Utorak, 2. decembar 1997.

UNION BANKA POSLE KRIZE NELIKVIDNOSTI IZGUBILA VELIKO OVLASCENJE

Deponenti ne mogu da povuku uloge, stedise slobodno raspolazu novcem

Rukovodstvo banke krece u naplatu potrazivanja i veruje da ce se banka danas vratiti u plus. Istovremeno strahuje se od finansijskog udara, kad privreda pocne da povlaci preostale depozite

Beograd, Beta. - Union banka, jedna od najvecih jugoslovenskih banaka u mesovitom vlasnistvu, potrazice izlaz iz krize likvidnosti u naplati dela svojih potrazivanja i u angazovanju spoljnjeg kapitala, izjavio je u petak generalni direktor Dragoljub Vukosavljevic.

"Kad bismo naplatili makar pet odsto potrazivanja, banka bi danas bila u velikom plusu", rekao je Vukosavljevic na konferenciji za stampu. Vukosavljevic je priznao da je banka u krizi likvidnosti, i da deponenti iz nje ne mogu povuci svoje uloge. Nasuprot tome, stedise slobodno raspolazu svojim novcem. "Jedino ne mozemo da radimo sa depozitima privrede", rekao je direktor, dodavsi da 4. 500 takv ih depozitara u Union banci sada drzi oko 35 miliona dinara, u odnosu na 45 miliona od pre nekoliko dana.

On je rekao da je najveci minus na racunu banka imala u ponedeljak, 14,8 miliona dinara, zbog masivnog povlacenja depozita te iste privrede, ali da je minus u medjuvremenu smanjen i da je u petak bio nesto preko tri miliona dinara. Razloge povlacenja depozita on je objasnio konstatacijom da su "oscilacije depozita na racunima privrede strasne", dodavsi da je prosle nedelje udar bio vrlo jak, ugl avnom zbog prodaje deviza.

Vukosavljevic je za krizu optuzio velike duznike, koji banci, prema njegovim recima, duguju nominalno oko 1,2 milijardi dinara, od toga 120 miliona u glavnici, upravo kolike su i obaveze banke.

Union banka samo u metalskom kompleksu ima zarobljenih preko 180 miliona dinara duga. Valjaonica bakra-Sevojno duguje joj 16,3, Elektronska industrija-Nis 9,8, Drvna industrija "Jela" iz Backe Topole 4,9, a Ferooprema-Valjevo preko tri miliona dinara, rekao je Vukosavljevic, primetivsi da poljoprivredna preduzeca banci vec dve godine ne vracaju nista. "Ako dvojica ministara u vladi Srbije pozovu privredu da ne vraca kredite, onda je stvar gotova", rekao je direktor. On je rekao da je banka u ponedeljak dobila resenje centralne banke kojim joj je uslisen zahtev da se odrekne takozvanog velik og, a da zadrzi srednje ovlascenje, sto znaci da sada ima pravo da obavlja platni promet sa inostranstvom, ali ne i kreditne operacije. Na osnovu toga banci je vracen polog od milion dolara.

Vukosavljevic je rekao da je razgovarao sa predstavncima centralne banke o mogucnostima za prevazilazenje krize, i dodao da je za sada rano govoriti o eventualnim merama koje bi bile preduzete. Direk tor je izrazio nadu da ce se banka danas vratiti u plus, dodavsi da je to najlaksi deo operacije, jer zatim treba izdrzati snazan finansijski udar koji bi mogao da nastane zbog naglog povlacenja preo stalih depozita privrede.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /