Sreda, 3. decembar 1997.

PRVA PREZENTACIJA PROIZVODNOG PROGRAMA I RAZVOJNIH PLANOVA IVEKO "ZASTAVA-KAMIONA"

Proizvodnja udvostrucena - do kraja godine 1.000 kamiona

Od tri ugovora potpisana sa Ivekom, problematican onaj o kooperaciji, ali i dalje postoji dobra volja stranog partnera da se traze alternativni programi. Ofanzivan plan rasta proizvodnje

Kragujevac. - Period izmedju 1992. i 95. godine najradije bismo zaboravili. Medjutim, to je period koji nas je naterao da drukcije razmisljamo i shvatimo da ili cemo nestati sa scene, ili da moramo da nastavimo drugim putem - prateci konkurenciju. Zato nam je 1995. bila najteza godina. Bila je to prva godina posle sankcija kada smo uspeli da proizvedemo 250 kamiona. Vec 1996. proizveli smo 500 vozila, a ove 1997. proizvescemo 1.000, ili 1.001 kamion, da bude za preko 100 odsto vise nego lane - izjavio je na jucerasnjoj prvoj prezentaciji proizvodnih programa i razvojnih planova kragujevackog proizvodjaca privrednih vozila nazvanoj "Juce, danas, sutra Iveko 'Zastava-kamiona'" generalni direktor ove firme dr Jeftimir Cvetkovic.

Prezentacija proizvodnog programa i razvojnih planova Iveko "Zastava-kamiona" - sigurno do sada nevidjene na ovim prostorima - odrzana je u ovdasnjem hotelu "Kragujevac" i pesackoj zoni ispred njega, a prisustvovali su joj izmedju ostalih ambasador Italije u SRJ dr Rikardo Sesa, predstavnici savezne, republicke i lokalne vlade, zatim Vojske Jugoslavije, Elektroprivrede Srbije, PTT-a, "Telekoma" i ostalih velikih domacih sistema i banaka, kao i aktuelnih i buducih inostranih poslovnih partnera ovdasnjih "kamiondzija".

Generalni direktor "Iveko-Zastava kamiona" dr Jeftimir Cvetkovic juce je istakao da period izmedju 1988. i 92. godine karakterise zapocinjanje ozbiljnih poslova kragujevackog proizvodjaca privrednih vozila sa italijanskom firmom Iveko. Pre desetak godina Iveko je, prema recima dr Cvetkovica, ulozio u "Zastavu" veliki kapital, najveci do sada i u bivsoj i u ovoj Jugoslaviji. Trenutno, odnos ulozenog kapitala izmedju dva partnera iznosi 46:54 u korist "Zastave". Na kraju tog perioda - 1992. ovde je proizvedeno 10.000 kamiona.

- Sa Ivekom imamo potpisana tri ugovora: o licenci, o kooperaciji i mesovitoj firmi. Ovaj poslednji nije vremenski ogranicen, dok prva dva isticu krajem 1998. godine... Jedini problematican ugovor je onaj o kooperaciji zato sto smo mi bili pod sankcijama i Iveko nije mogao da ceka pet godina, vec je izgradio nove kapacitete u koje je ulozio 150 miliona maraka. Medjutim, postoji volja kod Iveka da se traze alternativni programi za produkciju mostova, osovina i sedista koje smo u okviru ugovora o kooperaciji mi izradjivali pre sankcija. Vec u 1998. planiramo realizaciju tih alternativnih programa u vrednosti od sest miliona maraka - kaze dr Cvetkovic.

Govoreci o planovima za naredni period generalni direktor Iveko "Zastava-kamiona" je juce naglasio da ce vec iduce godine ovde biti proizvedeno 2.000 vozila, odnosno duplo vise nego ove od cega ce 50 odsto biti prodato na inostranim trzistima. Plan za 1999. je 4.000 kamiona (60 odsto za izvoz). U 2000. "kamiondzije" predvidjaju produkciju 6.000 vozila (70 odsto izvoz), dok u 2001. planiraju proizvodnju 8.000 kamiona (opet 70 odsto za izvoz) i prihod od 250 miliona maraka koliki je bio i 1992, dakle pre sankcija.

Produkcija 8.000 kamiona i prihod od 250 miliona maraka, veruje dr Cvetkovic, treba da omoguci povratak na posao svim radnicima Iveko "Zastava-kamiona".

Na jucerasnjoj prezentaciji istaknuto je da ce danas, ili tokom naredne nedelje u Kragujevcu da budu potpisani ugovori izmedju "Zastave" i Iveka o generalnom zastupnistvu italijanske firme u SRJ. "To je posao u koji treba da se ukljuce i 'Zastava' i Iveko i drzava", receno je tim povodom.

Z. Radovanovic

S Turcima o "vojnoj fabrici"

- Nasoj prezentaciji prisustvuju i predstavnici firme "Erkurt" iz Turske. S njima smo vec razgovarali i razgovaracemo o kamionima, automobilima i posebno o - "vojnoj fabrici" - istakao je juce dr Jeftimir Cvetkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /