Sreda, 3. decembar 1997.

ZAPADNE DIPLOMATE VERUJU DA "TVRDA LINIJA" SOCIJALISTA POLAKO GUBI UPORISTE

Moguc kolaps iduce godine, argument za reforme

Beograd. Rojters.- Zapadni diplomati veruju da tvrda linija u Jugoslaviji postupno gubi uporiste pred reformistima koji traze reintegraciju SRJ u medjunarodne politicke i ekonomske tokove. "To je bolan proces, ali je izvestan progres ucinjen jer sve vise ljudi shvata da nema drugog izlaza nego se prikljuciti ostatku sveta", izjavio je jedan zapadni diplomata.

Pripadnici tvrde linije prisiljeni su na defanzivu posto su mnogi planovi da se izbegne ukljucivanje Jugoslavije u medjunarodne tokove propali. Neki od njih su barter aranzman sa Kinom, pregovori sa bivsim republikama oko podele imovine nekadasnje SFRJ i razgovori sa Londonskim klubom.

"Tvrda linija" je pod narastajucim pritiskom sa lokalnog nivoa i iz poslovnih krugova da se ispune uslovi koje trazi svet, ukljucujuci saradnju sa Haskim tribunalom, popustanje u pregovorima o podeli imovine bivse zemlje, i resavanje osetljivih pitanja kao sto je kosovsko.

Diplomate veruju da bi pritisci na jugoslovensku ekonomiju mogli ojacati pogotovu sredinom 1998, s obzirom na slabljenje spoljnotrgovinskog poslovanja, budzetski deficit i strah od nove inflacije.

Nedavne najave premijera Radoja Kontica da ce SRJ krenuti sa privatizacijom i da namerava da povrati clanstvo u medjunarodnim finansijskim institucijama, jedan diplomata ovako komentarise: "A sta je tu novo? Isto to se prica vec dve godine, i koga treba kriviti sto nije bilo nikakvog napretka? Cvrstorukase, definitivno."

"Zapad hoce da pomogne da se Jugoslavija ponovo priblizi svetu, i to smo i rekli." Beogradski analiticari smatraju da se tvrda linija socijalista koji kontrolisu ekonomiju boji bilo kakvog radikalnijeg poteza u trenutku kada je politicka situacija pred predsednicke izbore veoma osetljiva.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /