Utorak, 2. decembar 1997.

DANAS SE RESAVA MOLBA ANDREASA GOLDBERGERA DA SE TAKMICI ZA JUGOSLAVIJU

Skakacki sampion ostaje pri svome

Mark Hodler, predsednik Svetske skijaske federacije, danas ce doneti odluku o tome moze li Austrijanac Andreas Goldberger da se takmici za Jugoslaviju u takmicenju za Svetski kup, ali i da brani boje nase zemlje na OI u Naganu (8-22. mart). Na iznenandnu ponudu koja je posredstvom beogradske filijale Red Bula, firme koja je glavni sponzor sjajnog skakaca, a koju u Beogradu vodi nas najbolji teni ser svih vremena Slobodan Zivojinovic, SSJ je reagovao na pravi nacin. Pasos i licna karta su Andreasu Goldbergeru spremljeni po hitnom postupku, pripremljena je i licenca za nastup, poslati svi potr ebni faksovi na adresu Skijaske federacije sa sedistem u Svajcarskoj.

Sta moze da se dogodi i da Goldberger ne dobije pristanak? Zna se koliko su Austrijanci jaki i kakve pozicije imaju u federaciji. Njihov uticaj se ne sme zanemariti. Pa iako su svi papiri na strani G oldbergera, iako je on dao pristanak za nastup pod nasom trobojkom - sve zavisi od toga hoce li dobiti blagoslov ili ne.

- U Austriji jos uvek vlada neverica u sve ovo sto se desava s Andreasom, prenosi atmosferu alpske skijaske velesile Cedomir Soskic, direktor "Gren Slem group". Medjutim, Austrijanci nemaju nijednu p ravnu tacku za sta bi se uhvatili i pravno izdejstvovali zabranu nastupa svog sportiste za Jugoslaviju. Ono sto oni mogu jeste da nam uskrate 120 dana priprema nasih skijasa u njihovoj zemlji, da nam oduzmu organizaciju pionirskog Bambi kupa, odnosno da nam oduzmu rejting, ali je kompanija Red Bul spremna da nasem Savezu tu sumu, a radi se o 100.000 do 150.000 DEM, nadoknadi.

Soskic navodi da se u austrijskim medijima javnost podelila. Poznati automobilski as Gerhard Berger podrzava Goldbergera, navijaci takodje, bez obzira sto bi, mozda, Austrija ostala bez neke medalje. Zapravo, svesni su da iza optuzbi o navodnom koriscenju droga stoji igra u kojoj ceh placa proslogodisnji najbolji sportista ove zemlje.

- Kakvu god da donesu odluku meni ne pada na pamet da vise skacem za Austriju, izjavio je 22-godisnji nosilac dva kristalna globusa Andreas Goldberger. - Ako treba, cekacu godinu dana. To je revans z a sve ono sto su moji jugoslovenski prijatelji ucunili za mene. Samo da me puste, siguran sam da cu osvojiti i medalju u Naganu.

Inace, Andreas Goldberger bio bi registrovan za skijaski klub Zabljak. Propustio je prvo takmicenje u Lilihameru, ali to nista ne smeta. Dovoljno je jak da propusteno brzo nadoknadi.

S. Stojanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /