Utorak, 2. decembar 1997.

BUGARSKA BRANI MAKEDONCE KOJI ISKAZUJU "BUGARSKU SAMOSVEST"

Da li je Paunovski istovremeno i Paunkov?

Ohridjanin strajukuje gladju zbog oduzetog bugarskog pasosa

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

U Ohridu je Vladimir Paunovski, koji poseduje dva pasosa, bugarski i makedonski, pre nekoliko dana otpoceo strajk gladju zbog toga sto mu je makedonska policija oduzela bugarski pasos koji je dobio n a osnovu ukaza bivseg bugarskog predsednika Zelje Zeleva, cemu je u Bugarskoj dat neuobicajeno veliki, a u Makedoniji neznatan publicitet.

Bugarska glasila Paunovskog prikazuju kao politickog i moralnog stradalnika samo zato sto se deklarisao kao Bugarin. U znak podrske Paunovskom 12 dana je strajkovalo gladju u Plovdivu vise aktivista tamosnjeg VMRO. U jednoj Deklaraciji bugarskog Ministarstva spoljnih poslova, cije delove objavljuju sofijska glasila kaze se, izmedju ostalog, da su za "Bugarsku nedopustive bilo kakve policijske me re protiv gradjana Makedonije koji iskazuju bugarsku samosvest. Od makedonske ambasade u Sofiji je zatrazeno objasnjenje ohridskog slucaja.

Ohridjanin Paunovski je uputio pismo predsedniku Kiri Gligorovu, u kome se zali na policiju i trazi da mu se vrati bugarski pasos. Savetnik predsednika Ahil Tunte nam je potvrdio da je kabinet Gligor ova dobio takvo pismo i da je odgovoreno da predsednik Republike nije nadlezan za resavanje administrativno-sudskih slucajeva, nego nadlezni sudski organi. Makedonska policija, kao i makedonsko Minis tarstvo spoljnih poslova, dosada se nisu oglasili o ovom slucaju. Nezvanicno se saznaje da je Paunovskom, prema jednoj verziji, oduzet pasos zbog toga sto nije platio nekakve dugove, na osnovu pravos nazne presude, a prema drugoj verziji, pasos mu je oduzet zbog toga sto je neispravan, jer glasi na ime Paunkova a ne na ime Paunovskog, kako se ovaj Ohridjanin preziva, ili, eventualno Paunov.

Prema poslednjem popisu u Makedoniji su se 1.682 gradjanina izjasnila kao Bugari. Slicno je bilo i na prethodnim popisima. Zvanicne licnosti Sofije, koje su dolazile posle osamostaljivanja u Skoplje, nisu sakrivale cudjenje zbog takvog malog broja Bugara u Makedoniji. Politicko-naucni krugovi Sofije su ocekivali da ce se Makedonci vratiti bugarskom nacionalnom osecanju cim se Makedonija "izvuce iz kandzi Beograda". Posto do toga nije doslo, onda se sve to objasnjava politicko-policijskom represijom, koja preti svakome u Makedoniji ko se izjasni da je Bugarin. "Slucaj Paunkov" je dosao kao d okaz ove teze. Kroz Makedoniju su prosle mnoge medjunarodne misije, koje su se bavile ljudskim pravima, ali nije primeceno da je u njihovim izvestajima spomenuto krsenje tih prava zbog iskazivanja pr ipadnosti bugarskoj naciji. U Makedoniji je dozvoljeno dvojno drzavljanstvo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /