Utorak, 2. decembar 1997.

OTVORENO PISMO ZELIDRAGA NIKCEVICA, CLANA ZIRIJA ZA D ODJELU NJEGOSEVE NAGRADE SVETOZARU MAROVICU

Zloupotreba kulture u politicke svrhe

Podgorica. - Clan Zirija za dodjelu Njegoseve nagrade Zelidrag Nikcevic obratio se otvorenim pismom predsjedniku Skupstine Crne Gore Svetozaru Marovicu, protestujuci "zbog ocigledne zloupotreb e kulture u politicke svrhe" koja se ogleda u upornom odgadjaju "iz nepoznatih razloga" odlucujuce sjednice Zirija za dodjelu najveceg drzavnog priznanja za knjizevnost.

Nikcevic podsjeca da se po Zakonu o drzavnim nagradama Njegoseva nagrada za knjizevnost dodjeljuje svake cetvrte godine povodom godisnjice pjesnikovog rodjenja (u oktobru) i da je urucuje predsjednik RCG, i konstatuje da je "nakon septembarske sjednice doslo do neobjasnjive blokade radfa Zirija - zavrsnu sjednicu niko ne zakazuje, a clanovi Zirija, kao i dvojica kandidata, ni krivi ni duzni, pos tali su neka vrsta saucesnika u igri cije zakulisne pravce razvoja mozemo samo nagadjati".

"U sredstvima informisanja receno je da postoje problemi sa dolaskom inostranog clana Zirija - sto nije tacno. Naime, gospodin Zan Deska boravio je u nasoj zemlji tokom Oktobarskih susreta i Medjunar odnog sajma knjiga - a sjednica zirija ipak nije sazvana" - naglasava Nikcevic, konstatujuci da je odgadjanjem zavrsne sjednice Zirija republicka uprava dovodi "u ozbiljnu sumnju ugled Njegoseve nagr ade, nanoseci stetu i buducem dobitniku i ljudima koji su clanstvom u Ziriju trebali da budu pocastvovani".

Nikcevic smatra da je "neobrazlozenim odlaganjem dodjele u javnosti stvoren utisak da republicka uprava ceka januarsku primopredaju predsjednickih ovlascenja, kako bi NJegosevu nagradu dobitniku uruc io g. Milo Djukanovic, a ne sadasnji predsjednik g. Momir Bulatovic", te da je "u ovom slucaju, na zalost, protokolarna uloga predsjednnika Crne Gore ocigledno postala predmet nedopustivih mahinacija ".

"Gospodine Marovicu, u nacelu potpuno je svejedno da li ce tri-cetiri famozne cetinjske recenice izgovoriti g. Djukanovic ili g. Bulatovic. Nije svejedno, medjutim, da li cemo svi mi - i dobitnik i c lanovi Zirija i nasa ukupna javnost - da bi te recenice culi morati da cekamo iducu godinu, tj. novog predsjednika, protivno i Zakonu i dobrim obicajima" - kaze Nikcevic u otvorenom pismu i poziva pr edsjednika Skupstine RCG da "iskoristi svoj autoritet i da da doprinese regularnom dodjeljivanju ovogodisnje Njegoseve nagrade". "Ovogodisnje - to znaci ove 1997. godine" - pojasnjava Nikcevic.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /