Utorak, 2. decembar 1997.

Americka reagovanja na zaostravanje situacije na Kosovu

Vasingtonska podrska inicijativi Bona i Pariza

Klintonova administracija sprema se da i zvanicno podrzi nemacko-francuski predlog o uspostavljanju "specijalnog statusa" za Kosovo u okviru Jugoslavije, o cemu ce biti reci na konferenciji u Bosni, 9. i 10. decembra

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Za Klintonovu administraciju, tekuce zaostravanje na Kosovu ucinilo je da se zboge tradicionalnog praznicnog obelezavanja Dana zahvalnosti (koje je ove godine bilo povezano s vikendom) dosad reagoval o samo nezvanicnim pozivom srpskoj i albanskoj strani da se uzdrze od akcija koje bi vodile ka daljem zaostravanju i onako zaostrene situacije u ovoj nasoj pokrajini. Tim povodom, u Vasingtonu je pon ovo ukazano na potrebu da beogradske vlasti obustave represiju na Kosovu i pokrenu proces za obezbedjivanje ljudskih prava i autonomnog statusa Albancima u ovoj pokrajini u okviru Srbije, dok se od a lbanskih lidera trazi da se odmah stane na kraj individualnim teroristickim akcijama za koje se konstatuje da samo odlazu mirno resenje kosovske situacije na kome insistira medjunarodna zajednica.

U Stejt dipartmentu se, inace, najavljuje da ce se americka administracija, sa svoje strane, aktivnije angazovati u trazenju tog zeljenog pregovarackog resenja za problem Kosova. Na tom terenu pretpo stavlja se da je sad samo pitanje dana kad ce SAD i zvanicno podrzati nedavno pokrenutu inicijativu Nemacke i Francuske da pod njihovim pokroviteljstvom pocnu pregovori vlasti u Beogradu sa liderima Albanaca na Kosovu o uspostavljanju "specijalnog statusa" za ovu pokrajinu u sastavu Jugoslavije.

Na tu temu trazenja puta za resavanje problema albanskog stanovnistva na Kosovu, kako se ovde najavljuje, bice govora u sirem medjunarodnom sastavu krajem iduce nedelje - 9. i 10. decembra, na konfer enciji u Bonu koja ce, inace, biti posvecena implementaciji Dejtonskog mirovnog ugovora u Bosni.

Posle bonske konferencije, predvidjeno je da specijalni americki izaslanik za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard poseti Sarajevo i Zagreb, a potom Beograd i Pristinu.

Kako se nezvanicno najavljuje u Vasingtonu, glavna tema Gelbardovih razgovora na ovim dvema poslednjim stanicama bice upravo pomenuta inicijativa Nemacke i Francuske da izmedju Beograda i Pristine ne odlozno pocnu pregovori o uspostavljanju specijalnog statusa za albansko stanovnistvo na Kosovu.

Francuska i Nemacka zabrinute zbog Kosova

Pariz, FoNet. - Francuska i Nemacka su zabrinute razvojem situacije na Kosovu i nastojace da privole obe strane da iznadju mirno resenje, saopsteno je iz francuskog ministarstva inostranih pos lova, povodom nedavnih oruzanih sukoba izmedju Albanaca i policije na Kosovu. U saradnji sa Nemackom i drugim zemljama clanicama Kontakt grupe i Evropske unije, Francuska trazi nacin da se ublazi nas tala tenzija kao i da sukobljene strane dodju do mirnog i dugotrajnog resenja za kosovski problem, navodi se dalje u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /