Utorak, 2. decembar 1997.

PREMA SAZNANJU AGENCIJE "BETA"

Milosevic trazio koaliciju socijalista i SDS

Banjaluka, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic vrsi pritisak na Socijalisticku partiju RS da udje u postizbornu koaliciju sa Srpskom demokratskom strankom, saznaje Beta iz izv ora bliskih socijalistima RS. Ti izvori kazu da u rukovodstvu SP RS jos nije postignuta saglasnost o ulasku u koaliciju sa SDS, buduci da se jedna snazna struja u toj partiji zalaze za veci otklon od Milosevica i za okretanje ka "modernoj evropskoj socijaldemokratiji". Milosevicu bi koalicija socijalista i SDS, kako tvrde ti izvori, mogla pomoci da neutralise rastuci uticaj Srpskog narodnog save za Biljane Plavsic i spreci njen veci uticaj na buducu vladu RS.

Zbog toga sto bilo koje dve stranke u Skupstini RS ne mogu imati vecinu, socijalisti su postali veoma pozeljan partner za, sa jedne strane SDS i radikale, a sa druge za SNS i predsednicu Plavsic. Izv ori bliski SNS rekli su agenciji Beta da bi Biljana Plavsic za mandatara za sastav nove vlade mogla da predlozi profesora Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Mladena Ivanica. Ivanic je vanstranacka licn ost, ali je blizak socijalistima i clan je njihovog Ekonomskog saveta.

Buha: U koaliciju samo sa patriotskim strankama

Pale, FoNet. - Predsedavajuci Predsednistva Srpske demokratske stranke Aleksa Buha izjavio je u subotu da ce SDS uci u koaliciju sa srpskim patriotskim strankama kako bi obezbedila vecinu u no voj skupstini Republike Srpske (RS). "Moracemo da idemo u koaliciju ili u drugaciji aranzman sa jednom ili dve stranke. Za sada je izvesno samo to da ce ta ili te stranke biti patriotske i nacionalne . Pre svega, to mora biti srpska patriotska stranka, i ako, prema izbornim rezultatima bude malo jedna, onda ce to biti dve takve stranke", rekao je Buha u intervjuu agenciji SRNA.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /