Utorak, 2. decembar 1997.

TRINAESTOGODISNJI MILAN DIMITRIJEVIC, PRETENDENT NA INDEKS FAKULTETA MUZICKE UMETNOSTI

Beogradsko "cudo od deteta"

Dejvid Grajms, predsednik Asocijacije americkih gitarista za Milana kaze da je u Plovdivu bio najbolji izvodjac, cije muziciranje je takvo da je proglasen "cudom od deteta"

Cetvoroclana porodica Dimitrijevic je samo na prvi pogled obicna beogradska familija. Od ju-proseka udaljava ih ljubav prema klasicnoj gitari i uspesi koje mladji clanovi nizu na muzickom polju, po sebno Milan, koji ima samo trinaest godina i vec se ozbiljno sprema da sledece godine konkurise za indeks Fakulteta muzicke umetnosti. Ukoliko mu to podje za rukom, postace najmladji student u istori ji i clan kluba jugoslovenskih "vunderkinda." Mica, kako ga od milja zovu ukucani, vezba svaki dan pod budnim okom tate Dragana, koji je daleko od lika strogog i strasno ambicioznog oca iz filma "Sj aj," nagradjenog silnim Oskarima na poslednjoj americkoj filmskoj smotri. Pored druzenja s gitarom, notama i solfedjom, Mica, kao i svako dete, voli da se igra s vrsnjacima i gleda filmove. Voli i da radi na srafstuku, stegi, na kojoj pravi delove za gitaru, a zelja mu je da s ocem i bratom Dusanom, koji je s 23 i po godine zavrsio muzicku akademiju, napravi novu gitaru.

Milan je vanredno zavrsio osnovnu i srednju muzicku skolu, na samom kraju je osmog razreda "obicne" skole i ne brine se mnogo kako ce sledeceg juna proci na prijemnom ispitu. Najvaznije je da dobro u vezba program, koji je do sada izgledao veoma zahtevno. Sta ce se tacno traziti od kandidata, bice objavljeno u januaru, a u maju ce se znati i koja kompozicija ce morati da se uvezba za vrlo kratko vreme. "Do sada smo poboljsali spretnost u prstima, koordinaciju, brzinu i mislim da je Mica u stanju da spremi i najozbiljniju kompoziciju za vrlo kratko vreme", kaze Dragan, tata, ucitelj i najstr ozi kriticar.

Svi clanovi porodice, inace, angazuju se oko buduceg akademca. Mama Snezana, jedan od "stubova oslonaca", zaduzena je za sve porodicne "sitnice koje zivot znace", pocevsi od kuvanja zdrave, makrobiot icke hrane. Brat Dusan, koji takodje ima zanimljivu muzicku proslost, zaduzen je za Milanovo teorijsko znanje. Naime, i Dusan je kao dete bio vrlo nadaren, to su primecivali i roditelji, ali zbog s opstvenih iskustava iz tinejdzersih vremena, kad je zbog gitare "popustio" u skoli, tata Dragan nije zeleo da Dusan krene njegovim stopama i zato je izbegavao da ga upise u muzicku skolu.

To su, medjutim, ucinile komsije i tako se desilo da Dusan prvo u ruke uzme violinu. Sve je dalje islo glatko do drugog razreda srednje skole, a onda je malo "zapelo", pa je otac, da bi dokazao sinu kako se sve moze kad se hoce - za dva meseca zavrsio i osnovnu i srednju muzicku skolu. Taj dogadjaj je izgleda bio prekretnica za starijeg sina porodice Dimitrijevic, jer je tek tada shvatio da ga vise privlaci klasicna gitara. Sa 17 godina preorijentisao se na drugi instrument - i kasnije stekao fakultetsku diplomu.

Trinaestogodisnji pretendent na indeks muzicke akademije do sada je osvojio cetiri prve nagrade na medjunarodnim i domacim takmicenjima, ali vise nema pravo da ucestvuje na republickim i saveznim tak micenjima, jer nije ni student ni djak. Nije dobio ni stipendiju Ministarstva prosvete Srbije, uprkos rezultatima, za razliku od nekih drugova-kolega, koji su dobili novcanu pomoc od drzave kao talen ti, mada su na takmicenjima postizali mnogo losije rezultate. Za razliku od opreznih domacih kriticara, Milana hvale u belom svetu.

Muzicka zica

Ljubav prema muzici, zajedno s talentom, Dimitrijevici su nasledili od Draganovog oca Dusana, koji je svoju porodicu izdrzavao svirajuci tamburicu i gitaru po kafanama i svadbama. Ova familija ima jo s jednu zanimljivu odliku - najmladji Milan, rodjen je 15. avgusta '84, njegov otac Dragan 15. avgusta '44, a Draganov deda 15. avgusta 1874.

Poznati profesor gitare na kalifornijskom drzavnom univerzitetu "Felerton" Dejvid Grajms, koji je ujedno i predsednik Asocijacije americkih gitarista, nije stedeo reci u kritickom osvrtu na (proslogo disnje) internacionalno takmicenje u Plovdivu, gde je kao clan zirija ocenjivao Milanove interpretacije: "Najbolji izvodjac, Milan Dimitrijevic iz Jugoslavije, star tek 11 godina, izuzetno autoritati vno, tehnicki zrelo i muzicki senzitivno izveo je, izmedju ostalog, 'Melodiju' od Fumica i Sorove 'Marlboro varijacije'. Njegovo muziciranje je bilo takvo da smo se svi slozili da prisustvujemo konce rtiranju 'cuda od deteta'".

Milana sva ta dogadjanja oko njega kao da mnogo ne doticu, ne plasi se konkurencije, o tome mnogo ne razmislja, mada, kaze, ima tremu pred svaki nastup. Sve, medjutim, nestane cim pocne koncert. Ni n a sta drugo nije koncentrisan, osim na kompoziciju koju izvodi. Uzori su mu Pako de Lusija i Hopstok - "strasan" Nemac.

Milanov put ka uspehu polako i sigurno se trasira u porodicnom okruzenju, a kakvi uspesi ce uslediti, zavisice od upornosti, vezbi i nezaobilaznih detalja koji prate svaku umetnicku karijeru. Najva znija prepreka koju trinaestogodisnji Milan Dimitrijevic treba da "preskoci" olicena je u prijemnom ispitu na muzickoj akademiji. Do sada nikad nije bilo "zime" za vredne i talentovane, pa zasto ne bi tako bilo i kad je Mica u pitanju?

Olga Nikolic

"Informativni" zbog gruzijske balade

Na dosadasnjim koncertima, Milana su uvek pratili otac i stariji brat - "mama je ostajala kod kuce jer je sve burno prezivljavala". Kad su, pre dve godine, putovali na Medjunarodni festival "Krimske strune", gde je osvojio prvu nagradu, u vozu zamalo da ih uhapse, jer su, dok je voz prolazio Ukrajinom, otac i sinovi svirali jednu gruzijsku baladu. To se nekim ljudima ucinilo vrlo sumnjivim, pa su odrasli morali da prodju kroz neugodan "informativni razgovor". Sve se na kraju dobro zavrsilo, pa i problem sa hladnocom u improvizovanoj sali za vezbanje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /