Sreda, 3. decembar 1997.

Pogresna adresa

Bojana Jager

U neka normalna vremena savezni premijer je ekspoze o ekonomskoj politici za predstojecu godinu podnosio u saveznom parlementu, kome uostalom Savezna vlada podnosi i izvestaj o svom ukupnom radu. Ovog puta Radoje Kontic je otisao u Privrednu komoru da isprica sta ce nam se dogadjati u narednoj godini, lezerno, gotovo neobavezno, jer privrednici u svakom slucaju nisu ti koji potvrdjuju ni izbor premijera (ukljucujuci i njegovu dugovecnost na toj funkciji) ni njegovog kabineta, niti su ti koji treba da usvoje bitan deo iste ekonomske politike - savezni budzet za 1998. Savezni parlament je za sve to prava adresa.

Bice da je Kontic izgubio strpljenje da ceka da se Skupstina SRJ konacno sastane, sto se nije dogodilo jos od jula, kada je u njoj svecano inaugurisan predsednik SRJ Slobodan Milosevic. Cele ove tuzne jeseni, sve zajedno sa sezdesetak zakona koji cekaju da parlament proradi, nije bilo dovoljno vazne teme da okupi savezne poslanike i bas je potresno sto im onda plate kasne citava dva meseca. Ruku na srce nije nam se desavalo bog zna sta - sem sto su zaskripali predsednicki izbori u Srbiji, zaskripala i federacija posle crnogorskih izbora, svet nas pritiskao na sprovodjenje Dejtonskog sporazuma, uzburkalo se na Kosovu i slicno.

Drzava u kojoj skupstina ne funkcionise ili nije drzava ili je ona zajedno s funkcijama saveznog parlamenta preseljena na neko drugo mesto, gde se odlucuje o svemu, pa i o tako sporednoj temi kakva je ekonomska politika za narednu godinu, koja ce po oceni samog Kontica "u mnogo cemu biti prelomna i sudbonosna".

U njoj ce se, kaze savezni premijer, "odigrati veoma krupni pozitivni pomaci od trajnog znacaja, kako za medjunarodnu poziciju SRJ, tako i na unutrasnjem planu u pravcu radikalnih svestranih reformi i dalje izgradnje modernog demokratskog drustva". Kad se o tim pomacima bude odlucilo, naravno ne u Konticevom kabinetu, onda ce i savezni premijer verovatno dobiti sansu da o njima upozna savezni parlament, koji ce na sve to lupiti svoj drzavni pecat. Do tada dobri su i privrednici. Sta li je mislio jedan od njih kad je rekao: "Predlozena ekonomska politika je dobra, ali vi ste vlada koja treba i da vlada".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /