Utorak, 2. decembar 1997.

SAVEZNA VLADA PO USTAVU ILI MIMO NJEGA

Jedan ili pet potpredsednika

- Izbor najnovijeg, petog po redu potpredsednika (Zorana Lilica) Savezne vlade nametnuo je pitanje da li Savezna vlada krsi Ustav. U Ustavu SRJ, naime, u clanu 100 pise da Saveznu vladu "sacinjavaju predsednik, potpredsednik i savezni ministri". Radi se, dakle, o potpredsedniku, a ne potpredsednicima.

Tim povodom "Nasa Borba" se obratila Zakonodavno-pravnoj komisiji Skupstine Jugoslavije i Saveznom ustavnom sudu. U Zakonodavno-pravnoj komisiji kazu da nemaju predsednika jer je on bio imenovan iz s tarog saziva Skupstine Srbije, a novi jos nije konstituisan, kao i to da nijedno skupstinsko telo nije nadlezno da se bavi ovom problematikom.

"Ustav se ne tumaci nego primenjuje", kazu u Skupstini kao odgovor na pitanje da li je u ovom slucaju rec o krsenju Ustava ili, mozda, postoji neki zakonski akt koji omogucuje da Svezna vlada ima nek oliko, a ne jednog potpredsednika.

U saveznom Ustavnom sudu ne zele ovu situaciju zvanicno da komentarisu vec samo nezvanicno kazu: "Nema krsenja Ustava, i u prethodnom sazivu Savezna vlada je imala nekoliko potpredsednika. Cim je to tako bilo i do sada, znaci da je sve u redu i da se Ustav ne krsi. Potpredsednik ili potpredsednici, sasvim je svejedno. Mozda se jezicari ne slazu oko toga, ali to onda treba njih pitati", receno j e "Nasoj Borbi" u Saveznom ustavnom sudu.

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /