS ocenjuje da je rezim Slobodana Milosevica sposoban samo da izbegava odgovornost za sopstvene neuspehe i da prisvaja tudje uspehe. "U danima koji su ispunjeni vestima o zrtvama na Kosovu i Metohiji, nekritican gledalac programa RTS pre je mogao da stekne utisak da je Milosevic kosarkas i policajac nego drzavnik„, kaze se u saopstenju.

Povratak na sadrzaj

PETICIJA SVETSKOG SAVEZA MADjARA
Protiv slanja vojvodjanskih Madjara na Kosovo

Budimpesta, Beta. – Ogranak Svetskog saveza Madjara u Transilvaniji najavio je da ce sirom sveta poceti da prikuplja potpise protiv uvlacenja "madjarskih momaka„ iz Vojvodine u borbe na Kosovu. U izjavi za madjarsku novinsku agencije MTI predsednik ovog ogranka Svetskog saveza Madjara Miklos Patrubanj je apelovao na madjarske etnicke zajednice u celom svetu da "podignu glas u zastitu madjarske omladine u Jugoslaviji„. Ogranak Svetskog saveza Madjara u Transilvaniji je pozvao sve "odgovorne politicke faktore i instituticije„ da zaustave krvopolice na Balkanu i da "ucine sve da se prekine ukljucivanje Madjara u Jugoslaviji u borbe na Kosovu„. "Nama je neprihvatljivo prolivanje krvi makar i jednog madjarskog mladica u jednom takvom ratu, koji se ne tice ni njih ni madjarske nacije„, navodi se u saopstenju ovog ogranka.

Povratak na sadrzaj

SRPSKA RADIKALNA STRANKA
Radikali spremni da podrze kulturnu autonomiju

Beograd. – Srpska radikalna stranka ponovila je juce svoj politicki zahtev da se svi problemi i krize na Kosovu i Metohiji moraju resavati politickim sredstvima, a da napadi albanskih terorista ne mogu doneti nista dobro, ne samo Srbima vec ni Albancima.

"Srpska radikalna stranka se uvek zalagala za punu gradjansku ravnopravnost svih drzavljana nase zemlje, bez obzira na nacionalnu, versku i politicku pripadnost, ali i insistirala na njihovom postovanju Ustava i zakona. Kosovo i Metohija moraju ostati sastavni deo Republike Srbije, a spremni smo da podrzimo koncept kulturne autonomije za pripadnike albanske nacionalne manjine u nasoj zemlji.

Ukoliko to prihvate, srpski radikali izrazavaju spremnost da podrze raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima, kako bi se svim relevantnim politickim partijama albanske nacionalne manjine omogucilo ucesce u parlamentarnom radu, proporcionalno meri poverenja koju im glasaci iskazu na demokratskim izborima„, saopstio je juce Informativni centar Srpske radikalne stranke.

INICIJATIVA SPO ZA SAZIVANJE VANREDNE SEDNICE REPUBLICKOG PARLAMENTA NIJE PRIHVACENA U SKUPSTINI SRBIJE
Inicijativa nema ogranicen rok

Terorizam u Keniji i Tanzaniji na istoj duhovnoj liniji kao i terorizam na Kosovu. Dok ostale partije shvate da je uvodjenje vanrednog stanja neophodno, moze biti kasno, porucio Vuk Draskovic.

Beograd. – Inicijativa Srpskog pokreta obnove za sazivanje vanredne sednice republickog parlamenta nije prihvacena u Skupstini Srbije, sa obrazlozenjem da skupstina nije nadlezna za proglasavanje vanrednog stanja na Kosovu, sto je, prema zahtevu te stranke, bio jedan od osnovnih razloga za vanrednu sednicu, receno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare SPO. Vuk Draskovic, lider SPO, je istakao da ova inicijativa nije ogranicena rokom i da postoji mogucnost da se vremenom poveca broj poslanika koji ce je potpisati jer za sada nedostaju jos 33 potpisa da bi ona bila prihvacena. On je, medjutim, izrazio bojazan da ce, ako za nekoliko meseci ostale stranke shvate da je SPO bio u pravu kada je zatrazio uvodjenje vanrednog stanja na Kosovu, biti kasno.

–Juce su teroristi "Hezbolaha„ ubili jednog izraelskog vojnika i istog casa je uzletela ratna avijacija Izraela i bombardovala baze terorista koje se nalaze na drugoj strani drzave. To je u redu jer se tako brani drzava. Albanski teroristi su na Kosovu juce ubili cetiri policajca i ranili trojicu. U isto vreme nemacki ministar odbrane je zahtevao uvodjenje ekonomskih i vojnih sankcija protiv Srbije, zbog toga sto se nase snage bezbednosti ne zaustave u odbrani drzave. Ovakvi zahtevi i ovakvo ponasanje su kriminalni i predstavljaju najdublji napad na suverenitet drzave – rekao je Draskovic. On je, u ime svoje stranke, izrazio najdublje zaljenje zbog neduznih zrtava teroristickih napada u Keniji i Tanzaniji, objasnivsi da su ovi teroristicki napadi na istoj duhovnoj liniji sa akcijama albanskih terorista na Kosovu.

Odgovrajuci na pitanje zasto medjunarodna zajednica Srbiji osporava pravo da se bori protiv terorista na svojoj teritoriji, a drugim drzavama to dozvoljava, Draskovic je odgovorio: – Zbog toga sto ne shatamo da se sa svetom mora saradjivati i sto odbijamo zahteve medjunarodne zajednice. Osim toga, ima tu i recidiva bosanskog i hrvatskog rata kada je srpski narod satanizovan.

Draskovic je i juce ponovio stav SPO o Kosovu, rekavsi da se ovoj pokrajini moze dati samo autonomija u okviru Srbije, sa najvisim demokratskim pravima. On je, stoga, istakao da je nova inicijativa Nemacke da se Kosovu da status republike ali bez prava na otcepljenje – losa.

Komentarisuci najave iz izvestaja americkog ministarstva za finansije, prema kojem Srbiji uskoro preti ekonomski kolaps, Draskovic je pomenuo da zbog situacije na Kosovu nasoj drzavi preti vrlo teska, mozda i neizdrzljiva ekonomska situaicija, ali je i dodao da bi brz obracun sa teroristima i ekspresno pokretanje temeljnih ekonomskih i drustvenih reformi sprecilo ekonomsku katastrofu Srbije.
S. M.

Povratak na sadrzaj

Srbija ima dve vlade – Marjanovicevu i Bulatovicevu

Komentarisuci (ne)funkcionisanje savezne vlade, Vuk Draskovic je istakao da, prema sadasnjem stanju stvari, Srbija ima dve vlade: jednu Marjanovicevu i drugu Momira Bulatovica, obirom na to da Crnogorci ne priznaju jugoslovensku.

–Ocito je da Bulatovic ne postuje izbornu volju gradjana Crne Gore, u cijem parlamentu vecinu ima DPS, ali ni Milo Djukanovic ne postuje volju gotovo polovine gradjana ove republike, jer je iz Veca republika saveznog parlamenta izbacio predstavnike partije Momira Bulatovica – rekao je Draskovic.

Strategija odbrane

– Da sam ja sef drzave, trazio bih podrsku svih parlamenata za odbranu zemlje, prihvatio zahteve medjunarodne zajednice i potom obavestio predstavnike NATO, diplomatske predstavnike i strane medije da Vojska Jugoslavije, u odredjeno vreme, krece u napad. Pozvao bi ih da sve snime – objasnio je Vuk Draskovic svoju strategiju odbrane drzave.

Povratak na sadrzaj

VUK OBRADOVIC, PREDSEDNIK SOCIJALDEMOKRATIJE
Opozicija sterilna i nemocna

Cacak. – Svoj boravak u ponedeljak u Cacku dr Vuk Obradovic, predsednik Socijaldemokratije, iskoristio je da odrzi kracu konferenciju za stampu na kojoj je, izmedju ostalog, naglasio da je Socijaldemokratija, prema najnovijem istrazivanju javnog mnjenja, treca politicka partija po jacini u Srbiji i Jugoslaviji. Stranke na vlasti dr Obradovic je optuzio da su jedini i najveci krivac za stanje u kome se zemlja nalazi, dok je partije opozicije ocenio kao sterilne i nemocne da bilo sta promene.

Govoreci o situaciji na Kosovu lider Socijaldemokrata je rekao da je prvenstveni zadatak da se pristupi bezuslovnom prekidu vatre, a Evropa i svet da prisile i gospodina Milosevica i gospodina Rugovu da sednu za pregovaracki sto. Osnovni stav Socijaldemokratije je da je neophodno prekinuti sa svim oblicima nasilja i da se pristupi politickom dijalogu.

Kod prisutnih novinara nedoumicu je izazvao stav Vuka Obradovica o nesposobnosti srpske opozicije s jedne i ulasku Socijaldemokratije u Savez za promene s druge strane. Lider Socijaldemokratije je pokusao da ovakav stav objasni nuznoscu objedinjavanja srpske opozicije, jer samo na taj nacin moze se doci do nekih rezultata.

– Srpska opozicija je u proteklih osam godina pokazala nesposobnost i sterilnost, ali mi imamo takvu opoziciju kakvu imamo i nista drugo nam ne preostaje nego da se udruzimo i objedinimo. Verujem da ce formiranje Saveta za promene uspeti, bez obzira sto smo u mnogim stavovima razliciti.
A. Arsenijevic

Povratak na sadrzaj

MOBILIZACIJA REZERVISTA U VOJVODINI
Policija sprovodi u kasarne

U Backoj Topoli pozvano na vojnu vezbu oko 200 rezervista.– Propao pokusaj predsednika opstine da razgovara sa predstavnicima vojnih vlasti i policije

Novi Sad. – Oko 200 vojnih rezervista na teritoriji opstine Backa Topola dobilo je ovih dana poziv na vojnu vezbu u trajanju od dva meseca, izjavio je juce za "Nasu Borbu„ predsednik te opstine Zoltan Turuc. On je rekao da policija provaljuje u stanove onih koji se nisu odazvali na poziv vojnih vlasti i prisilno ih sprovodi u kasarne.

Mnogi rezervisti se, po recima Turuca, obracaju za zastitu Savezu vojvodjanskih Madjara ( SVM ) koji je jedini ponudio pravnu pomoc ugrozenim gradjanima. Rezervisti strahuju da ce biti upuceni na Kosovo ako se odazovu pozivu na vojnu vezbu.

– Nama se ne javljaju samo Madjari, nego isto tako i Srbi i svi ostali koji veruju da mozemo da im pomognemo, rekao je on.

Turuc je juce pokusao da stupi u kontakt sa predstavnicima vojnih vlasti, policije i politickih partija, ali su se pozivu na razgovor o mobilizaciji odazvali samo funkcioneri Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) i narodni poslanici sa liste te stranke. Medju njima je bio i potpredsednik Skupstine Srbije Istvan Ispanovic, a isto tako i predsednik opstine Mali Idjos Bela Sipos.

Razgovor u Backoj Topoli je trebalo da bude odrzan u formi neke vrste konsultacija kako da se odgovori na pitanja zastrasenih gradjana koji svakodnevno pozivaju opstinske vlasti povodom mobilizacije. Njegovi ucesnici su izdali saopstenje za javnost u kojem se kaze da se mobilizacija sprovodi "mada ne postoji vanredno ili ratno stanje„ i da zbog toga "medju gradjanima vladaju strah i ocajanje„. Oni su takodje ukazali na pojavu da su porodice rezervista izlozene svakodnevnim uznemiravanjima policije.

Potpisnici ovog saopstenja za javnost su zakljucili da su oni kao izabrani predstavnici naroda duzni i ovlasceni da zastupaju svoje birace pred drzavnim organima. Oni su odsutnost pozvanih predstavnika drzavnih organa i politickih partija ocenili kao potez koji "ne ucvrscuje medjusobno poverenje„ i ne doprinosi "smirivanju napetosti u ovoj visenacionalnoj zajednici„.
J. Briza

Povratak na sadrzaj

RADMILA VISIC, ZAMENICA MINISTRA ZA INFORMACIJE
Pojedini domaci mediji netacniji od stranaca

Najavljena tuzba protiv "Nase Borbe„

Beograd, Beta. – Zamenik ministra za informacije Srbije Radmila Visic optuzila je juce "pojedine domace medije„ da o stanju na Kosovu izvestavaju "gore od stranih medija„ i najavila tuzbu protiv beogradskog dnevnika "Nasa Borba„. Ona je navela clanak novinara Ismeta Hajdarija u poslednjem broju "Nedeljne Nase Borbe„ i rekla da su u tom clanku iznete "neistine„ poput informacija o masovnoj egzekuciji oko Drenice i teskom polozaju Albanaca. "To je apsolutno netacno. To se nije desilo. Niko o tome nema podataka. Ako je neko cinio zlodela to su onda teroristi i to su onda pripadnici takozvane Oslobodilacke vojske Kosova, za koju znamo da je obicna teroristicka banda„, rekla je Radmila Visic u intervjuu Radio Beogradu. "I protiv takvog novinara i protiv glavnog i odgovornog urednika pokrenucemo postupak kod javnog tuzioca, jer ne moze se u ovoj zemlji tako nesto raditi, jer je to mimo svih zakona i propisa, ljudskog dostojanstva i profesionalizma„, rekla je zamenik ministra za informacije Srbije.

Povratak na sadrzaj

OD POCETKA OFANZIVE POLICIJE NA TERITORIJU POD KONTROLOM OVK NA KOSOVU
Poginulo 14 policajaca i 217 kosovskih Albanaca

U istom razdoblju prema Odboru za zastitu ljudskih prava i sloboda kosovskih Albanaca registrovano je vise od 400 nestalih lica. U predstavnistvu MCK u Pristini kazu da je na Kosovu registrovano 138 kidnapovanih Srba i 400 "navodno privedenih„ kosovskih Alabanaca

Pristina, Beta. – Na Kosovu je od 20. jula, kada je pocela ofanziva policije na teritoriju pod kontrolom Oslobodilacke vojske Kosova, do prekjuce poginulo 14 pripadnika MUP-a Srbije i 217 kosovskih Albanaca, kazu srpski i albanski izvori u Pristini. Pretpostavlja se da je jos 26 lica albanske nacionalnosti poginulo u sukobima sa snagama bezbednosti Srbije, ali ta informacija jos nije potvrdjena, receno je agenciji Beta u Odboru za zastitu ljudskih prava i sloboda kosovskih Albanaca u Pristini. Policijski izvori nisu zeleli ni da potvrde ni da demantuju navode Odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda kosovskih Albanaca o 217 mrtvih na albanskoj strani u najnovijoj ofanzivi snaga bezbednosti. U istom razdoblju registrovano je 400 do 450 nestalih lica, uglavnom, kako je receno Beti u Odboru, kosovskih Albanaca, koji su "privedeni od policije ili su kidnapovani od nepoznatih lica„.

U predstavnistvu Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta u Pristini novinarima je prosle nedelje receno da je na Kosovu registrovano 138 kidnapovanih Srba i 400 "navodno privedenih„ kosovskih Albanaca. U periodu od 1. januara do 27. jula u sukobima sa naoruzanim grupama kosovskih Albanaca poginulo je 44 policajca, saznaje Beta u Medija centru u Pristini. Prema informacijama centra, u tom periodu je 96 pripadnika snaga bezbednosti tesko, a 82 lakse ranjeno. Policija je od pocetka godine do kraja jula registrovala 181 otmicu, mahom kosovskih Srba. Prema informacijama Medija centra, na slobodu je pustena 31 osoba, sedmoro je uspelo da pobegne, dok je 15 kidnapovanih ubijeno. Medju 118 osoba koje se jos vode kao kidnapovane – Srba i Crnogoraca ima 91, Albanaca 21, cetiri Roma i po jedan Musliman i Bugarin. Isti izvor navodi da je kidnapovano jos i 10 pripadnika MUP-a Srbije.

Od pocetka godine do 27. jula na Kosovu je bilo 887 napada naoruzanih grupa Albanaca na policiju.

Povratak na sadrzaj

VELjKO KNEZEVIC, AMBASADOR SRJ U HRVATSKOJ
U Hrvatsku ce se vratiti vise Srba nego sto se sada tvrdi

SRJ je vec pokrenula pitanje zakljucivanja sporazuma o ukidanju viza, kaze Veljko Knezevic

Rijeka, Beta. – Ambasador SR Jugoslavije u Zagrebu Veljko Knezevic izjavio je da nije zadovoljan "procesom povratka srpskih izbeglica u Hrvatsku i da se taj posao moze organizovati mnogo efikasnije„. "Poznajuci psihologiju prognanih Srba, njihovu emotivnu, zivotnu i vekovnu vezanost za sredinu iz koje su nevoljko otisli, verujem da ce broj Srba koji ce se vratiti biti visestruko veci od brojki koje spominju ne samo hrvatski zvanicnici„, rekao je Knezevic u intervjuu koji je juce objavio rijecki "Novi list„.

On je govorio i o pitanju Prevlake i rekao da smatra da se taj problem moze resavati samo pregovorima izmedju SRJ i Hrvatske, pri cemu je vlast u Crnoj Gori duzna i obavezna da aktivno ucestvuje u pripremnoj fazi. "Prevlaka ne opterecuje odnose SR Jugoslavije i Republike Hrvatske. Nas nacrt ugovora predstavlja izraz dosledne politike vlade SRJ da se, uz postovanje i primenu Povelje UN, resi pitanje Prevlake„, rekao je jugoslovenski ambasador. "Postovanje povelje UN znaci postovanje nacela dobrosusedskih odnosa, mirno resavanje sporova, postovanje opstih nacela medjunarodnog prava i onda u dobroj veri, bez odlaganja, mogu poceti pregovori o trajnom resenju spornog pitanja Prevlake u skladu sa Sporazumom o normalizaciji odnosa s Hrvatskom„, dodao je Knezevic. Povodom pitanja viza Knezevic je rekao da je "jugoslovenska strana pokrenula pitanje zakljucenja sporazuma o ukidanju viza„. "Do ukidanja viza moglo bi doci vec do kraja ove ili pocetkom iduce godine, uz uslov da dve strane odmah prionu poslu i postignu politicki dogovor„, naglasio je Knezevic. Komentarisuci vise puta odlagani susret ministara inostranih poslova SRJ i Hrvatske Zivadina Jovanovica i Mate Granica, on je rekao da su "Jovanovic i Granic bili prezauzeti drugim vaznijim i neodloznim obavezama„.

Povratak na sadrzaj

ZBOG NEARGUMENTOVANIH OPTUZBI I PRETNJI POVODOM UBISTVA SRDjANA KNEZEVICA
Krajisniku ce biti uskracena pratnja MUP-a RS

Ministar policije RS tvrdi da je Krajisnik nedavno rekao da ce Srdjana Knezevica "ovi ubiti kao psa„ i dao mu rok (15. avgust) do kada treba da objasni na koga je mislio

Banjaluka, Beta. – Ministar unutrasnjih poslova Republike Srpske Milovan Stankovic saopstio je danas da od 15. avgusta obustavlja davanje redovnog obezbedjenja clanu Predsednistva Bosne i Hercegovine Momcilu Krajisniku. Ta odluka je doneta, kaze se u saopstenju, zato sto je Krajisnik 5. avgusta u Bijeljini izjavio da, zbog privodjenja Milovana Bjelice, bivseg direktora "Centreksa„, na informativni razgovor "zbog niza kriminalnih radnji„, zameniku sefa policije u Srpskom Sarajevu Srdjanu Knezevicu "niko ne moze garantovati zivot„. "Knezevic je na podmukao nacin ubijen 7. avgusta 1998. godine u 23. 35 sati na Palama, cime je u osnovi izrecena pretnja u praksi i ostvarena„, rekao je Stankovic i pozvao Krajisnika„ da do 15. avgusta 1998. godine objasni svoje pretnje, a posle toga vremena ja, ni kao ministar, ni kao covek, nemam snage da izdam naredjenje da njegovo dalje obezbedjenje i pracenje vrse ljudi iz CJB Srpsko Sarajevo, ciji je radnik bio i pokojni Srdjan Knezevic„.

U saopstenju stoji da je, u delu razgovora koji se odnosio na privodjenje Milovana Bjelice, zvanog "Cicko„, Krajisnik izrazio apsolutno neslaganje i ogorcenje, pri cemu je za Srdjana Knezevica, zamenika nacelnika Centra javne bezbednosti Srpsko Sarajevo, rekao da je "dobar momak„, ali da mu "posle hapsenja Bjelice niko ne moze garantovati zivot„. Krajisnik je pritom istakao da ce Knezevica "ovi ubiti kao psa„, ali nije objasnio na koga misli.

Clan Predsednistva BiH se, tom prilikom, stoji u saopstenju, "na veoma arogantan nacin odnosio prema instituciji MUP-a RS, pri cemu je Vladu RS nazvao izdajnickom, a za predsednika RS je rekao da je izdajnik i da ne zna sta radi„.

Ministar Stankovic ocenjuje da je Krajisnik te izjave dao "u funkciji pritiska da se pusti Bjelica„. Toj izjavi, naglasava se, prisustvovali su predsednik Predsednistva Srpske demokratske stranke Dragan Kalinic, nacelnik Uprave kriminalisticke policije MUP-a RS Zivko Bojic, kao i Stankovic.

Povratak na sadrzaj

MOMCILO KRAJISNIK ODBACIO INSINUACIJE O POVEZANOSTI SA UBISTVOM KNEZEVICA
Gnusna laz i gebelsovska propaganda

Umesto sto nastoji "da se SDS i ja optuzimo za ubistvo„ ministar policije bi morao da otkrije ko je stvarni ubica

Pale, Beta. – Clan Predsednistva Bosne i Hercegovine Momcilo Krajisnik odbacio je danas insinuacije o bilo kakvoj povezanosti sa ubistvom zamenika sefa policije Srpskog Sarajeva i potvrdio da se u Bijeljini usprotivio hapsenju funkcionera Srpske demokratske stranke (SDS) Milovana Bjelice.

"Zaprepasten sam saopstenjem ministra unutrasnjih poslova, jer ne mogu da verujem da je jedan zvanicnik Republike Srpske mogao da iznese takvu gnusnu laz„, izjavio je Krajisnik paljanskoj televiziji "Kanal S„, povodom saopstenja iz kabineta ministra Milovana Stankovica. "Saopstenje je izdato sigurno s namerom da se SDS i ja optuzimo za jedno ubistvo koje se desilo na Palama.„ "Imao sam visoko misljenje o pokojnom Srdjanu Knezevicu, koji je junak ovoga kraja i ne zelim nikome da se pravdam. Jos jednom kazem : to je gnusna laz i monstruozna gebelsovska propaganda„, rekao je Krajisnik.

On je dodao da, ukoliko se ispostavi da je to saopstenje tacno, "ono asocira na vreme kada je gospodin Stankovic, megafonom u septembru prosle godine pozivao na linc ljudi u banjaluckom hotelu 'Bosna'„.

Krajisnik je potvrdio da se sa Stankovicem sastao u hotelu "Slatina„ povodom hapsenja Bjelice. "Ja sam rekao da je Bjelica ugledan covek i direktor Direkcije SDS-a, i da njegovo hapsenje u ovom trenutku nije dobro. Stankovic se slozio i pozvao da se ode u Bijeljinu i proveri o cemu se radi„, kaze Krajisnik. "U Bijeljini jesam rekao lose reci protiv predsednika Republike i vlade, o njima i danas mislim lose, mislim da ne vode drzavu kako treba i da vode izdajnicku politiku, ali ne pada mi na pamet, niti sam ijednu losu rec rekao o pokojnom Srdjanu Knezevicu„, naglasio je on. "Gospodin Stankovic mora da nadje ko je ubio Knezevica i ne moze da se sluzi insinuacijama„, upozorio je Krajisnik. "NJegove i aluzije gospodje Plavsic u ranijim saopstenjima, nedopustive su. Ono sto oni u svojim glavama misle o nama, misle da bi i mi to trebalo da radimo i da bismo na to bili spremni„, naglasio je on.

I Narodna stranka proziva Krajisnika
Banjaluka, Beta
. – Potpredsednik Srpskog narodnog saveza Republike Srpske (SNS RS) Ostoja Knezevic pozvao je juce na konferenciji za novinare clana bosanskog Predsednistva iz RS Momcila Krajisnika da javno kaze ko je pretio da ce ubiti zamenika nacelnika Centra javne bezbednosti Srpsko Sarajevo Srdjana Knezevica.

Povratak na sadrzaj

LETOPIS
Kojadinovic je u pravu

Pise: Dragoljub Zarkovic

Prihvatam ukor direktora Studija B i obecavam da vise necu nastupati kao lider politicke partije

Verujem Kojadinovicu na rec da je poslednji Press-pretres bio dosadan, jer nisam video emisiju da bih mogao da se slozim s njegovom ocenom. Program mu je inace toliko raznovrstan, red saopstenja SPO, red protokolarnih vesti o radu gradske vlade, da pomnom gledaocu ovog tv-programa preti opasnost da mu iz jednog oka isijava amblem Vukove stranke, a iz drugog brada Spasoja Krunica.

Ali, ako mu za to, o dosadi, moram verovati na rec, ima jedna stvar u njegovoj izjavi za jucerasnju "Nasu Borbu„ s kojom se potpuno slazem. Osim opaske da mi je komentar, u istom ovom listu, o skidanju "vinovaca„ s programa u petak uvece, "ruzan i tendenciozan„ (ovo drugo je potpuno tacno), Kojadinovic je jos, o mom eventualnom narednom "slikanju„ za njegovu televiziju, rekao: "Kada Zarkovic bude predstavljao novinare, umesto sto nastupa kao lider politicke stranke bice dobrodosao gost...„

I ja se, tu sad meni Kojadinovic mora verovati na rec, jako neprijatno osecam kada se od mene trazi da se ponasam kao neki politicar, lider stranke je bas preterano, a mogu da zamislim kako je tek pevacima, piscima, arhitektama, matematicarima, slikarima, sportistima, aforisticarima ( A. Cotric, na primer) i drugima, od kojih se to neprestano trazi. Tako sam nedavno bio gost u emisiji "Otisak vremena„ Studija B, pa mi je na pitanje voditelja, kako ja vidim rasplet kosovske krize, doslo da kazem: "Ne pitajte mene, ja sam samo novinar.„ Ali, posto sam video da drugi ucesnik u tom programu, Bogoljub Pejcic, brat po profesiji, sve to dobro zna, bilo me je, iskreno, sramota da se ja izgovaram svojom politickom nedoucenoscu, te da se pravim Englez na njegovu srpsku rec.

Zamislite koliko bi to bila uzbudljiva emisija da smo ja i Bogoljub pricali kako se pise vest, a kako reportaza, i kakav bi to bio doprinos obrazovnom programu. Ovako smo ja i kolega Pejcic napadali zajedno "Nasu Borbu„, obojica zbog jednog glupog teksta iz Orahovca, a on jos i zato sto za "Nasu Borbu„ pisu Albanci, pa jos bivsi sefovi kabineta bivsih politicara s Kosova.

Lako smo se, na kraju, slozili da glupost i los tekst nije imanentno svojstvo Albanaca, a jos lakse, Bogoljub pogotovo, da nije najgora stvar na svetu i jedina mera gluposti biti sef necijeg kabineta.

Dakle, kolega Kojadinovicu, vidite i sami koliko lako razgovori na temu ekskluzivno novinarsku ( jedan glup tekst) skliznu u politiku, pa Bogoljub postane, hteo ne hteo, lider stranke na vlasti, a ja postanem lider opozicione stranke. Ali, obecavam da necu vise to da radim, barem dok Studio B i sam ne pocne vise da se bavi novinarstvom, a manje da bude partijska televizija.
(Autor je direktor nedeljnika "Vreme„)

Povratak na sadrzaj

PO STO PUTA
Vise od igre

Pise: Bojana Lekic

Dobro smo prosli. Rudarski pozdrav "srecno„ i "svakome od vas pojedinacno i svima vama zajedno„, koji je predsednik Milosevic uputio nasim kosarkasima na svecanom prijemu, i dvodnevna euforija koja je vladala "svim srpskim zemljama„ oko osvajanja titule svetskih sampiona bili su takvi da su neki moji prijatelji konstatovali da je mogla da bude proglasena i "Kosovo republika„, a da narod koji se "saginjati nece„, koji je rekao veliko NE medjunarodnim posrednicima i koji zna da je Kosovo sveta srpska zemlja, te da ce Srbije "biti ili je nece biti„ – to ne bi primetio.

Zato nisam znala da odgovorim ni na pitanje koliko policajaca bi trebalo da pogine pa da to, uprkos kosarkaskom slavlju i za drzavne ali i za neke druge medije bude udarna vest, a koje mi je postavio jedan moj kolega videvsi da je informacija o pogibiji cetvorice pripadnika MUP-a na Kosmetu, u samo jednom danu, zavredila tek kratku vest plasiranu u dvadesetcetvrtom minutu Dnevnika RTS-a, ne samo iza Djordjevicevog predavanja zastavice sa potpisima za uspomenu i dugo secanje predsedniku, nego i iza prijema koji je Milosevic uprilicio i nekakvoj kineskoj delegaciji. Ono u sta sam, medjutim, uverena je da je u pitanju nesto mnogo vise od igre. Sportske, mislim.

Jer samo pre mesec dana lider Socijaldemokratije, Vuk Obradovic, govorio je kako su mu svetski zvanicnici na jednom politickom skupu u Nemackoj rekli da nas je od intervencije NATO pakta spasilo samo svetsko fudbalsko prvenstvo. Ovaj general, nekadasnji pripadnik jugoslovenske vojske tvrdio je kako su mu prvi ljudi evropskih zemalja objasnili da bi zbog svega sto se desava na Kosovu vojne intervencije sveta svakako bile samo da svi televizijski kanali nisu bili zauzeti prenosima fudbalskih utakmica i da je narod zanimalo nesto drugo a ne samo sta rade, kako se osecaju i kako igraju njihovi ljubimci. Ovako, rekli su, nije bilo moguce napraviti odgovarajucu medijsku pripremu javnog mnjenja koja bi opravdala vojno angazovanje Alijanse.

Kod nas je situacija ocito drugacija. Ovdasnjem javnom mnjenju serviraju se sportski podvizi kako bi se zasenilo ono sto se u i sa zemljom zaista dogadja. Jer nam je kad nam kazu da smo "svi mi svetski sampioni„ (Obradovic), "genetski superiorna nacija (Kostic) i "nebeski narod„ (Kicanovic) – sve do Kosova ravno.
(Autor i urednik Informativnog programa Radija B-92)

Povratak na sadrzaj

STA JE VUK DRASKOVIC REKAO O DOPISNIKU "NASE BORBE„
Ima li iko pravo da servira laz

Na pitanje nase koleginice Milanke Saponje Haġic: Da li je izabran pravi nacin da se sa Albancima postigne bilo kakav dogovor ili je to upravo nacin koji ga onemogucava, predsednik SPO je odgovorio:

– Onako kako vasa redakcija cini, necemo pridobiti Albance za Srbiju nego cemo pospesivati njihov suludi avanturizam u razbijanju ove drzave i stvaranju neke muġahedinske velike Albanije. Bicu konkretan. Obidjem mnoga podrucja na Kosovu i Metohiji, neposredno se uverim da preko puta elektrane "Obilic„ u selima oko Belacevca, iz kojih su se povukli Albanci, nema pet ostecenih kuca, a nijedna nije porusena. Niko nista nije uzeo, niti to pokusao iz napustenih albanskih kuca. Stoka koju su ti gospodari bez duse napustili unezvereno ide po pasnjacima, krave sa nabreklim vimenima. A policija poji tu stoku i muze krave. I desi se da bas u tom trenutku iz suma neko pocne da puca na njih. U Orahovcu se 50 stranih novinara uverilo da je desetak kuca (iz kojih su teroristi pruzali najveci otpor) tesko osteceno. Dopisnik vaseg lista (na naslovnoj strani) javlja da je sve pretvoreno u Vukovar – rusevine, zlocini, pljacka... Znam coveka, postavljao mi je pitanja na konferenciji za stampu u Pristini. On radi u informativnom stabu terorista. "Bujku„, "Koha ditore„, takoreci svi albanski listovi su bilteni UCK, te teroristicke vojske. Pa hajde sada da pricamo o radikalizmu. Hajde da pricamo ima li iko pravo da servira laz.

Ne tvrdim da taj Albanac, dopisnik "Nase Borbe„, mora da voli Srbiju. Ali, ako je novinar, mora da voli istinu i mora da izvestava tacno. Ako je negde napravljen Vukovar, ja bih bio protiv toga da se skriva istina i da su u pitanju srpski novinari. Ali, ako se izmislja kao sto se sada izmisljaju masovne grobnice oko Orahovca, niko nema pravo to da stampa, jer to stvara lanac manipulacija. Znam da posle toga strane novine ne pisu da je to javio Albanac, dopisnik "Nase Borbe„, nego kazu da nezavisni dnevnik javlja da su citava albanska sela pretvorena u Vukovar. Pa nam se to vraca kao bumerang.

Povratak na sadrzaj

REAGOVANJE DOPISNIKA "NASE BORBE„ IZ PRISTINE
Nisam napisao da je Orahovac Vukovar

Pre svega, neistina je da se gospodin Draskovic i ja "znamo„. Ja nisam imao prilike da ga upoznam, niti sam bio na konferenciji za stampu koja je odrzana u Medija centru u Pristini prilikom njegovog boravka na Kosovu, pa samim tim nisam mogao ni da mu postavljam pitanja. Dakle, on uopste ne zna ko sam ja, a ako to ne zna kako onda moze donositi ostale sudove o mom radu, posebno sa tako jakim optuzbama kao sto je ona da sam "u informativnom stabu terorista„. Po logici da smo svi mi, Albanci, teroristi, normalno je da i ja budem negde "rasporedjen„, a posto sam novinar to bi trebalo da bude nekakav "informativni stab„.

Voleo bih da mi gospodin Draskovic kaze gde je taj informativni stab terorista, jer ja to ne znam. Da se javim tamo, kako bi gospodin Draskovic zaista odrzao utisak sveznalice. Ili su mu to rekli neki njegovi saradnici, koji takodje misle da sve znaju...

Kad je rec o spornim delovima mojih izvestaja za "Nasu Borbu„, namerno se precutkuje cinjenica da je nadnaslov tog teksta "Kosovski informativni centar o borbama u Orahovcu„, sto znaci da sve sto je u tom tekstu navedeno predstavlja informaciju KIC-a. U njihovom biltenu o stanju u Orahovcu govori se na osnovu svedocenja jednog od rukovodilaca Demokratskog saveza Kosova iz tog mesta, sto je samo jedan od izvora informacija. Uostalom, u istom broju i na istoj stranici "Nasa Borba„ je objavila i informaciju Agencije FoNet pod naslovom "Orahovac ponovo bezbedan„ u kojem vidjenje situacije daju i drugi izvori informisanja.

Nigde, niti u tom niti u bilo kom drugom clanku, nisam napisao da je Orahovac Vukovar, niti sam pisao o masovnim grobnicama. Bojim se da je problem u necemu drugom. Problem je Gzim Baġaku, Albanac sa Kosova, koji pise za "Nasu Borbu„. To, izgleda, smeta gospodinu Draskovicu, a ne sto pise "Nasa Borba„. To se moglo osetiti i u ovom razgovoru, i u nekim drugim prilikama kad su saradnici gospodina Draskovica zamerali sto za ovaj stvarno nezavisni list pise jedan Albanac. Ne bih voleo da je to nastavak one logike i svesti koja bi volela da Albance vidi iskljucivo kao ljude koji po Beogradu unose ugalj, cepaju drva, i rade slicne poslove. To su predrasude, to je proslost. Na zalost, sada svi oni Albanci koji se ne uklapaju u takve "slike„ moraju da budu teroristi, separatisti...

Problem je, medjutim, mnogo vise profesionalne prirode, i on podjednako pogadja sve novinare koji zele da dodju do objektivnih informacija. U kriznim situacijama, tamo gde ima borbenih dejstava, a gde novinar ne moze otici, ako zeli da sacuva objektivnost mora saslusati i jednu i drugu stranu, i srpsku i albansku, uz korektno citiranje izvora. Ja to cinim savesno od pocetka mog angazovanja za "Nasu Borbu„. U mojim izvestajima uvek se nadje i ono sto saopsti Pokrajinski sekretar za informacije, Medija centar u Pristini, ali i Kosovski informativni centar. To sto Kosovski informativni centar uvek ima vise informacija i mnogo vise saradnika na terenu, to nije moj problem. O tome neka razmisljaju oni ciji je posao informisanje javnosti.

Ja sam uglavnom izbegavao da komentarisem dogadjaje i zbivanja. Zlatno je pravilo da izvestac ostavi citaocima da na osnovu cinjenica koje im je preneo, oni sami prosude o tome sta se dogadja. Ja samo prenosim ono sto pisu obe strane na Kosovu. Zao mi je sto postoje "dve strane„, i sto su njihove "istine„ cesto kontradiktorne. Nemam nikakvih predrasuda, kao Albanac, prema Medija centru u Pristini, niti pak smatram da je KIC najbolja agencija na svetu, ali ne mogu ni da prihvatim da su svi Albanci teroristi. Iako ne zelim da budem niciji advokat, moram da skrenem paznju gospodinu Draskovicu da niko iole dobronameran ne moze prihvatiti ono sto je on izjavio o navodnom uzimanju albanskih civila za grudobrane, pancire ili sta jos od strane OVK. To je suludo, to normalan um ne moze prihvatiti.

Zgrozio sam se i nad recenicom "ako u tome pogine neki albanski civil, od toga se pravi citava drama i predstava„. Znaci li to da gospodinu Draskovicu nista ne znaci sto ginu nevini ljudi, civili, posebno kada su Albanci u pitanju. Kome to nije dovoljno sto je u dosadasnjim sukobima zivot izgubilo oko 600 Albanaca, uglavnom civila. Da li je to malo? Da li bi necije apetite ispunila pogibija daleko veceg broja ljudi...

Ne mogu da shvatim da nesto tako moze da izjavi pisac, koji bi po vokaciji morao biti humanist, koga bi smrt svakog coveka, morala da pogodi kao smrt bliznjega svoga.
Gzim Baljaku

Povratak na sadrzaj

OTVORENO PISMO VUKU DRASKOVICU
Potpuno vas razumem

Procitah u vikend-broju "Nase Borbe„ Vas veliki (po prostoru koji je zauzeo) intervju, koji mi probudi saosecanje sa Vama zbog cega Vam pisem ovo otvoreno pismo. Kada sam procitala kako ste vi iz SPO stigli zube pa cutete dok vam sirom Srbije vasi neprijatelji podmecu neistine o zloupotrebi polozaja u lokalnoj vlasti vasih clanova, iskreno sam saosecala sa Vama.

Potpuno Vas razumem zasto ste stisli zube i zasto cutete, jer i mi vrsacki odbornici iz bivse koalicije "Zajedno„ to svakodnevno cinimo pred nasim biracima. Cutimo gospodine Draskovicu, jer su izbornu pobedu koju smo izvojevali na lokalnim izborima, odbornici, clanovi SPO predali nasim politickim protivnicima – SPS i JUL, i time pogazili izbornu volju gradjana ove opstine, koji su kao i gradjani u drugim gradovima Srbije ustali posle novembarske izborne kradje u odbranu svog dostojanstva i prava da svojom voljom biraju predstavnike u gradskoj skupstini.

U Vrscu je izvrsen puc u kome su ucestvovali clanovi Vase stranke koje su gradjani birali da ih na nov i castan nacin predstavljaju u gradskoj skupstini. Za podlu ulogu koju su odigrali njihovi nalogodavci – SPS i JUL nagradili su ih potpredsednickim i sa dva mesta u izvrsnom odboru, tako da danas u vrsackoj opstini vladaju socijalisti uz predanu asistenciju Vasih odbornika.

Kada nas nasi biraci pitaju kome su to oni verovali, za kim su posli, i zbog cega su mesecima svakodnevno protestovali, mi kao i Vi, stisnemo zube i cutimo. Posle bedne izdaje koju su ucinili odbornici, clanovi Vase stranke, jedino nam to i ostaje, kao i Vama, jer mozda Vi znate da ta podmetanja na racun SPO sirom Srbije nisu zapravo podmetanje, vec obicna istina.

Sada su ta ruzna dogadjanja u nesrecoj Srbiji zamenjena ruzijim i strasnijim. Ponovo smrt pohodi domove gradjana Srbije i odnosi njenu mladost. Ponovo se zivoti daju za ocuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, ponovo je istorijska istina i nacionalna kolevka vaznija od zivota, ponovo su otrcane fraze o nepravdi koja se Srbima cini postale vodeci nacin komuniciranja izmedju politickih lidera nekih stranaka i gradjana Srbije. U svom poznatom pateticnom stilu zavrsavate intervju konstatacijama da Srbija nema ni dovoljno "glava„ ni dovoljno novaca da brani Kosovo, ali taj deo Srbije moramo odbraniti ili nas nece biti.

Ne posedujem Vase vizionarske sposobnosti da bih mogla da shvatim zasto nas bez Kosova nece biti, ali bih, ziveci sa svim zlom koje se nad Srbijom nadvilo protekle decenije, mogla da se slozim sa Vama da ce nas svakim danom biti sve manje. Sa legitimnim predsednikom drzave koji u svojoj morbidnoj i destruktivnoj nameri da gospodari ovom zemljom, najsigurnije cuva vlast kad krv tece, sa njegovim glavnim pomocnikom u sejanju zla koga znamo po maloj govornoj i velikoj mentalnoj mani, sa Vama koji im njihove zlocinacke vatre lozite, mozemo lako zakljuciti zbog koga i zbog cega nas ima sve manje.

A kad nemamo ni dovoljno novca ni dovoljno glava, odgovorite nam bar, za koga Kosovo treba sacuvati.
Dragica Stanojlovic
odbornik SO Vrsac

Povratak na sadrzaj

POVODOM INTERVJUA VUKA DRASKOVICA
I to nas je skupo kostalo

Nije na odmet podsetiti se mape koju je svojevremeno lider SPO predocio tadasnjem predsedniku Predsednistva SFRJ Stipi Mesicu...

Milorad S. Gajic

Povodom intervjua u nedeljnom izdanju "Nase Borbe„ neka nam bude dopusteno da podsetimo na neke cinjenice iz bliske proslosti koje protivurece i cine neuverljivim izlaganja Gospodina Draskovica. Naime, lider SPO voli sebe da predstavi javnosti kao politicara od casti i morala za razliku od svojih protivnika iz demokratske opozicije, kojima te vrline osporava. U polozaju prosecnih gradjana, voleli bismo i mi da mislimo isto ono sto Gospodin Draskovic kaze da misli o sebi, ali nam neka pamcenja toliko smetaju da nas cine zamisljenim tako da smo u nedoumici ko se zapravo krije iza njegovog "lika i dela„.

Tako on u svom izlaganju kaze da su "zahtevi za stvaranje velike Srbije skupo kostali srpski narod„ i dalje kaze "da je Srbija nekoliko godina zivela pod sankcijama i ispastala necije sulude zahteve za stvaranjem etnicki cistih srpskih drzava u Hrvatskoj i Bosni„. Ako je to tako, bilo bi casno i posteno da Gospodin Draskovic navede i sebe kao jednog od onih koji su bili glavni u postavljanju tih "suludih zahteva„, dakle, da hrabro prizna svoju gresku, cime bi samo dobio u svom ljudskom liku u smislu da niko nije bezgresan, ali da ih je malo koji su u stanju da priznaju zgreseno.

Istina, u javnosti preovladjuje klise da je narod u proseku lakoveran i da lako i brzo zaboravlja. Ali, eto, ima ih koji se jos dobro secaju vremena kada je na pocetku raspada Brozove Jugoslavije gospodin Draskovic isao u posetu tek postavljenom predsedniku SFRJ, gospodinu Mesicu, sa ciljem da mu u svojstvu predsednika stranke pokaze mapu SPO kao predlog za preuredjenje drzave. Po toj mapi, koju prilazemo ovom dopisu u fotokopiji, drzava je podeljena na zapadni i istocni deo razgranicenih jasno podvucenom granicnom linijom. Na zapadu ostaju Slovenija i Hrvatska, a na istoku su Makedonija, Crna Gora, Srbija i nova jedinica pod imenom Bosne i Krajina.

Ta nova jedinica dobila je i nove granice izvucene po cisto etnickim rubovima i to tako da se novoj jedinici od Hrvatske pridodaju delovi Dalmacije, Lika, Banija, Kordun i zapadna Slavonija, dok se Hrvatskoj pripaja deo Hercegovine do Mostara i Neretve i manji deo centralne Bosne, te uze podrucje u Posavini oko Orasja, sve sto je naseljeno pretezno Hrvatima. To je, dakle, podela BiH izmedju Srba i Hrvata, jer o Muslimanima iz nove jedinice nema ni govora, posto je poznato da ih gospodin Draskovic tretira kao Srbe muslimanske veroispovesti, bez obzira na subjektivna uverenja zainteresovanih, njihovu slobodu da se osecaju onim sto sami zele i ravnodusno na tu "sirinu„ gospodina Draskovica da budu uclanjeni u srpsku naciju.

Po istoj mapi, a isto tako primenom etnickih podela, od Hrvatske je oduzeta Baranja, istocna Slavonija i zapadni Srem kao delovi naseljeni Srbima, izmesanim u istoj proporciji sa Hrvatima i Madjarima, pa je zato pripojeno Srbiji.

Tako je po osnovu etnickog principa, koji sada gospodin Draskovic stavlja kao merilo na stub srama, od Hrvatske oduzeta jedna trecina teritorije, sto predlagaca, SPO i Gospodina Draskovica odmah stavlja u polozaj "suludih„ u zahtevima, a sto je inace dovelo do primene medjunarodnih sankcija bas zato sto su takva htenja suprotna nacelu nepromenljivosti granica, za koje se sada Gospodin Draskovic zalaze u slucaju Kosova. Napomenimo da je na kraju ove posete Gospodin Mesic ispratio Draskovica do izlaza i obecao mu da ce ga pozvati da mu pokaze svoju mapu Jugoslavije, cim bude stigao da je nacrta.

Gospodin Draskovic voli da se predstavlja kao prorok koji zna sve da predvidi tacno onako kako ce se desiti. Ako je tvrdnja iz objavljenog intervjua da on "zna kad bi Srbija i srpski narod izgubili Kosovo da bi za vec nekoliko decenija bio kraj srpske drzave i srpskog naroda„ dosla kao njegovo prorocanstvo, onda je i bez nekog racionalnog obrazlozenja jasno kako on "zna„ da ce se to dogoditi. Ta njegova vec cesto pokazivana sklonost ka iracionalnim i tajanstvenim porukama ne moze da dovede u pitanje racionalno proverljivu ocenu da ce se desiti to sto gospodin Draskovic predvidja za srpsku drzavu (ne i za srpski narod koji je i bez drzave izdrzao da postoji vise vekova) u suprotnom slucaju, a naime ako Kosovo ostane u Srbiji. U tom smislu treba imati na umu cinjenicu da u Srbiji zivi 63 odsto Srba, te da medju njima vlada "bela kuga„ a da je uporedo sa tom cinjenicom poznato da je medju albanskim stanovnistvom u Srbiji najvisi demografski priliv u Evropi, a mozda i u svetu, pa je jasno koji narod ce biti vecinski u Srbiji za koju deceniju i ko ce tada legitimno i demokratski moci da odlucuje o drzavi, njenom ustrojstvu, granicama i svemu drugom. Tada, naravno, nece biti gospodina Draskovicamedju zivima da se bori za prava srpske nacionalne manjine u Srbiji ili mozda Dardaniji.

Najzad, iako bi se i to moglo, necemo se upustati u probijanje misterije analizom da su poslednje izjave gospodina Draskovica samo njegova odgovarajuca priprema za zamenu radikala u vladajucoj garnituri zbog njihove nepodobnosti za promenu politike na Kosovu usvajanjem projekta o novoj republici u okvirima Savezne drzave.

Ako bi se to pokazalo tacnim onda treba da razumemo da je stranka kojoj predsedava gospodin Draskovic najpre dobila odredjenu podrsku glasackog tela Srbije kao podrsku njenom patriotskom programu srpskog nacionalnog preporoda, zasnovanog na povratkumonarhiji i izvornim cetnickim vrednostima, ali kako je ta podrska jenjavala u proporcijama pada verodostojnosti reci i dela nosioca programa, doslo se do predvidjanja da se tim putem ne moze doci do vlasti, pa je mozda nadjena precica, najpre putem pomirenja cetnika i partizana, a onda i napustenjem inicijalnih ciljeva pokreta i "konstruktivnim stavom„ prema vlastima, sto sve neodoljivo vodi ucescu u vlasti. Da li je to casno i posteno, o tome treba sam u sebi da razluci gospodin Draskovic.
(Autor je advokat iz Beograda)

Povratak na sadrzaj

MINI–OSVRT SA NAJVECE SVETSKE KOSARKASKE FESTE
Lek za narod stigao iz Atine

U kosarkaskom svetu jos uvek vlada duh Servudske sume– siromasni su opet ojadili bogate. Siromasni i omrazeni od ostalih, to su naravno proslavili jer je razloga za slavlje i veselje odavno nestalo, ili se serviraju na kasicicu.

Da je Jugoslavija najjaca kosarkaska nacija na svetu (izuzimajuci NBA), odavno je poznato i onima koji su taj sport poceli da prate bas onih godina kad je postalo jasno da samo tu celom svetu drzimo lekcije, da je samo tu to potpuno opravdano, konacno– da se tu prilagodjavamo svim nedacama i "pravilima igre„, mnogo brze nego ostali.

Kolektivni sport koji po masovnosti duva za vrat najpopularnijem fudbalu najjacu i najprestizniju skolu ima u Jugoslaviji, nije to zbog klime, finansijskih razloga, bezcarinske zone. Skola se sama uspostavila i priznanje od ostalih "ustanova„ koje se bave istim poslom. Niko se do sad nije setio da napravi "kosarkaski Oksford„, skolarina nikome na svetu sigurno ne bi bila vazna. U centru svetske paznje, i to uz divljenje i "pozitivnu zavist„, ocigledno mozemo biti samo kad je kosarka u pitanju, bolji od drugih fizicki, tehnicki, takticki i iznad svega– psihicki. Medju kosevima takodje moze da zivi inat, ali samo pozitivni i korisni. Inat koji vodi pravim putem, inat usmeren prema sebi jer tera da se predstavis u najboljem svetlu. Loptu samo treba staviti u kos, tako je filozofiju kosarke na svom maternjem jeziku na porodjaju ovog sporta objasnio njen otac Ġejms Nejsmit, razrada vec skoro tridesetak godina mora da se prevodi sa srpsko–hrvatskog ili srpskog. I verujte– citave ekipe strucnjaka svih profila pokusavaju da rastumace "literaturu„ i to im jos ne uspeva.

"Propast„ jugoslovenske kosarke u Atini se nije desila, kako smo "nezvanicno saznali„ odlaze se na neodredjeno vreme. Koliko neodredjeno, zavisi od toga koliko ce oni koji sa kosarkom nemaju veze a pokusavaju da je uspostave mobilnim i "crvenim„ telefonima biti po strani. Bilo bi dobro da sto duze ostanu "van dometa„, u "posledice„ su se vec odavno iz koristoljublja umesali, samo neka ostanu van struke i igre koja je za vecinu od njih i previse komplikovana.

Povratak na sadrzaj

 

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
İ 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /