Sreda, 3. decembar 1997.

IZJAVA RADOJA KONTICA PRED ODLAZAK U RUSIJU

Zona slobodne trgovine sa Rusijom do 2000. godine

Beograd, Beta. - Savezni premijer Radoje Kontic izjavio je juce da ce tokom njegove posete Rusiji biti potpisan Memorandum o liberalizaciji medjusobne trgovine u kome ce biti izrazena zelja da se do kraja ovog veka izmedju dve zemlje stvori zona slobodne trgovine.

Savezni premijer je juce sa grupom saradnika i cetrdesetak privrednika otputovao u prvu zvanicnu posetu Ruskoj Federaciji, na tom nivou, od osnivanja SRJ. Glavni cilj ove posete, po njegovim recima, jeste dinamiziranje ukupne, a posebno ekonomske saradnje dve zemlje. "Mi cemo predloziti da se vec sledece godine realizuje prva faza u liberalizaciji medjusobne trgovine, sto bi podrazumevalo ukidanje administrativnih prepreka i carinskih opterecenja, ali za ograniceni broj proizvoda od zajednickog interesa", rekao je Kontic novinarima na Aerodromu "Beograd".

Savezni premijer je najavio da ce SRJ i Ruska Federacija potpisati tokom ove posete i Sporazum o drzavnom kreditu od 150 miliona dolara radi plasmana ruske opreme na jugoslovensko trziste.

Kao najvazniji stimulans razvoju ukupne privredne saradnje, Kontic je ocenio resavanje pitanje potraznog salda Jugoslavije na klirinskom racunu koji je postojao izmedju SSSR i prethodne Jugoslavije. Po Konticevoj oceni, ukidanje viznog rezima izmedju dve zemlje predstavljalo bi znacajan stimulans privrednoj saradnji, posebno u oblasti turizma i saobracaja.

"Ako bi se sve ove pretpostavke ostvarile, mogli bismo do kraja veka da ocekujemo obim razmene izmedju nase dve zemlje od dve do tri i po milijarde dolara", rekao je Kontic.

Jugoslovenski premijer Radoje Kontic boravice u poseti Ruskoj Federaciji do 6. decembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /