Utorak, 2. decembar 1997.

BRITANSKI PREMIJER U JEDNODNEVNOJ POSETI BIH

Sami Bosanci odgovorni za trajni mir

Toni Bler razgovarao sa clanovima Predsednistva BiH i Biljanom Plavsic, predsednicom RS. Premijer obisao u Banjaluci britanske vojnike u sastavu Sfor i rekao da je prisustvo medjunarodnih snaga u Bos ni neophodno kako bi se sacuvao mir

Spremnost da se postuje Dejtonski sporazum:
Biljana Plavsic i Toni Bler za vreme susreta u Banjaluci
FOTO: FoNet/AP

Banjaluka, Sarajevo, Beta. - Britanski premijer Toni Bler nagovestio je da je spreman da zadrzi britanske vojnike u Bosni "dok se posao ne zavrsi". "Glavni razlog zbog kojeg smo dosli ovde i r azlozi zbog kojih smo ostali jos stoje i mislim da je vazno da vidimo da se ova stvar okonca", izjavio je Bler nakon obilaska britanskih vojnika u Ramicima kraj Banjaluke, javlja agencija Rojters. Bl er je jos kazao da je izvodjenje ratnih zlocinaca pred sud vazan deo britanske mirovne uloge u Bosni koju je ocenio kao "neverovatno dostignuce". "Oni koji su odgovorni za etnicka ciscenja trebalo bi da budu izvedeni na sud. Vazno je da svim lokalnim politicarima posaljemo poruku da smo reseni da obezbedimo da se Dejtonski sporazum sprovede u delo", naglasio je britanski premijer, a prenosi Rojt ers.

Krajisnik se zahvalio Bleru za uravnotezenu politiku

Pale, Beta. - Predstavnik Republike Srpske u Predsednistvu BiH Momcilo Krajisnik izjavio je da su clanovi Predsednistva veceras u Sarajevu izrazili zahvalnost britanskom premijeru Toniju Bleru za pomoc i uravnotezenu politiku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo vodilo prema RS i Federaciji BiH. Krajisnik je posetu britanskog premijera ocenio kurtoaznom, pri cemu je istakao da su zajednicki raz govori na sednici Predsednistva BiH bili veoma sadrzajni i da su vodjeni uz vrlo kvalitetnu razmenu informacija, iskustava i stavova.

Premijer Toni Bler izjavio je da trajni mir u BiH nece biti moguc ako sami Bosanci ne preuzmu odgovornost za sprovodnje Dejtonskog sporazuma. U intervjuu za "Vecernje novine" iz Sarajeva i "Nezavisne novine" iz Banjaluke, Bler je rekao da "sredstvo sprovodjenja mirovnog procesa i angazmana medjunarodne zajednice treba da bude Dejtonski sporazum", ali da odgovornost za njegovo sprovodjenje "treba da preuzmu sami Bosanci". Britanski premijer je pozvao lidere BiH u oba entiteta da "ispune preporuke" Evropske unije i Svetske banke o kaznjavanju osoba ukljucenih u korupciju koju je utvrdila komis ija organizacije EU za pomoc u vodjenju carinske i fiskalne politike CAFAO. Bler je rekao da ce britanska vlada podrzati odlucniji pristup sprovodjenju mirovnog sporazuma u BiH i ocuvanju njene celov itosti i suverenosti. Politicki lideri u BiH su, medjutim, oni koji "moraju doneti potrebne odluke kako bi stanovnicima osigurali zivot u drzavi kakvu zasluzuju", rekao je on.

Plavsic: Britanski premijer obecao RS politicku i materijalnu pomoc

Banjaluka, Beta. - Predsednica RS Biljana Plavsic sastala se u prosli petak na banjaluckom aerodromu Mahovljani sa britanskim premijerom Tonijem Blerom. Ona je nakon sastanka izjavila da je Bl er obecao nastavak britanske politicke i materijalne pomoci RS. Plavsiceva je najavila da ce Britanci verovatno ulagati i u banjalucki aerodrom. Naglasila je da je Bleru potvrdila spremnost RS da dok raja postuje Dejtonski sporazum, posebno sto je tim dokumentom promovisano i njeno medjunarodno priznanje. Ona je rekla da je Bleru zahvalila na dosadasnjoj pomoci britanskih trupa Sfora, vladinih i nevladinih organizacija. Britanski premijer je svoju prvu, jednodnevnu bosanskohercegovacku turneju zapoceo u Banjaluci. Bler je nakon toga obisao britanske vojnike u bazi Sfora u Ramicima kraj Banja luke, a zatim otisao u posetu bazi Sfora u Jajcu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /