posta.gif (388 bytes) arhiva.gif (408 bytes) tragac.gif (436 bytes) english.gif (460 bytes) pretplata.gif (492 bytes)
 
Nasa Borba, 18. avgust 1998

Sadrzaj:

FEHMI AGANI UPUTIO ODGOVOR RATKU MARKOVICU
Pregovori po "prestanku nasilja„

KOSOVO
Mirno ili zatisje pred buru

ISTRAGA POVODOM NESRECE U KANJONU MORACE
Danas zvanicni nalaz istraznog sudije

SUTRA U ZAGREBU SUSRET GRANIC–JOVANOVIC
Razgovori o Prevlaci, sukcesiji

MILUTINOVIC RAZGOVARAO S HILOM O NASTAVKU DIJALOGA NA KOSOVU
Uvazavanje ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica

ADEM DEMACI: SUDBINA JEDNE PORUKE
Nikada nisam izgubio veru u srpski narod

LETOPIS
Umri muski
Pise: Dragoljub Zarkovic

PO STO PUTA
Gluvi telefoni
Pise: Bojana Lekic

Povratak na Home Page

 
FEHMI AGANI UPUTIO ODGOVOR RATKU MARKOVICU
Pregovori po "prestanku nasilja„

Pristina, FoNet. – Sef novoimenovanog pregovarackog tima kosovskih Albanaca Fehmi Agani uputio je juce pismeni odgovor potpredsedniku Vlade Srbije Ratku Markovicu u kome ga obavestava da ce pregovori Beograda i Pristine biti nastavljeni po "prestanku nasilja„ i povlacenju "jedinica iskoriscenih protiv civilnog stanovnistva„. U odgovoru Markovicu na ponudu da se ove nedelje nastave pregovori, Agani pise: "Primili smo vase pismo, zelimo da se pregovori prekinuti eskalacijom nasilja nad albanskim civilnim stanovnistvom nastave sto pre. Ocekujemo da ce prestati nasilje i da ce se povuci jedinice iskoriscene protiv civilnog stanovnistva, kako je to zahtevala Kontakt grupa. Tacnije, odredjivanje nacina i vreme nastavka pregovora ostvarice se, nadam se, posredstvom (americkog) ambasadora (Kristofera) Hila koji stalno kontaktira sa Beogradom i Pristinom„. Potpredsednik republicke vlade uputio je krajem prosle nedelje pismo Aganiju u kome predlaze da se pregovori srpske i strane kosovskih Albanaca nastave ove nedelje, a da se detalji ugovore u telefonskom kontaktu.

Povratak na sadrzaj

KOSOVO
Mirno ili zatisje pred buru

Pristina. – Juce je bilo daleko najmanje informacija o sukobima na Kosovu. Voleli bismo da tako bude i dalje i da ovo nije zatisje pred novu buru. Medjutim, s druge strane stizu alarmantne vesti o sve vecem broju raseljenih lica koja se nalaze pred humanitarnom katastrofom.

Albanska politicka scena na Kosovu i dalje je podeljena izmedju bezrezervne podrske pregovarackom timu dr Ibrahima Rugove i potpunom negiranju potrebe za njegovim postojanjem i mandatom. Zavisno od partijske pripadnosti reakcije se krecu od hvalospeva do potpunog negiranja.

Od borbenih dejstava Kosovski informativni centar ima informacije o granatiranju nekih sela na putu Suva Reka–Stimlje, gde se sa srpske strane pucalo na prodavnice koje se nalaze sa obe strane glavnih ulica. Granatirano je selo Slapuzane i vis iznad sela Dulje. Iz Vucitrna, KIC prenosi informaciju DSK da su preksinoc Srbi iz sela Priluzja gadjali automatskim oruzjem prema selima koja su podno Cicavice i prema selu Donji Stanovac.

"Kohaditore„ juce je donela informaciju da su u borbama oko sela Lodja i Grabovac ubijena tri Albanca. To su Ahmet Salja (30) iz Lodja, Ahmet Bajramekaj (31) i Hisar Gasi (70) iz sela Grabovca. O vrlo teskoj humanitarnoj situaciji KIC ima informacija iz Maliseva, Orahovca, Kline i Djakovice. Govori se o sve vecem broju onih koji dan i noc provode pod vedrim nebom, bez dovoljno hrane, vode i najosnovnijih higijenskih sredstava.

Osnovna karakteristika svih informacija je zahtev za otvaranjem humanitarnih koridora i za sto hitnijim dopremanjem hrane, lekova i higijenskih sredstava. Posto su noci sve hladnije, a raseljeni sa sobom nisu poneli dovoljno tople odece, sve je veca potreba za cebadima i toplom odecom. Ukoliko se odmah od strane humanitarnih organizacija ne preduzmu mere na obezbedjivanju hrane, kako javljaju izvori KIC i glasila na albanskom jeziku, izvesno je da ce zdravstveno najslabiji i hronicni bolesnici imati izuzetnih problema koji mogu imati i smrtni ishod, jer su medju raseljenima uglavnom zene, deca i stari.

Albanska politicka scena je uzavrela nakon formiranja pregovaracke grupe dr Ibrahima Rugove. KIC javlja o podrsci koju ogranci DSK iz skoro svih opstina Kosova daju toj grupi. S druge strane, zahteva se nastavljanje konsultacija oko formiranja koalicione vlade. Partije koje su bojkotovale izbore, u prvom redu Parlamentarna partija Kosova (PPK) i Albanski demokratski pokret (ADP) u zahtevima njihovih celnika su cvrsto protiv formiranja pregovaracke grupe. Tako, primera radi, Reġep Cosija, predsednik ADP, u reagovanju na napis objavljen u "Kohaditore„ pored ostalog istice da je formiranje pregovarackog tima bio stetan politicki korak. Formiranje te grupe za pregovore u ovoj situaciji ne bih mogao da podrzim, a ne da pozelim, istice Cosija, jer smatra da je formiranje grupe pobeda Slobodana Milosevica i ambasadora Hila. Formiranjem grupe, smatra akademik Cosija, vise ne postoji potreba za intervencijom NATO snaga i njeno je formiranje rezultat vojnopolicijske i paravojne ofanzive srpskih snaga na Kosovu, sto srpske vlasti, prema akademiku Cosiji, jasno i nedvosmisleno sada pokazuju.
G. Baljaku

Povratak na sadrzaj

Rafali prema granicarima

Medija centar iz Pristine emitovao je informaciju da su juce oko 8 casova na podrucju granicne karaule Morina zapadno od Djakovice, nekoliko desetina metara u dubini jugoslovenske teritorije, granicari Vojske Jugoslavije primetili jedno lice u uniformi albanske vojske i troje dece. Posle upozorenje granicara, uniformirasno lice se vratilo na teritoriju Albanije i odatle otvorilo vatru prema pripadnicima VJ. Nije bilo posledica po jugoslovenske granicare. Granicari su potom bezbeno vratili troje dece na teritoriju Republike Albanije.

Granatirana teritorija SRJ

Pretprosle noci sa teritorije Republike Albanije, iz rucnog bacaca ispaljene su dve granate na teritoriju Jugoslavije u podrucju karaule Kosare, severozapadno od Djakovice. Incident se, kako saopstava Medija centar iz Pristine, dogodio na mestu gde je proteklih meseci bilo najvise pokusaja ilegalnog ubacivanja terorista i naoruzanja iz Albanije u Jugoslaviju. O ovom incidentu obavestena je mesovita komisija.

Policija zauzela Lodju

Pristina, Beta. – Snage bezbednosti zauzele su jos tri sela u zapadnom Kosovu, potiskujuci naoruzane albanske grupe dalje od Peci. Drzavni mediji su javili da je policija slomila otpor u vaznom uporistu ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) u selima Lodja, Grabovac i Rausic koja se nalaze nedaleko od Peci. Informativni centar kosovskih Albanaca (KIC) saopstio je da su snage bezbednosti koristile tenkove i helikoptere u napadima na selo Lodja i osam drugih okolnih sela. KIC dodaje da je Lodja "sravnjena sa zemljom„. Informacija o zrtvama za sada nema, a te izvestaje nisu potvrdili nezavisni izvori.

Povratak na sadrzaj

ISTRAGA POVODOM NESRECE U KANJONU MORACE
Danas zvanicni nalaz istraznog sudije

Podgorica, Beta. – Istrazni sudija Osnovnog suda u Podgorici Zarko Savkovic saopstice danas zvanicne nalaze o teskoj saobracajnoj nesreci u kanjonu Morace, receno je agenciji Beta u tom sudu. U autobuskom udesu u mestu Bica, kod Podgorice, poginulo je 19, povredjeno 18 putnika. Prema jucerasnjim informacijama iz podgorickog Klinicko-bolnickog centra, od 15 putnika koji se lece u toj ustanovi, troje je i dalje u kriticnom stanju.

Povratak na sadrzaj

SUTRA U ZAGREBU SUSRET GRANIC–JOVANOVIC
Razgovori o Prevlaci, sukcesiji

Savezno ministarstvo za inostrane poslove saopstilo je da ce danas biti potpisan i ugovor o trgovackoj saradnji

Beograd/Zagreb, Beta. – Ministar za inostrane poslove SR Jugoslavije putuje danas u jednodnevnu posetu Hrvatskoj, gde ce razgovarati s ministrom inostranih poslova te zemlje Matom Granicem, saopstilo je juce Savezno ministarstvo inostranih poslova (SMIP). "Susret ministara inostranih poslova SRJ i Hrvatske predstavlja nastavak redovnog politickog dijaloga u funkciji daljeg ostvarivanja odredaba i ciljeva Sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju dve zemlje„, navodi se u saopstenju.

Sef hrvatske diplomatije rekao je juce novinarima u Zagrebu da ce sa Jovanovicem razgovarati o Prevlaci i sukcesiji. Granic je dodao da ce hrvatska strana otvoriti i pitanja zastite manjina, otvaranja vazdusnih koridora i regulisanja recnog prometa, kao i "povratka hrvatskog kulturnog blaga„.

Kako je saopstilo jugoslovensko ministarstvo inostranih poslova, ocekuje se da "u okviru razmene misljenja o sirem krugu tema, Jovanovic i Granic posebnu paznju posvete nastavku procesa ugovornog regulisanja odnosa, daljem sporazumnom resavanju otvorenih i spornih pitanja, kao i merama za unapredjenje odnosa na osnovama uzajamnih interesa„.

Granic je najavio da ce danas biti potpisani sporazumi o trgovackoj saradnji i zastiti ulaganja, a ocekuju se i razgovori o sigurnosti u regionu, ukljucujuci sprovodjenje Dejtonskog sporazuma i situaciju na Kosovu. Granic je izjavio da Hrvatska podrzava Kontakt grupu i ocenio da do resenja kosovske krize treba da dodje pregovorima.

Povratak na sadrzaj

MILUTINOVIC RAZGOVARAO S HILOM O NASTAVKU DIJALOGA NA KOSOVU
Uvazavanje ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica

Beograd, Beta. – Predsednik Srbije Milan Milutinovic razgovarao je juce u Beogradu sa americkim ambasadorom u Skoplju Kristoferom Hilom. "Zajednicki je ocenjeno da problemi na Kosovu i Metohiji mogu da se rese jedino politickim sredstvima putem dijaloga, uz puno uvazavanje principa ravnopravnosti svih gradjana i nacionalnih zajednica koje zive na Kosovu i Metohiji, u skladu s opsteprihvacenim medjunarodnim standardima„, navodi se u saopstenju iz kabineta predsednika Srbije. Milutinovic i Hil su izrazili ocekivanje da ce dijalog biti nastavljen, "posebno sada kada je ponovo formiran tim predstavnika politickih partija Albanaca sa Kosova i Metohije i upucen obnovljeni poziv drzavne delegacije za dijalog„.

"Takodje, ponovo je istaknuto da sva otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji treba da se resavaju uz puno postovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i SR Jugoslavije„, kaze se u saopstenju. U razgovoru su ucestvovali i sef drzavne delegacije i potpredsednik Vlade Srbije Ratko Markovic i licni izaslanik predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica u Metohiji i potpredsednik Savezne vlade Vladan Kutlesic, kao i otpravnik poslova Ambasade SAD u SRJ ambasador Ricard Majls, dodaje se u saopstenju.

Povratak na sadrzaj

ADEM DEMACI: SUDBINA JEDNE PORUKE
Nikada nisam izgubio veru u srpski narod

"Moje zelje su se izjalovile, ali moja poruka ostaje ista i danas, jer ja poznajem srpski narod u dusu i srce„, kaze Demaci za "Nasu Borbu„

Da li je Adem Demaci, lider Parlamentarne partije Kosova, uoci proteklog vikenda poslao novu "poruku srpskom narodu„, kada ga je vrhovni stab OVK proglasio za svog glavnog politickog pregovaraca? Da li je izgubio onu "veru u srpski narod„ koju je izrazio sada vec davnog 6. decembra 1996. godine? Ili je u pitanju samo nova strategija i nova odluka da, stavljajuci svoj ne mali politicki i licni autoritet ispred do juce "takozvane„ OVK, uvazi stavove tog naroda za pregovarackim stolom?

Tog "davnog dana„ (a tada je, ako secanje ne brise, Vesna Pesic na Trgu Republike gotovo uskliknula: "Ej, narode, sto nam je lepo, kako je lepa ova borba za demokratiju„), Adem Demaci uputio je, posredstvom "Nase Borbe„, svoju poruku "srpskom narodu„ koja je, nakon one koju je, na isti nacin, uputio javnosti Zoran Ivosevic, sudija Vrhovnog suda Srbije ("Ne pristajem„), oznacavala moguce pravce prekretnice u demokratskim procesima u Srbiji.

Novinari, okupljeni naredne veceri ispred "slavnoga kneza„, bili su vise nego ljubopitljivi, hoce li "glasnogovornici demokratije„ (Vesna Pesic, Zoran Djindjic i Vuk Draskovic) procitati Demacijevo pismo pred okupljenom masom, i, ako hoce, kako ce ista reagovati.

I procita Vuk, na ne malo iznenadjenje, i masa pozdravi, sto je bila jos jedna potvrda da taj protest i nije bas neizlecivo nacionalisticki.

"Jedan od lidera kosovskih Albanaca, Adem Demaci uputio je juce, preko ,Nase Borbe', reci koje odavno nisu upucene srpskom narodu„, rekao je tada Draskovic, pozivajuci prisutne da pozdrave ovaj gest. Gest je pozdravljen, uljudno, pomalo zbunjeno.

I ko je tu sad "zabrljao„? Nepopravljivi memljivi palanacki duh, koji je u mekoci lokalnih i inih fotelja nadjacao energiju zimskih protesta, umotan u "leks specijalis„, posle kog je studenstki duh parolu "Beograd je svet„ preinacio u "Drenica - ravnica„.

Da li i sam Demaci, koji za OVK, ispred koje je tako odlucno danas stao, nije "znao„ da je Radivoje Papovic bio meta njihovog napada?

Srpski pokret obnove danas ocenjuje da je spremnost predstavnika Srbije i Jugoslavije da odmah i bez ikakvih uslovljavanja, stupe u razgovore sa predstavnicima politickih partija kosmetskih Albanaca, jos jedan dokaz za opredeljenje zemlje za miran izlazak iz krize (rata?). Medjutim , u saopstenju objavljenom u nedelju, SPO upozorava da "albanski teroristi„ (OVK?) i oni koji ih podrzavaju, "ne odustaju od svojih nerealnih i na propast osudjenih planova„.

Demaci sa Rugovom ne bi, on ima svoj projekat, svoju "Balkaniju„, a posto je, po njemu "OVK izraz narodne volje koja je izrazena referendumom iz 1991. godine„, prinudjen je da se angazuje na realizaciji, dopunjavanju i ostvarivanju odluka tog referenduma. Za Demacija je Rugova projekcija poraza kosovskih Albanaca, ili, kako je izjavio juce "Nasoj Borbi„, "nosi vodu na resetu„.

– Moje zelje su se izjalovile onda kada se masa opredeljena za promene zadovoljila nekim lokalnim pravima, kaze Demaci i podvlaci da i danas stoji iza poruke iz decembra 1996, jer je ona upucena striktno srpskom narodu, kog on poznaje, kako kaze, "u dusu i srce„, a ne srpskom rezimu. "Zbog toga sam ja tu, ispred OVK, to je kombinacija politike i odbrane, jer albanski narod na Kosovu ima ekstremnu volju da se brani, a u Srbiji postoji samo jedan terorizam, to je onaj koji koristi srpski rezim protiv Albanaca„, ocenjuje nas sagovornik.

Na nase pitanje da li je, stavljajuci se na celo Oslobodilacke vojske Kosova kao njihov pregovarac, odlucio da uvazava silu kao metod politicke borbe, Demaci odgovara da je to "zato sto srpski rezim razgovara samo puskama„.

Svoju "pregovaracku platformu„ Demaci definise objedinjavanjem tri faktora, a to su uzroci krize, koji su, po njemu, u srpskom rezimu, OVK koja mu se suprotstavlja i stavovima SAD i evropskih zemalja.

Manevre NATO u Albaniji koji su otpoceli juce, nas sagovornik ne shvata ozbiljno. "Oni samo demonstriraju svoju snagu, a o potezima NATO odlucuju politicari, on je u njihovim rukama„.

"Bas kao sto je OVK u Vasim?„, upitali smo Demacija.

- Da, odgovorio je, jer je OVK jedina snaga koja se suprotstavlja ovom rezimu.
J. S. Jankovic

Povratak na sadrzaj

LETOPIS
Umri muski
Pise: Dragoljub Zarkovic

Uputstvo zrtvama: ako hocete da o vasoj pogibiji ostane neki trag, izaberite predizborno vreme. Sve ostalo je vasa licna stvar

Kao da sam neki mrtvozornik; juce o pogibelji, danas o pogibelji, ali ni zivot nam nije bolji. Juce sam pisao o nesretnicima koji su stradali u autobuskoj nesreci, danas cu o onima kojima je presudio metak. Elem, danima se pise o ubistvu Srdjana Knezevica, nekakvog visokog policijskog sluzbenika Republike Srpske, pa bi Baġa, ako se odgore vidi sta se dogadja ovde dole, mogao, po cisto profesionalnoj liniji, ljubomoran da bude – "ko je taj, na koga je vise olova (stamparskog) potroseno nego na mene. Ja sam bio i general i ministar, a zaboravili me za tri dana...„, vajka se Baġa, na jutarnjem raportu kod nadleznog nebeskog lica.

Ovog Knezevica ubilo je u jeku izborne kampanje, pa sad on, kao neki poster, spot, partijska reklama u svakom slucaju, i tako nacisto mrtav ima da odradi stvar. Baġu je ubilo u jeku niceg, pa posto niko nije mogao da izvuce korist iz njegove smrti, onda je steta smanjivana cutnjom. Slicno je bilo i s Kundakom, mada on, strogo gledano, ne pripada ovoj temi, jer, kazu, nije bio policajac.

Pre neki dan pio sam kafu s Zivoslavom Miloradovicem, uglednim nekadasnjim glavnim urednikom "Pancevca„ koji vec godinama u Italiji gastarbajtuje, pa posto ga nije napustio zdrav osecaj za pravljenje novina, on tvrdi da bi svaki dan trebalo postavljati pitanje: "Ko je ubio Baġu?„ Uostalom, dodajem ja, Svedjani su jedno deset godina pravili tiraz loveci Palmeovog ubicu, ali, dragi Zivoslave, ovo, secas se, nikad nije bila Svedska, a bogami nije ovo ni Srbija koje se ti secas.

Hocu reci da ovde vise i nema vesti, osim ako se zalomi pred nekakve izbore. Ovde se vesti uzajamno ponistavaju, ne samo zato sto svaka naredna zvuci gore nego prethodna, vec sto je moc ljudske navike da se zivi od danas do sutra postala jedini ili, barem, pretezni oblik zivota. Sve od juce je lanjski sneg. Osim ako idu izbori.
(Autor je direktor nedeljnika "Vreme„)

Povratak na sadrzaj

PO STO PUTA
Gluvi telefoni
Pise: Bojana Lekic

Bil Klinton je ovog vikenda, sva je prilika, bio nervozan u iscekivanju rezultata laboratorijske analize one nestasne haljine, pripremao je svoje video svedocenje pred Velikom porotom i ne znajuci zna li se da je na izazovnoj tkanini ostavio pisane tragove.

Bolje se nije proveo ni Toni Bler. U eksploziji automobila-bombe u severnoirskom gradu Oma poginulo je dvadeset osam, a povredjeno vise od dve stotine ljudi. Pa je Toni morao da prekine godisnji odmor, a Ġeri Adams da vidi sta ce sa onima koji se predstavljaju kao Prava IRA.

Ne verujem, medjutim, da se zbog cinjenice da i belosvetskim velikanima ne ide bas najbolje Ratko Markovic osecao bolje. Ono nije da prema Fehmi Aganiju gaji bezrezervne simpatije, ali kad nekom ostavis broj i jos javno porucis "mozemo da se dogovorimo u telefonskom razgovoru„, a on se ne javi i nije bas jednostavno. Gadja sujetu, gusi libido, stvara nervozu. Pitajte, uostalom, lidere parlamentarne opozicije kako im je bilo onog vikenda pred formiranje vlade. Upekla zvezda, svi izmileli na piknik, a oni zarobljeni kraj kucnog telefona cekali da zazvoni. Da im neko makar kaze "vise srece u sledecem izvlacenju„. Nista, telefon nem. Pa posle stresovi i teske reci u Skupstini.

I zato Ratka ne tesi to sto ni "uvazeni profesor Agani„ ne zna sta ce. Istina je da gubi kontrolu nad teritorijama, pa i nad narodom, da nema podrsku OVK koja, kako istice njihov politicki predstavnik Demaci, moze preci na "nove modalitete borbe„, ali nema petlje da dok mu gore sela, dok se gine i bezi u sume, umesto kosovskih Egipcana sedne za sto sa Raletovom delegacijom. Pa ne zove, nego ceka da mu prijatelji s one strane okeana kazu sta mu je ciniti.

Sto uvaznog kolegu Markovica najvise i plasi. Jer zna da sve nema vise strpljenja za gluve telefone. Pa moze da nam izvuce usi. Da se bolje cujemo.
(Autor je urednik Informativnog programa Radija B92)

Povratak na sadrzaj

 
Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
İ 1995 - 1998
Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /