Utorak, 2. decembar 1997.

POSLE CETIRI MESECA KASNJENJA KONACNO IZABRAN GENERALNI DIREKTOR BRODOGRADILISTA BIJELA

Strane partnere oterala prazna stolica

Ruski partner odustao posto nije mogao da nadje sagovornika. Novi direktor Stanko Zlokovic podneo lan poslovne politike ciji je prvi cilj izlazak iz gubitaka. "Iz postojece letargicne atmosfere namer avam da stvorim ambijent u kome ce svaki radnik znati da zavisi od svog rada", kaze prvi covek brodogradilista, postavljen pre dvadesetak dana

Bijela. - Puna cetiri mjeseca Jadransko brodogradiliste u Bijeloj kod Herceg-Novog bilo je bez direktora sto je po opstoj ocjeni bilo sasvim nepotrebno (za to je iskljucivi krivac Upravni odbo r), a kao posljedica toga ova brodoremontna firma pretrpjela je velike stete i pitanje je kada ce se od njih i osloboditi.

Prije dvadesetak dana za direktora je (konacno) primljen diplomirani pravnik Stanko Zlokovic (konkurs je raspisan 19. jula) koji jos od 1978. godine radi u Brodogradilistu. Stete neopravdanog odugovl acenja izbora prvog covjeka ogledaju se prvenstveno u tome sto poslovi na svim brodovima, koji se momentalno nalaze u brodogradilistu, kasne. Izgubljeni su i neki potencijalni poslovni partneri. Tako je u vise navrata jedan ruski partner pokusavao da uspostavi dugorocnu saradnju, s tim da o toj saradnji razgovara sa generalnim direktorom, ali je zbog kasnjenja odustao i opredijelio se da poslovn o saradjuje sa rijeckim brodogradilistem. Medjutim, Zlokovicev program rada i oporavka brodogradilista je prihvacen i vec je poceo da zazivljava.

Cetiri godine napora

- Okosnicu poslovne politike, koju sam ja predlozio, cine kratkorocni i dugorocni ciljevi - rekao nam je Zlokovic. - Kratkorocni cilj sastoji se u tome da narednih dvanaest mjeseci izidjemo iz zone g ubitaka i predjemo na pozitivno poslovanje. Dugorocne ciljeve orocio sam na cetiri godine. Za to vrijeme, iz godine u godinu, povecavacemo profit, izvrsiti sveobuhvatnu transformaciju, obaviti modern izaciju i sto je najvaznije - time cemo podici i zivotni standard zaposlenih. Naime, iz postojece letargicne atmosfere namjeravam stvoriti ambijent zasnovan i na stvaranju svijesti svakog radnika da mu status u brodogradilistu zavisi iskljucivo od rada i rezultata rada, a da ce mogucnost zarade biti znatno iznad domicilnog prosjeka. Uglavnom moraju se stvoriti uslovi za zazivljavanje evropskih s tandarda i njihovo postovanje.

- Punu efikasnost i sotvarivanje svih postavljenih ciljeva u brodogradilistu se moze ocekivati nakon realizacije sveobuhvatne transformacije. Druga faza procesa transformacije bice radjena po posebno m programu Vlade, jer se radi o velikom preduzecu. Prva faza transformacije je definisala akcionare brodogradilista (zaposleni imaju 25 odsto akcija, a fondovi 75 odsto) i obezbijedila je svojinsko u pravljanje cime je obezbijedjen upravljacki okvir da se udje u sveobuhvatne organizacione i strukturne promjene. Naravno, cilj druge faze transformacije, kretace se u dva pravca - obezbjedjivanje upo slenja i obezbjedjenje dodatnog kapitala za razvojne programe.

Izgubljeni poslovi

Momentalno se u brodogradilistu dovrsava remont dva broda - jedan kompanije "Dabinovic" iz Monaka i jedan kotorske kompanije "Jugooceanije" - a pocetkom iduce sedmice u veliki dok uplovljava jedan li bijski remorker. Svi ovi poslovi kasne i zbog zauzetosti velikog doka, brodogradiliste je izgubilo vec poslove na jednom brodu koji je trebalo da dodje. Cim se zavrsi libijski remorker, stize brod iz Grcke.

Od kvaliteta ovih poslova zavisice dolazak jos dva broda iz Libije koji su ranije najavljeni, kao i dva broda italijanske kompanije "Bogaci". Kvalitet, postovanje rokova i pristupacne cijene (u koje se ne ugradjuje sve i svasta, pa i nerad), prema misljenju Zlokovica, osnovna su preporuka stranim partnerima, a brodogradiliste iz Bijele skoro iskljucivo radi sa strancima.

Petar Janicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /