Sreda, 3. decembar 1997.

ANKETIRANJE JAVNOG MNJENJA O PREDSEDNICKIM KANDIDATIMA U ORGANIZACIJI "NEZAVISNE SVETLOSTI"

Micunovic vodi na Internetu

Vec nedelju dana u toku je svojevrsna anketa o rejtingu predsednickih kandidata po kojoj se moze zakljuciti da "Srbi buducnosti" u najvecoj meri zele umerenu politiku i sasvim drugacije izborne rezultate od nedavnih. Toliko traje glasanje "jezikom narednog veka" - preko Interneta koje je organizovao nedeljnik "Nezavisna Svetlost" i Dragan Todorovic, pisac i "producent multimedijalnih sadrzaja" iz Toronta.

Po rezultatima obradjenim do prvog dana decembra vodi - Dragoljub Micunovic sa desetak glasova ispred Vuka Draskovica, koji je za toliko bolji od Vojislava Seselja. Kandidat aktuelne vlasti Milan Milutinovic je osvojio samo jedan glas, dok je sudeci po broju ljudi koji se samo informisu o glasanju prilicno pristalica bojkota izbora makar se oni u ovom slucaju, u kranjoj liniji, svodili na igru.

Iako ovakvo glasanje omogucava, sem ovdasnjim, i Srbima u inostaranstvu da pokazu politicki afinitiet, broj ucesnika ukazuje da - ili i oni "tamo" tehnicki zaostaju za svetskim tokovima ili je i njih nepromenjivost sistema u otadzbini uvela u politicku apatiju. Do pomenutog datuma, naime, glasalo je svega nesto vise od stotinu korisnika Interneta. Van granica Jugoslavije, inace, zivi oko 400 hiljada Srba, kaze organizator.

Glasanje je otvoreno do zvanicnog roka, dakle do nedelje u osam uvece.(na adresi http: // www.svetlost.co yu/izbori/), nakon cega ce se i objaviti, verovatno uz najzanimljivije primedbe koje glasaci ostavljaju. Kako je uz glasanje obavezno upisati ime i adresu, organizator je obecao da ce to ostati tajna tako da glasacima nece stici "nezeljena poseta jer ne radi za policiju".

Na adresi se, inace, mogu naci kratke biografije svih predsednickih kandidata i "nadnacionalni" poziv jer se kaze da je ovo prilika "svim gradjanima sveta da glasaju za predsednika Srbije", pa otud upustvo i na engleskom. Predsednici zemalja mogu da uticu i menjaju zivote bez obzira koliko njihova zemlja izlgedala udaljeno i nevazno, jos se navodi kao objasnjenje ove - direktne akcije".

Medju dosadasnjim porukama uz glasove je bilo i optuzbi da je program sigurno pretrpeo "hakerski upad" cim - "ima toliko nevazecih glasova a autsajder Micunovic vodi". Jedan od korisnika pokusao je da triput glasa za Seselja kazu u "Nezavisnoj Svetlosti".

N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /