Utorak, 2. decembar 1997.

NAPETA SITUACIJA NA KOSOVU

Serija politickih ubistava i dramaticnih sahrana

U selu Lausa kod Srbice na sahrani Haljita Gecaja pred 20.000 ljudipojavila se tri uniformisana i naoruzana pripadnika tajne vojne organizacije Oslobodilacke armije Kosova, a jedan se i obratio prisu tnima

Ismet Hajdari
dopisnik "Nase Borbe" iz Pristine

Serija proslonedeljnih incidenata, koji su dramaticno zaostrili stanje na Kosovu okoncana je u petak ubistvom Albanca Daljipa Dugolija. Na njega su vatrom iz automatskog oruzja i iz zasede pucali nep oznati napadaci u selu Petreshtica, kod Stimlja. Do sada niko nije preduzeo odgovornost za ovaj napad ali se, zbog toga sto je on bio clan SPS-a, smatra da iza Dugolijevog ubistva leze politicki raz lozi. Dugoli je od pocetka godine deseti ubijeni Albanac cije se ubistvo tumaci politickim motivima. Za prethodna ubistva i uz obrazlozenje da se radi o kolaboracionistima, odgovornost je preuzela os lobodilacka armija Kosova.

Istog dana u selu Lausa, kod Srbice sahranjen je Haljit Gecaj, sekretar albanske skole u istom selu. On je, prema albanskim izvorima preminuo od posledica ranjavanja granatom kojom je iz oklopnog pol icijskog transportera pucano na skolu u Lausi.

Gecajevoj sahrani prisustvovalo je oko 20.000 Albanaca, medju kojima i delegacije albanskih politickih partija na celu sa Demokratskim savezom Kosova i generalnim sekretarom Fatmir Sejdiume.

Na iznenadjenje okupljene mase u jednom momentu za improvizovanom govornicom na seoskom groblju u Lausi pojavila su se trojica uniformisanih i naoruzanih mladica koji su se predstavili kao clanovi Os lobodilacke armije Kosova koja je jedina snaga koja se bori za oslobadjanje Kosova i nacionalno ujedinjenje.

Izvesavajuci o ovom dogadjaju pristinski dnevnik "Bujku" kostatuje da je pojavljivanje trojke, koja s e predstavila u ime OAK, bilo iznenadjujuce i enigmaticno i da predstavlja prvo fizicko pojavljiv anje clanova osobodilacke armije Kosova u kosovskoj javnosti. Drugi pristini dnevnik na albanskom "Koha Ditore" navodi da je masa aplauzima pozdravila govor jednog od trojice uniformisanih mladica ko ji su se predstavili kao clanovi OAK.

Onako kako su iznenadjujuce pojavili, trojica uniformisanih i naoruzanih mladica su brzo napustili sahranu, ne razmenjujuci, kako ocevidci tvrde, ni sa kim ni jednu rec.

Novinari prisutni na ovoj sahrani iznose da je prvo javno pojavljivanje clanova OAK posebno iznenadjujuce delovalo na prisutne albanske politicare. Stice se cak utisa da su i albanski politicki fakto ri zateceni ovim dogadjajem.

U saopstenju pristinskog Odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda, pobija se ova tvrdnja policijskih vlasti i tvrdi da se Djocaj, dan pre napada, nalazio u policijskim rukama. Novinarima u Pristini Odbor je podelio faksimil svojerucne Djocajeve izjave koju je ovaj 25. oktobra (dan pre napada na policijsku stanicu u Reznicu) dao ogranku Odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda u Decanima. U i zjavi Djocaj navodi da ga je policija maltretirala i zlostavljala, da mu je pretila likvidacijom i da ponovo taj dan mora da se javi na informativni razgovor u policijsku stanicu u Decanima. Od tog m omenta mi u Odboru ali ni njegova porodica nista nismo znali o Djocaju sve do policijskog saopstenja o njegovom navodnom ucescu u napadu na policijsku stanicu u Reznicu - kaze M. Bersiha, predsednik Pododbora za zastitu ljudskih prava i sloboda u Decanima.

U ovom Pododboru tvrde da imaju svedoke koji tvrde da su, istog dana nakon odlaska Djocaja na inofrmativni razgovor, videli kako ovaj iskace sa drugog sprata policijske zgrade i da ga osamucenog i po vredjenog policija ponovo uvodi u zgradu.

Albanska javnost na Kosovu je ubedjenja da je policija iskonstruisala ucesce Djocaja u napadu na policijsku stanicu u Reznicu jer smatra da je ovaj trideset petogodisnji Albanac i otac cetvoro dece p rethodno podlegao policijskim torturama.

Visoka delegacija Demokratskog saveza Kosova je posetila porodicu Djocaj nakon su, telo ubijenog, policijske vlasti, dva dana posle napada na policijsku stanicu u Reznicu, predale porodici. Na telu m rtvog Djocaja ima tragova ogromne i neljudske sile.

Od reagovanja u Srpskom bloku na Kosovu na zadnje zaostravanje stanja u kojem je ubijeno i ranjeno 13. gradjana obeju nacionalnosti, medju kojima i dvoje dece, kao najkarakteristicniji se izdvaja zah tev gradjana srpske i crnogorske nacionalnosti iz Decana, upucen Beogradu, u kojem se trazi konacno preduzimanje neceg na zastiti ovdasnjih Srba i Crnogoraca. Takodje, u ovom zahtevu se trazi, prosir enje ovlascenja za organe gonjenja. U protivnom, Srbi i Crnogorci ce, radi zastite svojih zivota i imovine pristupiti samoorganizovanju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /