Sreda, 3. decembar 1997.

ZABRINUTOST AMERICKE ADMINISTRACIJE ZBOG ZAOSTRAVANJA SITUACIJE NA KOSOVU

Gelbard (u ponedeljak) u Beogradu zbog krize koja "preti da destabilizuje Balkan"

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Americka administracija izrazila je i juce zabrinutost zbog zaostravanja situacije na Kosovu, uz upozorenje da bi dalje produzavanje ove krize "dugorocno moglo ozbiljno da ugrozi stabilnost jugoistocnog Balkana".

Klintonov specijalni izaslanik za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard razgovarao je u utorak o tome sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Vasingtonu, a najavljeno je da ce to biti i jedna od tema razgovora koje ce Gelbard imati u ponedeljak sa predsednikom Jugoslavije Milosevicem u Beogradu.

Americki izaslanik doputovace u Beograd posle konsultacija koje ce u petak imati u Madridu sa bivsim spanskim premijerom Felipeom Gonsalesom, koji je nedavno imenovan za specijalnog kontrolora sprovodjenja demokratskih reformi koje je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju postavila Milosevicu kao jedan od vaznih uslova za oslobadjanje SR Jugoslavije tekuce medjunarodne izolacije. Tokom sledeceg vikenda - izmedju poseta Madridu i Beogradu - Gelbard ce posetiti Bosnu, pri cemu su zasad potvrdjeni njegovi susreti u Sarajevu sa clanovima zajednickog Predsednistva Izetbegovicem, Krajisnikom i Zubakom, kao i susret u Banjaluci sa predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavsic.

U Vasingtonu je, inace, saopsteno da ce - zbog obaveza na medjunarodnoj konferenciji o sprovodjenju Dejtonskog ugovora, koja pocinje u utorak 9. decembra Robert Gelbard odloziti nagovestenu posetu Pristini, tako da ce iz Beograda otputovati u ponedeljak u Bon, koji je domacin ovog medjunarodnog skupa posvecenog sprovodjenju mirovnog ugovora o Bosni.

U Stejt dipartmentu najavljeno je tim povodom da ce u "nekom kasnijem terminu" biti realizovan susret americkog izaslanika sa albanskim liderima na Kosovu, uz izrazavanje nade da ce u medjuvremenu doci do smirivanja situacije u ovoj pokrajini i pocetka pregovora u skladu sa predlogom koji su vlastima u Beogradu nedavno uputili ministri inostranih poslova Nemacke i Francuske.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /