Utorak, 2. decembar 1997.

Glas ocajnih

Milanka Saponja-Hadzic

Proslonedeljni bilans (tri mrtva i devet povredjenih) na Kosovu znak je da su srpsko-albanski odnosi usli u novu, kriticniju fazu. Terorizam, koji se uvek javlja kao metod ocajnika, postao je deo pok rajinske stvarnosti, a istovremeno i najostrija ocena decenijske nesposobnosti odgovornih da usklade zajednicki zivot dva naroda.

Posle kritskog susreta predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica sa albanskim premijerom Fatosom Nanom, i potonji signali koji su stigli kroz intervjue albanskih zvanicnika ukazuju da drzavni v rh susedne zemlje trazi neke nove nacine i pokusava rafiniranije da pomogne razresenju kosovskog pitanja. Sva je prilika, medjutim, da predstavnici jugoslovenskih vlasti te signale nisu tako protumac ili. Ako je suditi po drzavnim medijima i izjavama celnika vladajuce partije, sklonost albanske strane ka neminovnom kompromisu ovde je shvacena ne samo kao znak slabosti nego i kao distanciranje od zahteva kosovskih Albanaca sa terena.

Dok kosovski izvestaci javljaju da je situacija na ivici pucanja i da ozbiljno preti da izmakne kontroli, u jugoslovenskoj prestonici zablude Albanaca kao nekad Borisav Jovic, sada sa istim uspehom t umaci Radmilo Bogdanovic. Albanci imaju sva prava kao i drugi gradjani, ali nece da ih koriste, kaze Bogdanovic u svom tvrdokornom stavu, i doziva pameti njihove lidere a djake i studente upozorava d a su im ucionice otvorene. Sva je prilika da ce ova vec proverena logika doneti i proverene rezultate i stanovnicima SRJ uskoro dodati novu stavku na racun koji im se ispostavlja vec punu deceniju. S amo, ovog puta ona bi mogla biti znatno veca od svih dosadasnjih.

Prema nekim analiticarima, na Kosovu se verovatno ne bi ponovilo ono sto se vec dogodilo u Hrvatskoj i Bosni jer su okolnosti drugacije. To, medjutim, ne znaci da odugovlacenje resavanja problema ne bi moglo dovesti do novog zla. Do nekog novog Hrkaca koji bi teroristicke akcije preneo van Pokrajine. U tom slucaju policija bi imala mnogo ozbiljniji posao od aktuelnog cuvanja mira na Kosovu. Treb a podsetiti da je rec o organizaciji koja, prema nekim procenama, broji oko 100 hiljada i koja je najbolje opremljena - tehnicki, materijalno i kadrovski. To je garancija da bi trebalo uspesno da cuv a mir svih koji je placaju. Kidnapovanje nekog nacelnika sluzbe (uterivaci dugova ili teroristi, svejedno) samo je greska i usamljeni incident.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /