Sreda, 3. decembar 1997.

DOGOVOR CETIRI STRANKE O FORMIRANJU LOKALNIH VLASTI U BANJALUCI

Gradonacelnik iz redova stranke Krajine i Posavine

Banjaluka, Beta. - Ovlasceni predstavnici Demokratsko-patriotske stranke, Srpske patriotske stranke, Srpske stranke Krajine i Posavine i Socijalisticke partije RS juce su u Banjaluci potpisali protokol o medjusobnoj saradnji koji treba da omoguci konstituisanje banjalucke gradske vlasti. "Ovim cinom na osnovu rezultata lokalnih izbora ove cetiri partije preuzimaju na sebe odgovornost da se u skladu sa voljom biraca formira banjalucka lokalna vlast. Konstituisanjem lokalne vlasti mi treba da damo doprinos sveukupnom demokratskom procesu u RS, cime ce Banjaluka otvoriti novu stranicu u svom dinamicnom i uspesnom razvoju", rekao je nakon sastanka lider SP RS Zivko Radisic.

"Saglasili smo se da SSKIP predlozi kandidata na mesto gradonacelnika, da Srpska patriotska stranka predlozi kandidata za potpredsednika Skupstine grada, socijalisti da predloze sekretara Skupstine grada, Demokratsko-patriotska stranka da predlozi zamenika sekretara a Socijalisticka partija predsednika Izvrsnog odbora Skupstine grada", dodao je on. U novoj banjaluckoj vladi ce, prema njegovim recima, biti dva clana iz redova SP RS, jedan clan SSKIP, po tri clana iz redova DPS i SPAS, dok o dva clana jos nije postignut dogovor.

Predsednik SSKIP Predrag Lazarevic rekao je da su konsultacije cetiri stranke vodjene iza zatvorenih vrata i da otvaraju perspektive za pobedu demokratije u RS. "Ove cetiri stranke preuzimaju na sebe odgovornost za funkcionisanje banjalucke gradske vlasti. Mi prizeljkujemo promene, brz ritam rada, obezbjedjenje jednog novog pristupa odgovornosti, zelimo korak ka demokratiji koji podrazumeva vreme", rekao je predsednik SPAS Slavko Zupljanin. Predsednik DPS Predrag Radic je izjavio da ce njegova stranka na funkcije koje su joj poverene postaviti proverene i moralno ciste ljude.

Ocekuje se da ce posle ovog dogovora novoformirana banjalucka Gradska skupstina u cetvrtom pokusaju uspeti da izabere gradonacelnika i ostale funkcionere u lokalnoj vlasti. Naime, 70 odbornika iz 10 partija i jedne koalicije nisu to uspeli da ucine u prethodna tri zasedanja 27. oktobra, 3. i 4. novembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /