Utorak, 2. decembar 1997.

MONDIJAL U GRONINGENU KRUNA SEZONE

Sahistima opet preti iseljenje

Sinisa Joksic

Bar je u zizi interesovanja sahovskog sveta, najjaci turnir koji je u toku. Verovatno jaceg nece biti do kraja ove godine, zbog svetskog prvenstva, koje pocinje u Groningenu 8. decembra. Turnir je 12 .kat. (2542). Ucestvuju sampion Evropske zajednice, Svedjanin Ulf Anderson, Rus Andrej Sokolov, obojica ucesnici sledeceg prvenstva sveta u Groningenu, Grk Spiridon Skembris, barski zet, ozenjen cerk om Momcila Vukovica, poznatog sahiste i nekadasnjeg prvaka Crne Gore.

Nas sah predstavljaju tri sampiona, ovogodisnji Dragoljub Velimirovic, proslogodisnji Bozidar Ivanovic i Petar Popovic, prvak Jugoslavije za 1996 godinu. Ivanovic u isto vreme slavi 20 godina od osva janja titule velemajstora. (Osvojio je bal na velemajstorskom turniru u Baru).

Najbolje sanse za pobedu ima Ulf Anderson ali do kraja turnira moze doci do promena na vrhu tabele. Kod nasih velemajstora se oseca neuigranost ali, kako turnir odmice, igraju sve bolje i opravdana j e nada da ce postici dobre rezultate.

Turnir se igra u hotelu "Topolica" odmah pored Dvorca kralja Nikole, najpoznatijeg barskog zdanja. Za turnir vlada veliko interesovanje u Baru, posecuju ga ljubitelji saha iz cele Crne Gore, prate ga svi jugoslovenski mediji i nalazi se na Internetu.

Za nase citaoce izabrali smo partiju Skembris-Ivanovic, igranu u 7. kolu (30. novembra). Slavljeniku Ivanovicu ovo je prva pobeda na turniru a Skembrisu prvi poraz. Partija je bila dinamicna i atrak tivna, bas kakve gledaoci vole.

Benoni

Skembris-Ivanovic

1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 d6 4.Sc3 g6 5.e4 Lg7 6.Ld3 0-0 7.Lg5 e6 8.Dd2 ed5 9.cd5 a6 (Zanimljivo je 9...c4) 10.a4 Da5 11.Ta3 (Pretilo je b5) Te8 12.Sge2 Sbd7 13.0-0 Se5 14.f4 (Beli kombinuje dva sistema ) Sd3 15.Dd3 Db4 16.e5 (Mozda je bolje bilo igrati manje "aktivno" ali tada crni dolazi do igre) Lf5 17.Dd2 de5 18.a5 (U slicnim pozicijama beli ovako pokusava da zarobi crnu damu) ef4 19.Lf6 (Ovde j e bilo vise mogucnosti) Lf6 20.Ta4 Db3 21.Taf4 Lg5 22.g4 (Beli mora da lovi "u mutnom") Dc2 23.Dc2 Lc2 24.Tf7 (Opticki izgleda opasno ali lovacki par crnog dominira) Ld3 25.h4 Le3 26.Kh1 Ld4! (Crni s jajno realizuje preimucstvo) 27.d6 (Tesko je naci nesto bolje. Beli je jos i u cajtnotu) 27...Lc4 (Propusta priliku, u cajtnotu, da odmah dobije sa prostim 27...Lc3! i osvaja materijal. Na 28.d7 Ted8 ! dobija ali nikako 28...Te2 29.Tf8 i beli ima sanse) 28.Tf4 Le2 (Crni je sve precizno izracunao) 29.Se2 Te2 30.d7 Lg7 (Crni ne upada u zamku. Na 30...Td8? 31.Tf8! dobija) 31.Td1 Td8 32.b4 Te7 0:1

* * *

U Segedinu je zavrsen Memorijal Geze Marocija na kome je ucestvovao i nas i.m. Ivan Ivanisevic. Turnir je bio 13. kat. (2560). Nas predstavnik je igrao dobro protiv najjacih ali je protiv "slabijih" Velsa, Adorjana, Saksa i Riblija izgubio. Neocekivano pobednicki trofej osvojio je Kinez i.m. Zang Zong.

Pobeda mu je pripala na osnovu Soneborn-Berger sistema a osvojio je i velemajstorski bal. Konacan plasman: Zang Zong, v. Atalik (Turska) i Ol (Estonija) 5,5 poena iz 9 partija, v. Majls (Engleska) i Ribli (Madjarska) 5, Lalic (Hrvatska) 4,5 (remizirao sve partije), v. Adorjan (Madjarska) i v. Vels (Engleska) 4, v. Saks (Madjarska) 3,5 i Ivanisevic 2,5 poena.

* * *

Svetski prvak Anatolij Karpov cesto igra promotivne egzibicione meceve. U Dzakarti se susreo sa indonezanskim sampionom Ututom Adiantom. Mec je reklamiran pod imenom "Borba divova". Igran je u luksu znom Omnia Batavia Hotelu a sponzor je bila Tamara Banka. Na veliko zadovoljstvo domacina mec je zavrsen 3:3. Irgane su po dve partije u normalnom tempu, dve "na slepo" i dve partije po rapid tempu ( poslednja dva meca igrana su na 25 minuta).

Prvi mec je igran "na slepo" i zavrsen je 1:1 (Obe odlucene partije). U normalnom tempu pobedio je Adianto sa 1,5:0,5. Dobio je drugu partiju, kao beli u Nimco-indijki u 61. potezu. Karpov je spasao cast na poslednjem mecu, koji je dobio sa 1,5:0,5.

* * *

U Atini je odrzano prvo sahovsko prvenstvo Evropske zajednice. Prvobitno zamisljeno kao ekipno takmicenje na dve table (muska i zenska), na licu mesta je promenjeno u individualno. Nastupili su preds tavnici svih 15 clanica zajednice. Igralo se po ubrzanom rapid tempu (na 30 minuta).

Prvi sampion Evropske zajednice postao je svedski velemajstor Ulf Anderson (zato je zakasnio na turnir u Baru). Konacan plasman: Anderson 10,5 poena iz 13 partija, v. Vajser Francuska) i i.m. David ( Luksemburg) 10, v. Grivas (Grcka) 9, v. Bens (Nemacka) 8,5 , f.m. Tela (Finska) 6,5 , i.m. Arlandi (Italija) i i.m. San Segundo (Spanija) 6, f.m. Baumeger (Austrija) i i.m. Van den Del (Holandija) 5, 5, i.m. Tarner (Engleska) 5, Rajan (Irska) 4, f.m. Ribeiro (Portugalija) 3,5 i f.m. Genen (Belgija) 1 poen.

U zenskoj konkurenciji ubedljivo je trijumfovala v. Elvira Berend (Luksemburg). Elvira je u sahovskom svetu poznata po devojackom prezimenu Sahatova, rodjena u Kazahstanu a udata u Luksemburgu. Drugo mesto osvojila je f.m. Snezana Micic, koja je nastupala za Belgiju, gde zivi duzi niz godina.

Konacan plasman: Berend 11,5 poena iz 13 partija, Micic 9, i.m. Pasikangas (Finska), i.m. Jan (Nemacka), f.m. Regan (Engleska) i Jap Tjen San (Holandija) 8, i.m. Kuevas (Spanija) i f.m. Nikoara (Fran cuska) 7,5 , v. Makropulu (Grcka) 6,5 , Sreker (Austrija) 5,5 , Kolins (Irska) 5, Jireton (Svedska) 2,5 , Karvalo (Portugalija) 1,5 i Rigler (Italija) 1 poen.

* * *

Povodom 150 godina holandskog Sahovskog kluba "Mesemaker 1847" u Gaudi je odrzan dvokruzni rapid turnir (na 30 minuta) uz ucesce sest najboljih holanskih igraca. Pobedio je lako v. Luk van Veli. Kona can plasman: Van Veli 8 poena iz 10 partija, v. Piket 6,5 , v. Van der Vil i v. Nibojer 4,5 , v. Timan 4 i Van der Steren 2,5 poena.

* * *

Zavrseno prvenstvo Beograda u sahu. Turnir je kvalifikacija za polufinale prvenstva Jugoslavije. Ucestvovalo je 130 igraca a uplata za ucesce je bila 90 dinara. Nagradni fond je bio oko 5.000 dinara. Gde je otislo jos toliko para? Pitaju se f.m. Srdjan Carnic i majstor Jovan Todorovic (sesti i drugi na turniru). Nekada na kvalifikacijama nije uzimana kotizacija. Slican kvalifikacioni turnir, pod imenom Prvenstvo Srbije igran je u Sapcu. U Beogradu je imao otvoren karakter a u Sapcu su mogli da igraju samo igraci koji su clanovi klubova iz Srbije. U Sapcu je bilo 42 igraca. Sa oba turnira su se plasirala petorica. Parovanje u Beogradu bilo je lose i uticalo je direktno na regularnost takmicenje.

* * *

Sahovski savez Jugoslavije mora da se iseli iz svojih prostorija, Nusiceva 25/II u roku od 8 dana. Zbog duga od 104.000 dinara zahteva se od sahista, da ostave sve stvari kako bi se njihovom prodajom pokrio dug za zakupninu.

Dopis je poslala Savezna Vlada SRJ - Savezno ministarstvo pravde - Savezna direkcija za imovinu SRJ.

Savezni ministar pravde je Zoran Knezevic, clan Predsednistva SSJ. On i predsednik SSJ nekada su pripadali istoj stranci. Predsednik je prosle godine potpisao novi ugovor o zakupnini, sa Saveznom dir ekcijom za imovinu SRJ. Zakupnina je veoma visoka i nije placana. Sahovski savez Srbije, koji ima prostorije na istom spratu, nije potpisao ugovor i redovno placa kiriju po starim "normalnim" cenama.

Videcemo sta ce se dogoditi ali vonj politike u sahovskoj organizaciji nije dobar.

SSJ je duzan i Svetskoj sahovskoj federaciji pozamasnu sumu para, koju mora da plati do kraja godine. U protivnom svi jugoslovenski igraci brisu se sa svetske rejting liste.

Sahovski funkcioneri se malo osvrcu na sve to. Okupirani su novim izborima u sahovskim savezima Jugoslavije i Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /