Sreda, 3. decembar 1997.

DANKAN BULIVANT, PORTPAROL VISOKOG PREDSTAVNIKA UN ZA BIH

Vestendorp nece traziti protektorat nad BiH

Banjaluka. - Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp nece na predstojecoj konferenciji u Bonu traziti uvodjenje protektorata nad BiH, rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu u Banjaluci portparol visokog predstavnika, Dankan Bulivant.

- Sve sto visoki predstavnik trazi je preciznije objasnjenje njegovog statusa, rekao je Bulivant i naglasio da nema potrebe da se o Dejtonskom sporazumu ponovo pregovara. Prema Bulivantovim recima, potrebno je da taj sporazum sto bolje razumeju narod i politicari. Rezultati parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj bice poznati pre sastanka u Bonu, ali nece uticati na sam tok konferencije o BiH, rekao je Bulivant. On je novinare obavestio da je visoki predstavnik upozorio vladu RS da ne sprovodi Zakon o privatizaciji, jer bi, kako je rekao, gradjani srpskog entiteta njime bili osteceni. Vestendorp je, takodje, insistirao da Federacija BiH usvoji Zakon o vlasnistvu koji nikoga nece diskriminisati, rekao je Bulivant.

Portparol visokog predstavnika izrazio je zabrinutost zbog oduzimanja opreme Radiju "Sveti Georgije" u Banjaluci i dodao da su predstavnici ovog medija, nakon sto je Drzavna bezbednost onemogucila emitovanje njihovog eksperimentalnog programa, u subotu 29. novembra pozvani da iznesu svoje vidjenje celog slucaja pred komisijom za medije koja deluje u okviru kancelarije visokog predstavnika.

LJ. Kovacevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /