Utorak, 2. decembar 1997.

JOZEF KASA, LIDER SVM, O IDEJI OKUPLJANJA OPOZICIONIH STRANAKA

Saradnja za sledece izbore

- Danasnja situacija ne ukazuje na to da u dogledno vreme moze doci do ozbiljne saradnje, ujedinjenja i rada tzv. demokratskih opozicionih stranaka. I ovi potezi oko predsednickih izbora ukazuju naim e na to da su gledista i interesi veoma razliciti, iako svi u opoziciji znaju da razjedinjeni nemaju sansu, odnosno da takvi imaju mnogo manje sanse u izbornom postupku nego da nastupe zajednicki - k aze Jozef Kasa, predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara, razmisljajuci o ideji okupljanja opozicionih stranaka u Srbiji u jedan blok.

Po njemu, isticanje vise predsednickih kandidata medju opozicionim strankama ide na ruku vladajucoj stranci i (ekstremnoj) desnici. "Odgovornost za ovakvu situaciju treba da snose lideri i rukovodstv a tih stranaka koji nisu u stanju da nadju zajednicki jezik po pitanju saradnje. Opozicija bi trebala da se okupi oko inicijative za ubrzanje demokratskih procesa u Srbiji. Bez toga Srbija nema sanse da se ukljuci u evropske tokove. Ako to lideri i rukovodstva opozicionih stranaka ne mogu da shvate onda im nije mesto na celu tih politickih organizacija", objasnjava Kasa.

Prvi korak na tom putu opozicionog okupljanja bi bio nalazenje zajednickog jezika oko jednog predsednickog kandidata. Kasa dalje istice: "Sada smo sa time zakasnili, ali imam utisak da SPS ide na tu varijantu da ni na ovim izborima ne bude izabran predsednik pa bi to bila sansa da se ideja realizuje na narednim. Za te neke buduce izbore treba izvideti mogucnost nastupa sa zajednickim listama i z ajednickim kandidatima".

Na pitanje zbog cega je takav dogovor (do sada) izostao, sagovornik nam kaze da to nije "toliko greska u programima opozicionih stranaka vec u licnim sujetama i interesima celnika tih politickih orga nizacija. A da li bi njihova smena nesto promenila? Pa mislim da nije stvar u smeni rukovodecih, vec bi se do resenja doslo kada bi ti ljudi pobedilii svoju sujetu".

J. Stantic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /