Sreda, 3. decembar 1997.

STRANACKA KOMBINATORIKA UOCI KONSTITUISANJA SKUPSTINE SRBIJE

Socijalisti "galantni" prema opoziciji

Izborom Dragana Tomica za predsednika Skupstine Srbije socijalisti unapred "ublazavaju" moguci krah na predstojecim predsednickim izborima

Iako su socijalisti najveci gubitnici proteklih parlamentarnih izbora (po broju osvojenih mandata), nakon konsultacija oko podele skupstinskih funkcija oni su izasli kao pobednici. "I vuk sit i ovce na broju", ukratko bi glasila njihova kombinatorika prema kojoj je dogovoreno da predsednicko mesto u Skupstini pripadne njima (Dragan Tomic), a da potpredsednicka mesta dobiju Srpska radikalna stranka, Srpski pokret obnove, Jugoslovenska levica i Madjari. Zadovoljna je i Nova demokratija - kako rece sef poslanickog kluba Zarko Jokanovic - koja ce dobiti mesto sekretara Skupstine.

Prakticno, to znaci da su socijalisti uspeli da "pobede", i da i dalje nije postignut nikakav definitivni dogovor oko podele stvarnih poluga vlasti - formiranja vlade. Time su socijalisti ostavili - sebi i drugima - otvorenu mogucnost za sve varijante oko formiranja vlade.

Cist obraz ce, skoro je sasvim sigurno, da sacuva i Srpski pokret obnove. Najverovatnije je da ce poslanici ove stranke, nakon verifikacije mandata, izaci iz skupstinske sale, i tako izbeci da glasaju za ili protiv Dragana Tomica - sto je, u finisu kampanje za predsednicke izbore, za Vuka Draskovica vrlo bitno. Ukoliko se obistini ova kombinacija i 45 poslanika SPO napuste sednicu, da bi se izabrao predsednik Skupstine dovoljno ce biti 103 glasa.

Republicka skupstina ima 250 poslanika, a Poslovnik, naime, predvidja da je predsednik Skupstine (naravno, uz neophodni kvorum) izabran ukoliko dobije vecinu glasova od prisutnih poslanika. Ukoliko, pak, ne budu izasli iz parlamenta, za Tomica ce morati da glasa jos neko (radikali ili SPO), sem poslanika sa jedinstvene liste kojih je ukupno "samo" 110.

Nasi veoma pouzdani izvori tvrde da socijalisti rade bez neke dugorocnije strategije. U njihovoj "etapnoj" strategiji najbitniji zadatak je da "eliminisu" predsednicke protivkandidate Milana Milutinovica. Zato su se neki pomalo i cudili "hrabrosti" socijalista da, konstitutivnu sednicu zakazu, ipak, na vreme.

Izborom Dragana Tomica za predsednika Skupstine, socijalisti ce ublaziti i moguci krah predstojecih predsednickih izbora. Predsednik Skupstine je po funkciji, naime, i vd predsednika Srbije, sto u sadasnjoj konstelaciji snaga nikako nije beznacajno.

Zanimljivo je i to sto su radikali odustali od svog zahteva da dobiju dva potpredsednicka mesta - i to na racun Madjara kao predstavnika nacionalnih manjina (!). To samo dokazuje da ni radikali ne zele da ostanu po strani, prilikom formiranja buduce vlade.

Napokon, na poslednjoj sednici Izvrsnog odbora, Nova demokratija je odlucila koga ce predloziti za mesto potpredsednika. Nakon jucerasnjih konsultacija, receno nam je da su oni zadovoljni - jer je mesto sekretara Skupstine veoma znacajno, mozda i bolje od potpredsednickog.

B. C.

Predrag Trajkovic - sekretar Skupstine?

U raspodeli skupstinskih funkcija, Novoj demokratiji je pripalo mesto sekretara. Na to mesto, kako je dogovoreno, trebalo bi da bude izabran advokat Predrag Trajkovic. Rodjen je 1947 godine u Beogradu gde je i zavrsio Pravni fakultet. Do sada Trajkovic je bio savetnik republickog ministra pravde, savetnik u Sekretarijatu za pravosudje i upravu. Poznat je i po tome sto je ucestvovao u izradi Ustava Republike Srbije. Zaposlen je u "Lutri".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /