Sreda, 3. decembar 1997.

VUK OBRADOVIC U JUZNOJ BACKOJ I POTISJU

Poverenje manjina uslov povratka Jugoslavije u Evropu

Beograd. - Predsednik Socijaldemokratije i predsednicki kandidat dr Vuk Obradovic boravio je juce u Juznoj Backoj i u Potisju gde mu je domacin bio Andras Agoston, predsednik DSVM, koja je podrzala Obradovicevu predsednicku, kandidaturu. Govoreci na skupovima u Temerinu, Beceju i Adi, Obradovic je, kako prenosi informativna sluzba te stranke, konstatovao da se Srbija i Jugoslavija samo zajednickim naporom svih gradjana, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, ideolosku i politicku opredeljenost, mogu da priblize zajednici uspesnih zemalja i integrisu u Evropu kao stvarno demokratske i prosperitetne drzave.

Manjinsko pitanje, rekao je Obradovic jeste unutrasnja stvar svake drzave pojedinacno pri cemu do demokratskih resenja treba doci svesnim izgradjivanjem medjusobnog poverenja i koriscenjem vec ostvarenih dostignuca u sopstvenoj zemlji ali i rezultata koje ostvaruju drugi. Sve evropske drzave su manjinsko pitanje resile na specifican nacin, ali uvek uz koriscenje dijaloga i postovanja tzv. evropskih standarda.

Ukazujuci da bilo kakva otvorenost manjinskog pitanja predstavlja prepreku na putu otvaranja prema Evropi i uslovljava povecanje interesovanja medjunarodne zajednice, koje moze da dovede do svakovrsnih pritisaka, Vuk Obradovic je konstatovao da bi i Jugoslavija i Srbija u tom kontekstu, morale da se pridrzavaju najvisih evropskih standarda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /