Sreda, 3. decembar 1997.

U OSNOVNIM I SREDNJIM SKOLAMA U SRBIJI

Droga u skolskim dvoristima

Od 30.000 ovisnika o drogi, koliko se procenjuje da ih ima u Beogradu, u poslednjih godinu i po dana, Zavodu za bolesti zavisnosti obracaju se, svakodnevno, sve mladje osobe. Njihova prva iskustva sa psihoaktivnim supstancama vezana su za uzrast od 12 do 13 godina. Upravo takva deca traze pomoc u hitnoj sluzbi Zavoda, zbog smrtonosnih doza.

U razgovoru za "Nasu Borbu", direktori, profesori, psiholozi i pedagozi u beogradskim osnovnim i srednjim skolama ocenjuju da je prejako govoriti o alarmantnoj situaciji, ali priznaju, pri tom, da narkomanija sve vise prodire i medju osnovce.

Vise nije tajna da su nekada veoma popularno "duvanje lepka" zamenile "trave", a turisticki vodici za sada su samo nemi svedoci da se na ekskurzije putuje sa - spricevima.

Direktor Zavoda za bolesti zavisnosti u Beogradu dr Ljiljana Blagojevic kaze da nema lakih i teskih droga, da su sve opasne i teske. Pocinje se sa marihuanom, a to je siguran put ka zavisnosti od ostalih droga.

Kada se suoce sa istinom da je njihovo dete, trinaestogodisnjak, postalo ovisnik, roditelji ne mogu da poveruju, najcesce misleci da se to desava samo drugima, u tudjoj kuci.

Budjenje iz visegodisnjeg sna, u javi bede, rata, razorene porodice i poremecenih vrednosti, jos uvek traje. Svakodnevno se na stranicama domace stampe otkrivaju mikrokataklizme u bolnicama, socijalnim ustanovma, skolama...

Sve se to dogadja u - nasoj kuci.

Na stranicama "Nase Borbe" o drogi u skolskim dvoristima govorice, pored eksperata, profesora i nastavnika u skolama i podaci iz gradova u Srbiji, u kojima, pored Beograda, droga uzima sve mladje zivote.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /