Sreda, 3. decembar 1997.

DANAS SE KONSTITUISE SKUPSTINA SRBIJE

Tomic ponovo predsednik?

Postignut nacelan dogovor sefova poslanickih klubova da socijalisti zadrze predsednicko mesto. Potpredsednici Dragan Todorovic (SRS), Vojislav Mihailovic (SPO), Vladimir Stambuk (JUL) i jedan iz poslanicke grupe SVM. Seketar Skupstine iz Nove demokratije

Beograd. - Posle cetvoromesecne pauze, danas ce ponovo zasedati parlament Srbije, ali, ovoga puta, posle gotovo pune cetiri godine, u novom sastavu u kome najvise - 110 mesta - dele stranke "leve" koalicije (SPS - 86, JUL - 19 i ND - 5). Poslanici Srpske radikalne stranke zauzece 82 mesta, Srpskog pokreta obnove - 45, koalicije "Vojvodina" i Saveza vojvodjanskih Madjara - po cetiri, Liste za Sandzak Sulejman Ugljanin - 3 i po jedno mesto Demokratska koalicija Presevo-Bujanovac i Demokratska alternativa - Savez seljaka Srbije - Partija penzionera Srbije.

Ocekuje se da ce proces konstituisanja novog, cetvrtog visestranackog saziva danas da zapocne verifikacijom mandata, izborom predsednika i cetiri potpredsednika, dok se formiranje radnih tela i izbor poslanika u Vece republika Savezne skupstine odlaze za kasnije.

Ne bi trebalo da bude iznenadjenja jer, kako je novinarima rekao sef Poslanickog kluba JUL Milovan Bojic, postoji samo jedan principijelan dogovor - da se raspodela rukovodecih funkcija u Skupstini Srbije ucini shodno broju osvojenih mandata. "Mi podrzavamo dogovor da najjaca politicka stranka predlozi predsednika parlamenta, a da potpredsednike predloze: SRS, SPO, JUL i SVM. Podrzavamo i predlog da ND predlozi sekretara skupstine. Mislim da je u interesu gradjana Srbije da se parlament sto pre konstituise. Dogovor kucu gradi, razum je odrzava. Mi smo i razumni i politicki ozbiljni ljudi i sutra cemo to ispostovati na konstitutivnoj sednici. Ocekujem da ce sve to proteci u redu. Posto je nas najstariji poslanik Mihalj Secei, imao nesrecu, predsedavace, najverovatnije, sledeci najstari poslanik, a to je Jovan Krkobabic iz SPS".

I prema izjavi Tomislava Nikolica (SRS), juce je u nacelu postignut dogovor da SPS, kao najjaca politicka grupa sa najvise poslanika predlozi kandidata za predsednika skupstine; radikali nece predlagati svog kandidata. Postignut je i dogovor oko potpredsednika: SRS ce predloziti Dragana Todorovica, SPO predlaze Vojislava Mihailovica, JUL - Vladimira Stambuka, a za cetvrtog ce se odrediti kandidat u okviru poslanicke grupe SVM.

Nikolic je, tim povodom, rekao da su radikali odustali od drugog potpredsednickog mesta u korist SVM, koji ce zastupati, prakticno, sve nacionalne manjine u Srbiji, a time radikali simbolicno pokazuju da Srbija i njen parlament nemaju nista protiv nacionalnih manjina.

Tomislav Nikolic je rekao, dalje da su radikali protiv toga da ta Nova demokratija istakne kandidata za sekretara Skupstine. Ako ND to bude uradila, oni ce glasati protiv. Osim toga, radikali su najavili da ce glasati za sve ostale predlozene kandidate.

Na pitanje da li ce biti TV i radio prenosa, Nikolic je rekao da je dogovoreno da ga, zbog finisa predizborne predsednicke kampanje, samo danas ne bude tog prenosa, da se sednica efikasno i brzo obavi i da se ne biraju clanovi skupstinskih tela i poslanici u Vece republika Savezne skupstine. U nacelu sve su poslanicke grupe saglasne da vec od sledece sednice, kada bude nastavak konstituisanja parlamenta, skupstinski rad bude otvoren za javnost.

Na pitanje da li je bilo reci i o mandataru za stastav nove vlade, Nikolic je rekao da nije, jer su to dve potpuno odvojene oblasti.

Vojislav Andric (ND) prvi je saopstio novinarima da ce Nova demokratija, za sekretara Skupstine, predloziti Predraga Trajkovica, clana Izvrsnog odbora ove stranke. Ako taj predlog ne podrze radikali, oni mogu, rekao je Andric, da ostanu bez svog potpredsednickog mesta, jer je 160 mesta mnogo vise nego 82.

Po recima Zarka Jokanovica (ND), novodemokrate nisu razocarane sto nemaju potpredsednicko mesto; njima je, najvaznije funkcionisanje skupstine i drzave i nadaju se da ce danasnja sednica proteci u najboljem redu.

Milan Mikovic (SPO) je rekao novinarima da je njegov poslanicki klub upravo saznao ko je kandidat ND za sekretara Skupstine, pa se o tome jos nije razgovaralo, ali da licno misli da nema razloga da se glasa protiv tog predloga. "Mi se nismo izjasnili da cemo glasati za Dragana Tomica, nas raniji stav je da se uzdrzimo od glasanja za taj predlog".

Na pitanje novinara da li je bilo razgovora o koaliciji sa radikalima, kada je rec o zajednickom kandidatu za predsednika parlamenta, Mikovic je odgovorio da toga nije bilo, i da je njihov stav da pitanje predsednika treba da rese socijalisti i radikali, a radikali su stali na stanoviste da predsednika treba da predloze socijalisti. Mada se o tome nije razgovaralo, Mikovic ocekuje da ce SPO imati cetiri mandata u Vecu republika.

M. T.

Odlucuje vecina prisutnih

Ako se postuje dogovor sefova poslanickih klubova, Dragan Tomic je, prakticno, vec izabran za predsednika skupstine. Za njegov izbor je, po vazecem skupstinskom poslovniku, dovoljno da dobije vecinu glasova prisutnih narodnih poslanika, a ne, kako se misli, vecinu glasova ukupnog skupstinskog sastava.

Do izbora novog predsednika, skupstinskom sednicom ce najverovatnije, kao drugi po redu najstariji poslanik, (u odsustvu inace najstarijeg Mihalja Seceija) rukovoditi socijalista Jovan Krkobabic. Pomagace mu, kao sto to i poslovnik nalaze, pored sekretara i po jedan najmladji poslanik sa cetiri izborne liste koje su dobile najveci broj poslanickih mesta. To su, koliko se moglo saznati: Dejan Djuric (SPS), Zoran Milosevic (SRS), Aleksandar Cotric (SPO) i Jozef Kasa (SVM). Umesto ovog poslednjeg mogao bi, kao jedan od mladjih, da pomaze i Zarko Jokanovic (ND).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /