Utorak, 2. decembar 1997.

MINI KUVARICA

"Posno" vreme

Pocelo je "slavsko vreme" i Bocni post. Ne tako davno malo ko je razmisljao o postu a jos manje se postilo. Danas domacice cesto stoje pred dilemom sta spremiti osim prebranca, posnih paprika i sarme za goste ili ukucane u ove dane.

Pogresno je misljenje da postiti znaci i gladovati a suvisno je i govoriti o tome da je za organizam dobro da se oslobodi s vremena na vreme masnoca, i od drugih stetnih materija.

Djuvec od povrca

Potrebno je pola kilogrmaa luka, pola kilograma paprike, pola kilograma sargarepe, pola kilograma krompira, dva paskanata, solja graska, paradajz, solja pirinca, solja soje u komadicima, veza persuna , so, biber, ulje.

Na ulju proprziti iseckani luk, sargarepu i papriku. Zatim dodati iseckan krompir, grasak, naliti sa malo vode i dinstati. Soja se posebno prokuva i onda ubaci zajedno sa princem u posudu sa povrcem.

Dodati zacine po zelji i sitno iseckan persun. Sve naliti vodom da ogrezne i staviti u rernu.

Pihitija

Potrebno je karfiol, grasak, boranija, sargharepa i keleraba. Sve se obari u vodi. Ocediti od vode. Boraniju iseci na duzu parcad, karfiol odvojiti na cvetove, sargarepu i kelerabu iseci na kolutove. Na sredinu staviti kupu od karfiola. Oko nje napraviti venac od boranije, zatim poredjati kelerabu, sargarepu i grasak. U vodu u kojoj se kuvalo povrce staviti kocku supe. Posoliti pobiberiti, dodat i vinsko sirce i sve izmesati sa zelatinom (na litar tecnosti ide 8 listica zelatin). Zelatin najpre rastvoriti u mlakoj vodi. Preliti povrce i staviti u led da se stegne. Pihtije ukrasiti seckanim p ersunom i kolutovima limuna.

Krompir "a la Ruzica"

Potrebno je dva kilograma roze krompira tri cena belog luka, ulje, so. Krompiri srednje velicine, oljuste se i iseku preko polovine. Stave se u blago podmazan plek i u vrelu rernu. Kada se uhvati kor ica, posoli se i prelije vrelim uljem u koje smo dodali usitnjen beli luk. Rerna se iskljuci i ostavi krompir jos jedno deset minuta da upije ulje.

Balgur

Potrebna je solja psenice i glavica crnog luka, ulje, so, veza persuna. Sitno iseckan luk se dobro izinsta. Psenica se istuce u avanu i pomesa sa iseckanim persunom. Izdinstan luk se nalije vodom i u njega se lagano dodaje smesa psenice i persuna, uz neprestano mesanje. Kad voda uvri i balgur postane gust ko kasa, posoliti i sluziti.

Cufte od praziluka

Potrebno je 750 grama praziluka, pola kilograma pirinca, sest glavica luka persun, so, biber.

Ocistiti praziluk, skinuti zeleno lisce pa obariti, sitno iseci. U serpu staviti malo ulja, iseckati glavicu luka proprziti i dodati persun. Luk pomesati sa prazilukom, pobiberiti i skloniti sa spore ta. Praviti loptice uvaljati u brasno i prziti na vrelom ulju. Isprziti pre ostalih pet glavica luka na ulju i dodati pirinac, seckan persun, so i biber. Pirinac malo proprziti. U pleh staviti pirina c i preko njega lopstice od praziluka. Zaliti uljem i toplom vodom. Staviti u rernu i peci dok pirinac ne omeksa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /